Der Plattenspieler TEAC TN-300 kann Schallplatten digitalisieren

Vinyl naar bytes – platen digitaliseren

De tand des tijds knaagt aan vinylplaten – of beter gezegd: de naald van de pick-up kraakt. Gelukkig kun je platen digitaliseren! Je kunt je favoriete opnames redden, ze op een eigentijdse manier bewaren en je collectie tegelijkertijd mobiel maken. We presenteren twee manieren om vinylplaten over te zetten naar de digitale wereld.

NB Weet dat digitalisering relatief (tijd)kostend is. Bovendien is er geen garantie dat de digitale kopie tot in de kleinste details overeenkomt met het analoge origineel. Dus als je onderweg naar muziek wilt luisteren, zijn muziekstreamingdiensten of gekochte muziek eenvoudigere oplossingen.

Digitaliseren met een USB-platenspeler

Een USB-platenspeler is de eenvoudigste manier om platen te digitaliseren. Je sluit zo’n apparaat via USB aan op de pc. Deze zou de platenspeler automatisch moeten herkennen. De plaat wordt één keer afgespeeld om te digitaliseren. Extra hardware is niet nodig als de platenspeler een voorversterker heeft. Dit zou het geval moeten zijn met een USB-apparaat.

Je hebt echter wel software nodig om digitaal op te nemen. De bekendste heet waarschijnlijk Audacity en is gratis beschikbaar op het internet onder een GNU-licentie. Wil je je gedigitaliseerde opname bewerken? Hierover later meer. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de uitvoerbestanden kan variëren, afhankelijk van de USB-platenspeler. We raden een bitdiepte van 16 bits en een kloksnelheid van 44,1 kHz aan. Dit komt overeen met cd-kwaliteit.

Records digitaliseren met de pc

Vinyl kun je ook digitaliseren met een conventionele platenspeler (met phono-uitgang, zonder USB). Mogelijk heb je een phono-voorversterker nodig als extra hardware. In principe kun je ook de voorversterker van het bestaande systeem gebruiken en het signaal van daaruit naar de geluidskaart van de pc leiden (line-in). De signaalketen van een klassieke set-up voor het digitaliseren van platen ziet er als volgt uit: ➊ Platenspeler ➋ Phono voorversterker ➌ Line-in van de pc-geluidskaart.

➊ De kwaliteit van de platenspeler is minstens zo belangrijk als de voorversterker en converter. Een slecht afgestelde cartridge of een slecht ontkoppelde draaitafel kan de kwaliteit van de opname verminderen. Zorg er ook voor dat je de platen schoonmaakt voor het digitaliseringsproces.

➋ De phono-voorversterker versterkt het analoge signaal dat door de pick-up wordt gegenereerd zodat het in de pc kan worden verwerkt. Als dit niet mogelijk is, is een externe voorversterker nodig. Zorg ervoor dat het overeenkomt met de pick-up (MM of MC).

➌ In de regel verminderen de A/D-converters van geïntegreerde geluidskaarten of geluidschips de opnamekwaliteit. Voor hogere eisen kan het de moeite waard zijn om een externe converter aan te schaffen. Deze moet een bitdiepte van 24 bits bereiken.

Leestip: De platenspeler aansluiten – phono en andere aansluitmethoden.

Combinatietoestellen bestaande uit een voorversterker en een A/D-omzetter zijn een functionele oplossing voor het digitaliseren van vinylplaten. Het gegenereerde digitale signaal kan vervolgens eenvoudig worden opgehaald via USB.

