Frau und Mann im Wohnzimmer vor Sounddeck und TV

Soundbar of soundbase – wat is het verschil?

De soundbar is nu al een paar jaar op de markt – dit audiosysteem biedt een compacte oplossing waarmee je het geluid van je tv flink kunt upgraden zonder dat je meteen een complete home cinema set hoeft aan te schaffen. Maar er is een alternatief genaamd de soundbase of sounddeck. Hier kom je te weten wat de twee luidsprekeroplossingen precies onderscheidt en wanneer je voor welke type kiest.

Soundbars: geluidsbalk voor betere tv-sound

Soundbars zijn lange, smalle luidsprekers voor onder of boven je tv. Vaak wordt de soundbar vergezeld door een subwoofer voor een sterkere basperformance – dit is vaak ook nodig omdat de smalle behuizing van de sounddeck niet genoeg ruimte heeft voor een versterkermodule. Er zijn echter ook krachtige soundbars met een ingebouwde subwoofer, zoals onze power CINEBAR ULTIMA.

Deze smalle behuizing maakt het anderzijds wel weer mogelijk om de soundbar aan de muur te bevestigen. Met speciaal hiervoor verkrijgbare wandbeugels kun je alles bij elkaar ophangen. Dit kan de ideale oplossing zijn voor iedereen die zoveel mogelijk ruimte wil besparen voor zijn tv en co. maar niet wil inboeten aan krachtige sound. 

Soundbars van Teufel

Teufel heeft niet alleen een uitgebreid aanbod soundbars maar we waren zelfs de allereerste  audiofabrikant die een soundbar met THX-licentie op de markt hebben gebracht. Deze toevoeging maakt de soundbar een nog volwaardiger audiosystemen.

Onze krachtigste soundbar is de CINEBAR PRO. De sound zorgt ervoor dat je vergeet dat je geen home cinema systeem hebt geïnstalleerd, maar “slechts” een soundbar. De draadloze XXL-subwoofer is apart verkrijgbaar, daardoor is er veel ruimte voor allerlei geluidsverbeterende technologie in de slanke behuizing:

 • ▶ De achte high performance drivers en zes eindversterkers zorgen voor een extreem krachtig volume.
 • ▶ Geniet van virtuele surround sound dankzij Dynamore® Ultra-technologie met side firing speakers.
 • ▶ De CINEBAR PRO zorgt niet alleen voor het geluid van je tv – je kan ook eenvoudig met een geweldige sound naar muziek luisteren via bluetooth, Spotify Connect en de ingebouwde Google Chromecast voor Deezer en vele andere muziekdiensten.

Meer soundbars van Teufel

CINEBAR LUX

Naar product

CINEBAR ULTIMA

Naar product

CINEBAR 11 “2.1-Set”

Naar product

Op een soundbase kun je bouwen

Net als soundbar is de soundbase ook een op zich staande speakereenheid. Het design is vaak minder breed maar dieper, zodat je – heel handig – de televisie er bovenop kunt zetten. De grotere constructie heeft bovendien genoeg plaats voor de drivers, de elektronica voor de versterker en een downfire subwoofer. Nog een stuk compacter dan een soundbar met subwoofer dus.

Door de diepere en stevigere kast heeft een soundbase of deck automatisch een groter volume. Zo kan je nog meer genieten van de totaalbeleving aan sound met een diepe bas en daarnaast ook een sterk midden en hoog. Afhankelijk van het model kan een soundbase ook beter presteren dan sommige soundbars.

Een soundbase van Teufel: een krachtige sound voor je tv

De Cinedeck is slank, onopvallend en toch volgepropt met technologie. Dankzij de massief houten behuizing kun je zonder zorgen een grote tv direct op de soundbase plaatsen. Bovendien biedt zo’n sterke behuizing een goed geluidsdecor voor het geïntegreerde krachtige subwoofersysteem. Wat er nog onder de moterkap verborgen zit:

▶ 9 high performance drivers met een echt centerkanaal garanderen dat je zelfs de stilste dialogen in films niet mist.
▶ Dynamore® Ultra-technologie met side firing speaker voor virtuele surround sound.
▶ Uitbreidbaar met EFFEKT speakers voor echte surround sound.

