De kleine platenspeler guide & Record Store Day 2024

Op zaterdag 20 april 2024 zetten we met Record Store Day de onafhankelijke vinylzaak in het zonnetje. Dit jaarlijkse evenement, dat overigens wereldwijd gevierd wordt, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste muziekevent ter wereld. In heel wat platenzaken kun je op die dag terecht voor de mooiste releases en leuke instore acties. Een goede reden om vandaag dieper in te gaan op de techniek van platenspelers en de mogelijkheden om je platenspeler aan een Teufel systeem te koppelen.

About: Record Store Day

Record Store Day is een dag speciaal voor kleine, onafhankelijke platenzaken. Het doel is liefhebbers van muziek naar gespecialiseerde platenwinkels te lokken en hen zo voor uitsterven te behoeden. Record Store Day is er sinds 2008, altijd op de derde zaterdag van april. Enkel op deze dag scoor je exclusieve releases op vinyl die alleen bij de geregistreerde platenwinkels verkrijgbaar zijn. Dit zijn uitsluitend winkels die onafhankelijk zijn van de grote ketens. Ook de online webshops zijn van Record Store Day uitgesloten.

De wereldwijde Record Store Day heeft ook bijgedragen tot de heropleving van vinyl. Met name een jonge generatie audiofielen heeft een voorliefde voor de sound van vinyl en leert zo muziek opnieuw te waarderen. De vinyltrend kun je zien als een vorm van tegenbeweging tegen de massale beschikbaarheid van digitale muziek op het internet, in download- en op streamingportalen. Voor velen betekent een nieuwe platenspeler een uitbreiding van de mogelijkheden om naar muziek te luisteren.

Record Store Day - aandacht voor platen en platenzaken
Zaterdagmiddag – bladeren door de uitgebreide collectie van je lievelingsplatenzaak

RSD in het jaar 2024

Datum van Record Store Day 2024: 20 april

De vinylhype heeft de pandemie overleefd en gaat door. Misschien hebben veel vinylfans ook stiekem van de lockdowns geprofiteerd en nog meer paar platen afgespeeld. Steeds hogere verkoopcijfers in de vinylindustrie zorgen ervoor dat er weer meer muziek op vinyl wordt geperst. Een paar jaar geleden nog ondenkbaar, maar nu een realiteit: het zwarte goud heeft de cd allang achter zich gelaten als populairste medium. Dat moet komen door de fascinatie die platen uitstralen. Voor veel verzamelaars is de plaat als kunstwerk simpelweg onvervangbaar: geen download en geen zilveren plastic schijfje komen in de buurt van de sensualiteit en duurzaamheid van een geperste vinyl. Geen wonder dus dat Record Store Day de grootste populariteit blijft genieten als het “grootste muziekevenement ter wereld”.

Dit jaar viert Nederland de vijftiende editie van RSD. Als eerbetoon aan dit jubileum worden naast de gebruikelijke internationale releases maar liefst 34 Nederlandse releases uitgebracht. Op 20 april 2024 zijn al deze RSD-releases verkrijgbaar bij de deelnemende platenzaken in Nederland.

Vier RSD juweeltjes, die je niet mag missen

RSD brengt dit jaar ongeveer 400 exclusieve LP’s en CD’s uit en biedt voor bijna elk muziekgenre wat wils. De hier gepresenteerde nieuwe releases zijn dan ook slechts een klein uittreksel uit het enorme aanbod. Wie vooraf meer wil weten over de releases, kan terecht op de officiële RSD-site: Alle RSD 2024 releases ontdekken

Fools Garden – Lemon Tree
I wonder how, I wonder why? Nou, misschien vind je het antwoord op de cintroenvormige picture disc van deze exclusieve uitgave van Fools Garden. Om de 33ste verjaardag van de band te vieren komen ze met hun eerste record store release. Met 4 klassieke tracks brengt deze plaat je in een nostalgische staat van vervoering.

Sophie Ellis-Bextor – Remixes
Dankzij het gebruik van haar nummer “Murder on the dancefloor” in hitfilm Saltburn is dit nummer niet meer weg te denken dit jaar. Hét moment natuurlijk om 4 hit remixes te ontdekken, samengesteld uit losse CD, LP en promo singles tussen 2001 en 2006 – en dat alles op een vinyl van blauw glitter.

Vengaboys – Boom Boom Boom Boom! / We Like To Party
Deze Nederlandse eurodance klassieker mag natuurlijk niet ontbreken! Met de twee hits “Boom Boom Boom Boom!” en “We Like To Party” voor het eerst samen op een 1 7″ single, rennen wij alvast naar de dichtsbijzijnde platenzaak.

Black Sabbath – Paranoid
Voor de oude metalheads onder ons is er deze limited edition vinyl van het populaire tweede album van de Engelse rockband. Deze spat (letterlijk) van je platenspeler af!

Tijd voor een nieuwe platenspeler?

Voor vinylfans gaat er niets boven het geluid van een plaat. Wanneer je deze ook nog eens kan afspelen op een hoogwaardige installatie, dan komt dit volgens velen dicht in de buurt van een perfecte hifi-geluidsbelevenis.

Daarom zijn platenspelers ook (weer) volop in trek en ze hoeven niet eens duur te zijn. Maar let op wanneer je er een wilt kopen: je haalt niet uit iedere goedkope platenspeler een goede sound.

Wil je een echt goed geluid, dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Hifi-platenspelers kunnen al snel een paar honderd euro kosten en wat voor veel in de hifi-wereld geldt, gaat ook op bij platenspelers: the sky is the limit. De duurste exemplaren kunnen dan ook makkelijk het zesvoudige kosten. In de onderstaande zie je hoe een platenspeler werkt:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Het element: MC of MM?