Opmerking over de duurzaamheid van vinylplaten: In principe slijten de vinylgroeven langzaam tijdens het afspelen. Het geluid gaat echter pas hoorbaar achteruit na ongeveer 500 keer afspelen. Als de platenspeler niet goed is ingesteld of als je de platen niet goed onderhoudt, kan dit proces natuurlijk versnellen. In onze videotutorials vind je meer informatie over hoe je je favoriete platen goed kunt onderhouden:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Voor fijn geluid: producten van Teufel

THEATER 500 KOMBO VINYL 250

THEATER 500 KOMBO VINYL 250

€ 1099,99€ 1499,99
CAGE

CAGE

€ 99,99€ 169,99

Opnamesoftware voor de gedigitaliseerde schijven

Naast de bovengenoemde Audacity-software (Windows en macOS) zijn er nog vele andere audiobewerkingsprogramma’s waaruit je kunt kiezen, zoals het gratis Traverso DAW of het betaalde Magix Audio Cleaning Lab. Mac-gebruikers kunnen ook het gratis programma Garageband gebruiken. Vergeleken met andere geluidsbewerkingsprogramma’s is Audacity niet bijzonder uitgebreid. Het biedt echter genoeg functies om de gedigitaliseerde bestanden te knippen en de geluidskwaliteit te verbeteren met nabewerking.

Iedereen die platen digitaliseert zal – zoals in het begin vermeld – niet exact hetzelfde geluid krijgen als op de originele geluidsdrager. Vinylliefhebbers zullen dit zeker als een subjectief nadeel ervaren. Objectief gezien kan de geluidskwaliteit van de digitale versie echter zeker verbeterd worden met behulp van de genoemde audioprogramma’s. Hoewel het gebruik van Audacity en dergelijke enige gewenning vereist, is het in principe ook mogelijk voor niet-professionals (en er zijn talloze tutorials te vinden op YouTube).

De software toont audiobestanden als een geluidscurve waarin bijvoorbeeld de overgangen tussen individuele tracks gemakkelijk te herkennen zijn. Je kunt deze punten direct selecteren. Klikgeluiden en ruis kun je ook met een muisklik verwijderen, aangezien de software dergelijke geluiden automatisch herkent.

Bekijk de volgende video die de basisinstellingen voor het digitaliseren uitlegt:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Opmerking: Je kunt je dossiers ook professioneel laten digitaliseren. Hoewel dit handiger is, kan het erg duur zijn. Als je twijfelt, kijk dan of je voor minder een nieuwe digitale versie van de opname kunt krijgen. Zo bespaar je jezelf ook een hoop moeite bij het digitaliseren van je vinylschatten.

Geen of-of: vinyl en digitaal met Teufel

Perfecte combinatie voor alle vinylliefhebbers

ULTIMA 40 ACTIVE + DUAL DT 400: Deze opstelling heeft alles wat muziekliefhebbers nodig hebben. Dankzij de geïntegreerde voorversterker in de DUAL DT 400 volautomatische platenspeler en het ULTIMA 40 paar versterkte vloerstaande luidsprekers heb je geen extra hardware nodig. Je kunt je muziek ook afspelen via de actieve luidsprekers met Bluetooth aptX®.

DUAL DT 250 USB: Met de DT 250 heeft DUAL een hoogwaardige platenspeler gebouwd die veelzijdig is dankzij de geïntegreerde phonoversterker en USB-aansluiting. Belt drive, Audio-Technica magnetische cartridges en een stevige aluminium draaitafel zijn verdere voordelen van dit apparaat, dat compatibel is met alle Teufel complete systemen.

Meer producten uit de Teufel shop

ULTIMA 25 ACTIVE + Pro-Ject A1

ULTIMA 25 ACTIVE + Pro-Ject A1

€ 879,99€ 929,99In verschillende kleuren
ULTIMA 40 Active Club Edition

ULTIMA 40 Active Club Edition

€ 1199,99€ 1399,99In verschillende kleuren
Ultima 40 Active

Ultima 40 Active

€ 699,99€ 899,99In verschillende kleuren

Conclusie over het digitaliseren van records

  • Dankzij digitalisering kun je je platencollectie bewaren en heb je voortaan altijd je favoriete nummers bij je.
  • Je kunt zelfs platen digitaliseren zonder extra hardware met een USB-platenspeler met geïntegreerde phono voorversterker.
  • Een conventionele platenspeler zonder USB-aansluiting wordt op de pc aangesloten via een externe phono-voorversterker.
  • Beide methoden vereisen een pc waarop opname- en bewerkingssoftware is geïnstalleerd, bijvoorbeeld het gratis Audacity.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.