ABBA: de 5 meest succesvolle hits van de Zweedse cult band

Iedereen heeft wel een favoriete ABBA song. Of twee, of zelfs drie. Wij verzamelden de vijf succesvolste songs uit de Duitse hitlijsten. Toegegeven: enkele songs zijn eerder verassend en misschien mis je er een paar. Dit komt door het feit dat de toenmalige ABBA fans gewoon het volledige album kochten.

We hebben trouwens nog redenen om naar ABBA’s meest succesvolle hits te luisteren: twee bandleden zijn deze maand verjaard – Agnetha op 5 april en Björn op 25 april – en daar komt nog bij dat de lang verwachte comeback van ABBA eindelijk zal plaatsvinden in 2021. Vijf nieuwe nummers en een tournee met ABBAtars (hologrammen van de bandleden) staan op de planning. Maar laten we nu even nostalgisch herinneringen ophalen. 

Plaats 5: Waterloo (1974)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Amper twee jaar na de oprichting van de band, brak ABBA internationaal door met Waterloo, nadat ze met het nummer het Eurovisie Songfestival wonnen. De song was het begin van een van de meest succesvolle muziekcarrières ooit. Meer dan 400 miljoen platen gingen over de toonbank. Waterloo bereikte de top van de hitlijsten in elf landen. In Duitsland stond de single vier weken op nummer 1 en vertoefde in totaal 16 weken in de hitparade.

Plaats 4: Money, Money, Money (1976)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Met de song Money, Money, Money legden de band een stukje van hun ziel bloot: continu werken om rekeningen te betalen, maar niet genoeg geld om jezelf te verwennen. De gedroomde oplossing: trouw met een rijke man! Met deze kritische uitlatingen wist ABBA in 1976, 14 weken in de Duitse hitparade te blijven en pronkte het zelfs vijf weken op de eerste plaats. Eigenlijk zou de song Gypsy Girl moeten heten – maar Money, Money, Money was makkelijker uit te spreken en bleef beter hangen.

Plaats 3: Super Trouper (1980)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Soms geven de meest banale ideeën aanleiding tot grote hits: dit was ook het geval met Super Trouper. Dat was de naam van een serie koplampen van de fabrikant Ballantyne Strong Inc. Het was ABBA’s manager die met de suggestie kwam voor de titel van de song en het album. Björn vond het eerst een belachelijk idee, maar uiteindelijk werd het toch een succes. Alleen al in Duitsland stond de hit 17 weken in de hitparade en vijf weken op nummer 1.

Deze speakers verdienen ook een optreden in de schijnwerpers

ROCKSTER AIR 2 Stereo-paar

ROCKSTER AIR 2 Stereo-paar

€ 1199,99€ 1399,99
ROCKSTER Stereo-paar

ROCKSTER Stereo-paar

€ 1899,99€ 1999,-
BOOMSTER

BOOMSTER

€ 299,99€ 369,99In verschillende kleuren

Plaats 2: S.O.S. (1975)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Na hun hit Waterloo, bracht ABBA een reeks songs uit die het succes van de Eurovisiesong-winnaar nooit kon evenaren. Maar toen kwam S.O.S.. De popsong werd een succes in verschillende landen, bleef zeven weken op nummer één in Duitsland en stond in totaal 17 weken in de hitlijsten. S.O.S. is een van de meest gecoverde songs van ABBA. Wil je er een paar horen? Hier kan je luisteren naar de versies van Cher (die na haar optreden in de film Mamma Mia! Here We Go Again),The Rasmus en de bijzondere cover van Erasure.

Plaats 1: Fernando (1976)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Fernando is de meest succesvolle hit van de Zweedse band. De song gaat over een throwback van twee Mexicaanse vrijheidsstrijders die herinneringen ophalen onder een sterrenhemel. Nog zo’n catchy deuntje dat in Duitsland maar liefst zeven weken op nummer één bleef staan en in totaal 22 weken tot de bestverkochte nummers van 1976 behoorde. Fernando was ook de enige single van de band, die in Duitsland een gouden plaat kreeg. De hit ging ook in andere landen door het dak. In Australië werd het de bestverkochte single ooit. Het stootte Queen’s Bohemian Rhapsody van de troon en hield dat record van 1976 tot 2017. Opvallend: het was eigenlijk niet de bedoeling dat dit nummer door ABBA zou worden opgenomen: Anni-Frid had het nummer door Benny en Björn laten componeren voor haar eigen soloproject, oorspronkelijk zelfs met Zweedse tekst. Goed dat ze van dat plan afweken. 

Dans op ABBA’s meest succesvolle hits: met een draadloze koptelefoon

SUPREME ON mit Farbwechsel
Kies de kleur die je gelukkig maakt: de SUPREME ON.
  • SUPREME ON: kleurrijk en speels – de SUPREME ON laat niet alleen je favoriete ABBA songs heel goed klinken, maar ziet er ook erg goed uit. Dankzij bluetooth 5.0 met aptX™ geniet je van de beste geluidskwaliteit zonder vervelende kabels. Zet hem op en dans erop los!
  • AIRY TWS 2: veel lichter, comfortabeler en vrijer dan met de AIRY TWS 2 wordt het niet. De draadloze in-ear-koptelefoon beschikt ook over bluetooth 5.2, is spat- en straalwaterdicht volgens IPX4 en werkt 42 uur – inclusief een korte oplaadpauze tussendoor in de passende laadcase.

Andere koptelefoons van Teufel

AIRY SPORTS

AIRY SPORTS

€ 69,99€ 99,99In verschillende kleuren
ZOLA

ZOLA

€ 89,99€ 129,99In verschillende kleuren
ZOLA

ZOLA

€ 89,99€ 129,99In verschillende kleuren

De nummer 1-hits van ABBA in Nederland

De lijst met succesvolle ABBA songs kan eindeloos doorgaan. Ook in Nederland scoorde ABBA grote successen. Maar liefst 8 nummers haalden de top van de Nederlandse hitlijsten: 

  • Fernando, 1976
  • Dancing Queen von, 1976
  • Money, Money, Money, 1976
  • Chiquitita, 1979
  • I have a dream, 1979
  • The winner takes it all, 1980
  • Super trouper, 1980
  • One of us, 1981
Bron voor nummer 1-hitlijsten Wikipedia

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.