De sound van laptop en computer is vaak niet echt om over naar huis te schrijven. Dat geldt meestal ook voor de luidsprekers die erop zijn aangesloten. Dat het ook anders kan, laat Teufel zien met in-house ontworpen USB-luidsprekers.
Universal Serial Bus
Via een USB-interface (Universal Serial Bus) worden gegevens digitaal gecodeerd verzonden. Het grote voordeel hiervan is de compatibiliteit en flexibiliteit. Nog steeds is USB de meest gangbare interface op desktopcomputers, laptops en smartphones. Ook hier vormt Apple weer de grote uitzondering.
En dat terwijl USB ontzettend veelzijdig is: om data van de ene naar de andere lokale opslag mee op te slaan, of om randapparatuur als printers te koppelen of om batterijen op te laden. En mits er aan bepaalde technische voorwaarden is voldaan, dan is USB ook in staat om audiosignalen te verzenden.
USB-speakers uit technisch oogpunt
De geluidsoverdracht van digitale audiogegevens verschilt van die via een analoge verbinding. Jack- of analoge cinchkabels zorgen al voor een versterkt geluidssignaal.
Via USB worden zogenaamde frames of datapaketten van de hardeschijf naar de USB-geluidskaart verzonden en pas in de luidspreker geconverteerd en vervolgens versterkt. De benodigde converter bevindt zich op het mainboard van een computer, geluidskaarten en in AV-receivers – want bij cd’s, Blu-ray’s en audiobestanden moeten digitale data tenslotte ook naar analoge worden omgezet.
Het bijzondere van USB-speakers is dat ze net als actieve luidsprekers een geïntegreerde versterker hebben en dat ze de signaalverwerking voor hun rekening nemen.
Het verschil tussen een goede en slechte USB-luidspreker
In wezen hangt de kwaliteit van speakers die het signaal via USB ontvangen van twee factoren af:
- ➊ Hoe worden gegevens van digitaal naar analoog omgezet?
- ➋ Hoe goed is het luidsprekersysteem?
➊ Wil je het kaf van het koren scheiden, let er dan goed op welke USB-geluidskaart erin zit. In iedere USB-speaker is een converter geïntegreerd die het digitale signaal voor de versterker omzet naar een analoog signaal.
➋ Gaat het over de kwaliteit van de luidsprekers an sich, dan is geen verschil met reguliere speakers. Ook via USB kun je meerkanaals systemen aansluiten, mits de geluidskaart het aantal kanalen ondersteunt. Een 2.1 systeem heeft een eigen kanaal (subwoofer) voor het basbereik – iets wat extreem belangrijk is voor de lage frequenties in films, games en muziek.
Teufel computer love
- ▶ Concept E 450 5.1: deze 5.1 set is speciaal ontworpen voor computers, laptops en gamingconsoles. De downfire subwoofer levert niet alleen een heftige bas, maar heeft ook een 5.1 geluidskaart aan boord. Die ondersteunt de codecs voor een ruimtelijke sound (Dolby Digital en Dolby Pro logic II) en stereo geluid. Het geluid wordt weergegeven door vijf 2-kanaals satellietspeakers. Je kunt het systeem ook met een jack- of digitale coaxkabel, stereo RCA-kabel of TOSLINK aansluiten.
- ▶ Mediadeck: een 2-kanaals USB-luidspreker met de looks van een sounddeck plus een USB-hub. Een geluidskaart met hoogwaardige converter zorgt ervoor dat je een behoorlijk geluid bij je computer hebt. De aluminium behuizing heeft bovendien verschillende uitgangen voor koptelefoon, headset en een mini-jack line-in. Zoals een goed sounddeck betaamt, dient hij tegelijkertijd als basis voor je monitor of notebook.
Teufel sounddecks en soundbars voor je tv
Conclusie
Dit kenmerkt goede USB-luidsprekers:
- De USB-interface kan voor geluidssignalen worden gebruikt
- De kwaliteit van de geïntegreerde D/A converter past bij de bijbehorende speaker
NB:
- Bovendien wordt de sound bepaald door het bronformaat en de kwaliteit van de luidspreker zelf
- Luidsprekers met USB-geluidskaart zijn in staat om meerkanaals-geluid weer te geven
Foto 1: ©iunewind/Shutterstock, Bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Shutterstock