Een van de belangrijkste onderdelen van de platenspeler is de naald, of het element. Er bestaan twee systemen: het MM-systeem dat met magneten werkt – vandaar de naam Moving Magnet, afgekort MM. Als minst gecompliceerde manier om vinyl te beluisteren, vind je ze vooral in het instap- en middensegment. MM-systemen leveren een relatief hoge uitgangsspanning en kun je daarom op bijna elke versterker met phono-ingang gebruiken. Hoewel de verwisselbare naalddragers van de MM-systemen voor flexibiliteit zorgen, bereik je uiterste precisie pas met een vast element van een MC-systeem. MC staat voor “Moving Coil” (bewegende spoel).

Platenspelers met een MC-systeem zijn doorgaans duurder dan die met een MM-element. Ook hebben ze een geringe uitgangsspanning en stellen daardoor hoge eisen aan de versterker. Vaak is er dan ook een extra egaliseer-voorversterker voor nodig, ook wel phonovoorversterker genoemd. Vergeleken met MM-systemen zijn de apparaten echter minder gevoelig voor storingen. Hifi-freaks gaan ook prat op de betere sound – alhoewel dit iets is waarover volgens sommigen te betwisten valt.

Samenvattend kun je zeggen dat MM-systemen ongecompliceerd en voordelig zijn, MC-systemen daarentegen vaak duurder, maar ook hoogwaardiger.

DUAL DT 250 USB Detail
DUAL DT 250 USB in detail.

Riemaandrijving versus directe aandrijving

Om platen te kunnen draaien, moet de platenspeler worden aangedreven door een motor. De riemaandrijving zet de draaiing – zoals de naam al verraadt – door middel van een riem om. Anders dan bij een directe aandrijving moet je hem ook niet meteen onder draaischijf plaatsen. De riem kun je in principe overal aanbrengen. Omdat de riem meestal van rubber gemaakt is, geeft hij ook geen storingsgeluiden van de motor door en draait hij soepel. Dit resulteert in een goed geluid, wat de riemaandrijving perfect voor privégebruik maakt. Maar vergeet niet om de riem om de zoveel jaar te vervangen.

DUAL DT 250 USB Lifestyle
De DUAL DT 250 USB platenspeler met riemaandrijving.

Voor professioneel gebruik is deze aandrijving niet geschikt. Een dj maakt zelden gebruik van een platenspeler met riemaandrijving. Met een directe aandrijving laat het zich bijvoorbeeld zonder gevaar scratchen zonder dat de riem knapt. De directe aandrijving start ook sneller – niet onbelangrijk voor een dj. En bij een te langzame of te snelle plaat, is de snelheid gemakkelijk aangepast – wat ook weer belangrijk voor een naadloze overgang tussen twee stukken.

Kombo stereo-installaties uitbreiden met platenspelers

Natuurlijk hebben oude of nieuwe vinylplaten niet alleen een goede platenspeler nodig. Ook een goed goed hifi-systeem is cruciaal om het best mogelijke geluid te leveren. De populaire Kombo stereosystemen van Teufel produceren een krachtig geluid en bieden voldoende aansluitingen voor extra spelers en dus ook voor platenspelers. Dankzij de geïntegreerde phonovoorversterker van de DUAL DT 250 USB kun je de verbinding rechtstreeks via een RCA-kabel tot stand brengen zonder omwegen. Afhankelijk van de gewenste prestaties en doeleinden zijn de ULTIMA 20 KOMBO voor kleinere ruimtes of de ULTIMA 40 KOMBO voor grotere ruimtes beschikbaar als systemen voor de huidige of toekomstige platenspeler. Voor de echt grote oplossing biedt Teufel de THEATER 500 KOMBO, een krachtig systeem dat zelfs een speciale vinylingang heeft.

Kombo stereosystemen van Teufel

ULTIMA 20 KOMBO

Naar product

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

Vinyl en multiroom met Teufel Streaming

Wie zich al verdiept heeft in de Teufel Streaming technologie (voorheen Raumfeld) weet misschien dat de multiroom speakers dankzij de stereo cinch-uitgang de mogelijkheid bieden om de analoge en digitale wereld met elkaar te verbinden en dus ook platen kunnen streamen.

Die Stereo M lassen sich auch über Spotify ansteuern.

TEAC platenspeler gekoppeld met de Teufel speakers Stereo M.

De makkelijkste manier is met een moderne platenspeler. Deze sluit je direct op de aux-ingang van de Teufel Streaming speaker aan. Met een oudere platenspeler kan dit via een tussenstap met een phono-voorversterker. Het signaal wordt door de analoog-digitaal converter gedigitaliseerd en kun je via de Controller app naar verschillende kamers streamen. “Back to the Future” met Teufel Streaming – probeer het uit!

Platenspeler en accessoires van Teufel

DUAL DT 250 USB Cover
Vinylsound in het hifi-tijdperk: de DUAL DT 250 USB
 • DUAL DT 250 USB: first class MM pick-up van Audio-Technica, S-vormige high-end toonarm en geïntegreerde phonovoorversterker (optioneel schakelbaar) – dit door een riem aangedreven juweeltje laat geen vinylwens onvervuld. Je kunt jouw platencollectie ook gemakkelijk digitaliseren via de USB-uitgang.
 • Slipmat: met de stijlvolle Teufel Slipmat laat je met jouw vinylplaatjes iedereen zien waar je goede sound vandaan komt.

  Andere producten in de Teufel Shop

  Teufel Stereo L

  TEUFEL STEREO L

  Naar product

  CINEBAR LUX

  Naar product

  T 6 subwoofer

  Naar product

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Jonathan