USB-luidsprekers – goede sound via pc-interface

De sound van laptop en computer is vaak niet echt om over naar huis te schrijven. Dat geldt meestal ook voor de luidsprekers die erop zijn aangesloten. Dat het ook anders kan, laat Teufel zien met in-house ontworpen USB-luidsprekers.

Universal Serial Bus

Via een USB-interface (Universal Serial Bus) worden gegevens digitaal gecodeerd verzonden. Het grote voordeel hiervan is de compatibiliteit en flexibiliteit. Nog steeds is USB de meest gangbare interface op desktopcomputers, laptops en smartphones. Ook hier vormt Apple weer de grote uitzondering.

En dat terwijl USB ontzettend veelzijdig is: om data van de ene naar de andere lokale opslag mee op te slaan, of om randapparatuur als printers te koppelen of om batterijen op te laden. En mits er aan bepaalde technische voorwaarden is voldaan, dan is USB ook in staat om audiosignalen te verzenden.

Verschillende types USB-stekkers
Overzicht van verschillende soorten USB-aansluitingen: USB-luidsprekers en -geluidskaarten hebben meestal een type-A stekker.

USB-speakers uit technisch oogpunt

De geluidsoverdracht van digitale audiogegevens verschilt van die via een analoge verbinding. Jack- of analoge cinchkabels zorgen al voor een versterkt geluidssignaal.

Via USB worden zogenaamde frames of datapaketten van de hardeschijf naar de USB-geluidskaart verzonden en pas in de luidspreker geconverteerd en vervolgens versterkt. De benodigde converter bevindt zich op het mainboard van een computer, geluidskaarten en in AV-receivers – want bij cd’s, Blu-ray’s en audiobestanden moeten digitale data tenslotte ook naar analoge worden omgezet.

Het bijzondere van USB-speakers is dat ze net als actieve luidsprekers een geïntegreerde versterker hebben en dat ze de signaalverwerking voor hun rekening nemen.

Het verschil tussen een goede en slechte USB-luidspreker

In wezen hangt de kwaliteit van speakers die het signaal via USB ontvangen van twee factoren af:

  • ➊ Hoe worden gegevens van digitaal naar analoog omgezet?
  • ➋ Hoe goed is het luidsprekersysteem?

➊ Wil je het kaf van het koren scheiden, let er dan goed op welke USB-geluidskaart erin zit. In iedere USB-speaker is een converter geïntegreerd die het digitale signaal voor de versterker omzet naar een analoog signaal.

➋ Gaat het over de kwaliteit van de luidsprekers an sich, dan is geen verschil met reguliere speakers.  Ook via USB kun je meerkanaals systemen aansluiten, mits de geluidskaart het aantal kanalen ondersteunt. Een 2.1 systeem heeft een eigen kanaal (subwoofer) voor het basbereik – iets wat extreem belangrijk is voor de lage frequenties in films, games en muziek.

Teufel computer love

Mediadeck: een van Teufels USB-luidsprekers met eigen geluidskaart
Mediadeck – een sounddeck geschikt voor pc, laptop en console
  • ▶ Concept E 450 5.1: deze 5.1 set is speciaal ontworpen voor computers, laptops en gamingconsoles. De downfire subwoofer levert niet alleen een heftige bas, maar heeft ook een 5.1 geluidskaart aan boord. Die ondersteunt de codecs voor een ruimtelijke sound (Dolby Digital en Dolby Pro logic II) en stereo geluid. Het geluid wordt weergegeven door vijf 2-kanaals satellietspeakers. Je kunt het systeem ook met een jack- of digitale coaxkabel, stereo RCA-kabel of TOSLINK aansluiten.
  • Mediadeck: een 2-kanaals USB-luidspreker met de looks van een sounddeck plus een USB-hub. Een geluidskaart met hoogwaardige converter zorgt ervoor dat je een behoorlijk geluid bij je computer hebt. De aluminium behuizing heeft bovendien verschillende uitgangen voor koptelefoon, headset en een mini-jack line-in. Zoals een goed sounddeck betaamt, dient hij tegelijkertijd als basis voor je monitor of notebook.

Teufel sounddecks en soundbars voor je tv

CINEBAR DUETT

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

Conclusie

Dit kenmerkt goede USB-luidsprekers:

  • De USB-interface kan voor geluidssignalen worden gebruikt
  • De kwaliteit van de geïntegreerde D/A converter past bij de bijbehorende speaker

NB:

  • Bovendien wordt de sound bepaald door het bronformaat en de kwaliteit van de luidspreker zelf
  • Luidsprekers met USB-geluidskaart zijn in staat om meerkanaals-geluid weer te geven

Foto 1: ©iunewind/Shutterstock, Bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.