Schweden Flagge

Liverpool, here we come: het songfestival 2023 staat voor de deur

Licht uit, spot aan voor de moeder aller muziekfestivals: het songfestival 2023! Ook dit jaar zullen miljoenen fans waarschijnlijk geboeid voor hun scherm zitten – in de hoop op zoveel mogelijk “12 points”. In 2019 sprong half Nederland op van de bank toen Duncan Laurance op eurovisiesongfestival de meeste stemmen wist te behalen met zijn song Arcade.
Of we dit jaar weer zo hoog eindigen, blijft afwachten, maar zeker is wel dat de wedstrijd van dit jaar in Liverpool op 13 mei net als ieder jaar weer garant staat voor een bezienswaardig (en soms bizar) ESC.

Nieuwkomers voor Nederland bij de Eurovision song contest

De Nederlandse inzending voor het songfestival 2023 is het duo dat bestaat uit Mia Nicolai en Dion Cooper. De twee kenden elkaar nog niet voordat Duncan Laurance en de songwriter Jordan Garfield hen aan elkaar koppelden. De muzikale klik was er meteen vertellen Mia en Dion. In de voorrondes maakten ze met de song die door alle vier werd geschreven een goede indruk, waardooor ze unaniem als inzending voor het songfestival van dit jaar werden uitgekozen. De song Burning Daylight is een ballade en een persoonlijk verhaal over “vallen, fouten maken en weer opstaan” zegt het duo.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

ESC in Liverpool: meer deelnemers & favorieten

Onze Zuiderburen dragen we dit jaar een warm hart toe, want de hele Belgische delegatie reist naar Liverpool met onze noise cancelling koptelefoon REAL BLUE NC – ze zullen dan vast en zeker mega relaxed aan hun optreden beginnen. Met de song Because of You brengt Gustaph een ode aan de queer coummunity en een zelfgekozen familie die elkaar ondersteunt. Een lekkere housy song.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Frankrijk, die de Canadese zangeres La Zarra naar Liverpool stuurt, doet dit met de temperamentvolle Funk-Dance-Pop-song Évidemment dat aan Dua Lipa herinnert.

https://www.youtube.com/watch?v=GWfbEFH9NvQ

Een echte uitschieter is het nummer “Eaea” van de Spaanse deelneemster Blanca Paloma. In het nummer combineert de 34-jarige zangeres traditionele Andalusische muziek met popelementen.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Polen waagt dit jaar zijn kans met een zomers, easy-going catchy deuntje genaamd “Solo“, uitgevoerd door zangeres Blanka.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Maar de duidelijke favorieten zijn volgens de bookmakers Zweden en Finland. Zij hebben de beste kansen om te winnen. De kaarten zijn extreem goed voor Zweden: zangeres Loreen, die zal uitkomen voor het Noord-Europese land, won het Eurovisiesongfestival al in 2012. En sowieso weet Zweden wel hoe ze het moet filkken om te winnen. Zweden heeft trouwens al 6 keer het songfestival gewonnen.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Oekraïnes inzending staat in het teken van oorlog

Oekraïne, de ESC-winnaar van vorig jaar, stuurt dit jaar de elektronische band Tvorchi naar de geboorteplaats van de Beatles. In het nummer “Heart of Steel” richt het duo zich op het uithoudingsvermogen van de soldaten en de bevolking, die geconfronteerd worden met een aanhoudende nucleaire dreiging. De nationale voorrondes stonden alweer in het teken van de verwoestende oorlog: om de aanwezigen te beschermen tegen mogelijke Russische bombardementen vond de tv-show plaats in een metrostation in Kiev. Tvorchi zette daar al een indrukwekkende prestatie neer – een verdediging van de titel lijkt allesbehalve uitgesloten.

https://www.youtube.com/watch?v=q6QFVqWX2gM

Eurovision Song Contest – een songfestival met een lange traditie

Het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool is de 67e editie. In het begin waren er vooral chansons en songs in de eigen taal te horen, maar in de loop der tijd ontwikkelde het ESC zich tot de meest prestigieuze muziekbattle van Europa, met veel songs in het Engels en veel verschillende genres. Kijkcijfers van meer dan 200 miljoen wereldwijd onderstrepen het succes van het Eurovisiesongfestival.