Technik im Inneren des Sounddecks Cinedeck
Onder de solide behuizing zit allerlei technologie schuil: de CINEDECK

Soundbar of soundbase? Een vergelijking

SoundbarSoundbase
Geen kabels/speakers verspreid door de woonkamer Geen kabels/speakers verspreid door de woonkamer (geen subwoofer, en dus nog minder dan bij soundbar)
Wandbevestiging mogelijkKan als basis onder tv staan
Extra subwoofer voor meer basperformanceLinks en recht ingebouwde speakers voor een bredere afstraling
Geen extra AV-receiver nodigGeen extra AV-receiver nodig
Voordeliger dan een 5.1 home cinema systeemVoordeliger dan een 5.1 home cinema systeem
Perfect voor kleinere ruimtesPerfect voor kleinere ruimtes

Must haves

Zoals je ziet in het bovenstaande overzicht zijn de voordelen niet noemenswaardig anders. Het is dan ook eerder een kwestie van smaak en hoe het audiosysteem zich in het woonkamerconcept laat integreren.
Wel vinden we dat beide apparaten bepaalde functies dienen te hebben:

 • HDMI ARC (Audio Return Channel) – dit zorgt ervoor dat het geluid altijd via de soundbar wordt weergegeven, ongeacht het bronapparaat (bijv. tv, gaming console of blu-ray speler)
 • Drivers voor zowel tweeter, midrange drivers en bass drivers
 • Cinch-ingangen voor smartphones of MP3-spelers
 • Digitale ingangen voor tv en gaming consoles

Nice to haves

 • Virtual sound technologieën als Dynamore® oder Dynamore® Ultra
 • Geïntegreerde subwoofer of subwoofer met draadloze verbinding, voor flexibele plaatsing in de woonkamer
 • HDMI CEC om het apparaat met de afstandsbediening te bedienen
 • Bluetooth om smartphones en tablets te kunnen koppelen
 • Streamingoptie (via wifi)
 • Compatibiliteit met smart speakers met Amazon Alexa of Google Home

Conclusie: het totaalpakket is doorslaggevend

Het is moeilijk om met 100% zekerheid te zeggen wanneer alleen een soundbase of alleen een soundbar de ideale oplossing is. Uiteindelijk zijn je persoonlijke smaak en de plaatsingsmogelijkheden doorslaggevend. Bovendien moeten de prestaties en de technologie goed zijn en aan je verwachtingen voldoen. Zowel een soundbase als een soundbar kunnen de juiste keuze zijn voor een onvergetelijke geluidservaring.

Meer interessante producten voor je woonkamer

STEREO M 2

Naar product

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

SYSTEM 6 THX AVR voor Dolby Atmos “5.2.4-Set”

Naar product

Merken

Gerelateerde artikelen

 1. Josh
  26. nov. 2020, 14:23

  Hi,
  Afgelopen week een CineDeck aangeschaft en deze bevalt prima. Nu wil ik graag een review schrijven maar kan niet vinden waar dat kan. En ik ben het met Erik eens, kom zelf uit Breda en een Teufel winkel hier zal te gek zijn.

  Josh

  • Jonathan
   17. dec. 2020, 12:18

   Hi Josh, bedankt voor je bericht en leuk om te horen dat je tevreden bent. Een review kun je makkelijk achterlaten via https://www.trustpilot.com/review/teufelaudio.nl . Als we uit deze lastige periode zijn gaan we kijken naar mooie plannen om een store in Nederland te openen ;-)

 2. Erik van Keulen
  12. nov. 2017, 9:56

  Jammer dat er geen winkel meer is in Amsterdam
  Had graag willen horen wat teufel te bieden heeft
  En vriend van mij heeft een soundbar klinkt perfect en woont in Den bosch
  Wordt dan toch tijd dat er een nieuwe winkel komt in vught waar ik woon mooie locatie
  Graag een reactie terug
  Mvg Erik vanKeulen

  • Pascale Teufel
   13. nov. 2017, 12:02

   Hi Erik,
   Op dit moment hebben we nog geen nieuwe store gepland in Vught of omgeving. Het is echter zo dat je jouw favoriete speakers probleemloos kunt bestellen en thuis 8 weken lang uitgebreid kunt proefluisteren.
   Bevallen de speakers niet, dan stuur je ze gewoon weer terug en wij retourneren je geld.

   Groeten uit Berlijn

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.