HDMI eARC: hogere bandbreedte voor nieuwe sound opties

Audio Return Channel (ARC) vereenvoudigt de aansluiting van een homecinemasysteem op het tv-toestel door het geluidssignaal zonder extra kabel naar de AV-receiver te sturen. De enige vereiste hiervoor is een HDMI-kabel – deze stuurt zowel beeld als geluid naar de TV en geluid terug naar de AV-receiver. Het audiosignaal kan dan worden verstuurd naar de aangesloten luidsprekers. De verdere ontwikkeling van deze technologie heet HDMI eARC. We leggen je uit welke voordelen dit met zich meebrengt en wat je ervoor nodig hebt.

HDMI 2.1 maakt het mogelijk

Een HDMI-kabel is onmisbaar in digitale homecinema. De huidige HDMI-standaard 2.1 bestaat sinds 2017. HDMI 2.1 bracht verschillende verbeteringen met zich mee, waaronder een aanzienlijk hogere overdrachtssnelheid en ondersteuning voor Dynamic HDR. Maar er was ook een doorslaggevende innovatie op het gebied van audiotransmissie: het Enhanced Audio Return Channel (eARC).

ARC maakt een aparte optische audiokabel overbodig, omdat het audiosignaal gewoon via dezelfde HDMI-kabel kan worden teruggestuurd naar de ontvanger, soundbar of versterker. De nieuwe versie HDMI 2.1 (of 2.0 met update) maakt nu eARC mogelijk. De uitbreiding maakt een aanzienlijk hogere bandbreedte mogelijk, wat de beeld- en geluidskwaliteit verbetert. En het beste van alles is dat het met HDMI eARC mogelijk is om hoge-resolutie surround sound informatie van bijvoorbeeld Auro-3D, Dolby Atmos en DTS:X content van het TV-toestel naar je home cinema systeem te sturen.

Marantz NR1510 Rückseite - mit HDMI eARC Anschluss
Met HDMI-eARC aansluiting: AV-Receiver NR1510 van Marantz

Technische gegevens van eARC

Omdat HDMI eARC niet langer compressie van het audiosignaal vereist, kunnen aanzienlijk meer kanalen – theoretisch tot 32 – zonder beperkingen worden aangestuurd. 5.1- en 7.1-systemen kunnen dus zonder moeite worden verstuurd via een ongecomprimeerd signaal – een belangrijk verschil met HDMI ARC. De maximale audiobandbreedte met eARC is 37 Mbps (met ARC nog steeds 1 Mbps), een resolutie van 24 bits en een sampel frequentie van 192 kHz zijn mogelijk. Dit creëert ook optimale omstandigheden voor de overdracht van objectgebaseerde audioformaten die 3D-geluid mogelijk maken.

Bijzonder praktisch: via eARC vertelt de ontvanger het TV-toestel welke geluidsindelingen hij ondersteunt – de TV stuurt dan automatisch het best mogelijke signaal terug.

eARC geschikte recievers in de Teufel webhop

Denon AVR-X1800H DAB

Naar product

Marantz NR1510

Naar product

FAQ: vereisten voor HDMI eARC

Welke HDMI-kabel is nodig voor eARC?

Om eARC te gebruiken, heb je een HDMI high-speed of ultra-high-speed kabel nodig. Je hoeft geen nieuwe kabel te kopen als je al een high-speed kabel hebt (belangrijk: met Ethernet). Je kunt eARC ook gebruiken met HDMI 2.0-kabels.

Welke apparaten zijn geschikt voor eARC?

In principe zijn alle apparaten met HDMI 2.1-aansluitingen ook compatibel met eARC. Het aantal bijbehorende televisies, receivers en soundbars groeit. Oudere apparaten met HDMI 2.0 kunnen geschikt worden gemaakt voor eARC.

Werkt eARC ook zonder HDMI 2.1?

Ja, dit is mogelijk – zolang je tv-toestel of soundbar door de fabrikant met een firmware-update geschikt is gemaakt voor eARC. Dan is een HDMI 2.0-kabel ook voldoende.

Moeten alle apparaten eARC ondersteunen?

Ja. Zodra een van de apparaten die is aangesloten via HDMI alleen ARC ondersteunt, wordt het audiosignaal gecomprimeerd en is 3D-sound niet mogelijk.

Complete package: de ultieme home cinema set van Teufel

ULTIMA 40 Surround All-In Edition
Alleskunner: de ULTIMA 40 Surround Set met alles wat je nodig hebt voor spectaculaire home cinema

ULTIMA 40 Surround All-In Edition “5.1.2-Set”: Dolby Atmos, DTS:X en Auro-3D zijn er klaar voor! Deze kant-en-klare complete systeemset bevat alles wat je nodig hebt voor meeslepend geluid: Ultima 40 vloermodel- en middenluidsprekers, Ultima 20 boekenplankluidsprekers, Reflekt satellietluidsprekers, T 10 subwoofer, Denon ontvanger (eARC-compatibel), Panasonic Blu-ray speler en bovenop een BenQ projector. Alles inclusief (luidspreker)kabels.

HDMI 2.1 Kabel rond: met deze HDMI-kabel van hoge kwaliteit ben je perfect uitgerust. Hij ondersteunt alle HDMI 2.1-specificaties, inclusief 4K- en 8K-transmissie en 3D-audio.

Nog meer Dolby Atmos complete systemen in de Teufel webshop

THEATER 500 Surround + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.1.2”

Naar product

SYSTEM 6 THX AVR voor Dolby Atmos “5.2.4-Set”

Naar product

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos

Naar product

Samenvatting: met HDMI eARC zit je futureproof!

  • eARC is de verdere ontwikkeling van ARC in HDMI 2.1. De standaard staat een aanzienlijk hogere bandbreedte toe voor audio-overdracht via HDMI-kabel.
  • Dit creëert nieuwe mogelijkheden in de richting van objectgebaseerd geluid – en is de voorwaarde voor Dolby Atmos, DTS:X en Auro-3D op home cinema systemen.
  • In de toekomst zal streamen met 3D-geluid ook mogelijk zijn. Het aanbod van Dolby Atmos-films op Netflix & Co. is echter nog beperkt; de eerste muziekstreamingdiensten zoals TIDAL bieden hifi-abonnementen met Dolby Atmos-streaming.

Leesvoer: Film-Highlights in Dolby Atmos!

Titelbeeld: redstallion / iStock

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Jonathan