Teufel speakers voor je thuisbioscoop

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H DAB “5.1-Set”

Naar product

FAQ: de belangrijkste info omtrent het songfestival 2023

Waarom vindt het songfestival deze keer niet plaats in het land van de winnaar van vorig jaar?

Als winnaar van het vorige ESC had Oekraïne eigenlijk het recht om de wedstrijd van dit jaar te organiseren. Vanwege de oorlog besloot de European Broadcasting Union (EBU) echter dat Groot-Brittannië als gastheer moest optreden. Wel blijft de Oekraïense vlag in het logo staan.

Hoeveel landen nemen deel aan het Eurovisie Songfestival 2023?

In totaal zullen 37 landen deelnemen aan het ESC van dit jaar. Sommige landen, waaronder Slowakije, Turkije, Noord-Macedonië en Hongarije, hebben hun deelname aan het songfestival geannuleerd, sommige voor de tweede keer. Rusland en Wit-Rusland zijn net als in voorgaande jaren uitgesloten van het ESC.

Hoe werkt de puntentelling bij de ESC-finale?

Elk land dat heeft deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival mag stemmen in de finale. Per land worden twee reeksen punten (1 tot en met 8, 10 en 12) toegekend: De score van een jury en de uitslag van een telefonische stemming worden elk op gelijke voet meegenomen in de totaalscore. Voor de deelnemer uit eigen land kunnen geen punten worden toegekend.

Wie gaat het ESC 2023 uitzenden?

Zoals gebruikelijk zendt NPO het Songfestival in Nederland uit. De halve finales op 9 en 11 mei zzijn te zien op NPO1 bij AVRO TROS. Ook de finale op 13 mei is hier te zien.

Loepzuivere Teufel sound voor een gezellige songfestivalavond

Ultima 40 Surround Lifestyle
Songfestival-sound: met de sound van de ULTIMA 40 Surround lijkt het alsof je in het publiek zit

ULTIMA 40 Kombo: De Teufel bestsellers ULTIMA 40 vormen in combinatie met de KOMBO 62 cd-receiver een powerteam. De 3-kanaals vloerstaande luidsprekers spelen met een helder, krachtig geluid. Geschikt voor muziek, tv-geluid, radio en games.

Cinedeck Surround “5.0-Set: Deze soundbar zet het songfestival midden in je woonkamer neer. 9 krachtige drivers, inclusief een middenkanaal en geïntegreerde subwoofer, bieden virtuele surround sound met slechts één apparaat. Met de rearspeakers EFFEKT luister je zelfs naar een echte surround sound!

Meer soundbars uit de Teufel webshop

CINEBAR ULTIMA

Naar product

CINEBAR ONE+

Naar product

Psst: wist je dat… spannende weetjes over het songfestival

Er zijn geen dieren toegestaan op het podium: De indrukwekkende optredens doen vermoeden dat misschien alles is toegestaan op het ESC. Maar er is één keiharde regel: geen dieren op het podium! Deze regel werd bekend toen de Wit-Russische zanger IVAN van plan was om tijdens zijn optreden in 2016 twee wolven mee het podium op te nemen.

Streaker alert: In de lange geschiedenis van het songfestival hebben toeschouwers herhaaldelijk het podium bestormd. Op het Eurovisie Songfestival 2010 bijvoorbeeld wist de Catalaanse streaker Jimmy Jump tijdens het optreden van de Spanjaard Daniel Diges de choreografie binnen te sluipen.

Ook niet-Europese landen zijn welkom: Hoewel de naam van het evenement anders doet vermoeden, zijn de deelnemers lang niet allemaal Europees. Naast Australië, Israël, Armenië, Georgië en Azerbeidzjan heeft ook Marokko al meegedaan aan het songfestival.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.