De droom van iedere gamer – Dolby Atmos op computer en Xbox

Dolby Atmos op je computer of gaming console? Het vooruitzicht van een echte 3D sound zal menig gamer te gek vinden. Na de Atmos-release gold in eerste instantie dat de weergave van het 3D-formaat alleen voor home cinema sets met bijbehorende AV-receiver beschikbaar zou zijn. Maar daar heeft Windows nu iets aan veranderd.

De Windows support voor Dolby Atmos op de computer

Voor de Creators Update (de release vond plaats in het najaar van 2017) van Windows 10 heeft Microsoft een coöperatie met Dolby opgezet. Computers met deze update kunnen nu films en games met een 3D-sound weergeven. Dolby en Microsoft onderscheiden hier tussen Dolby Atmos voor home cinema sysstemen en Dolby Atmos voor koptelefoons. Wie de nieuwe geluidsmogelijkheden alvast wil testen en een computer met Windows 10 of een Xbox thuis heeft staan, die kan in de Microsoft App Store de app “Dolby Access” downloaden.
Screenshot der Dolby Access App im Microsoft Store
De Dolby Access-app kan worden gedownload uit de Microsoft Store.
Wanneer een Atmos home cinema systeem aan een computer of laptop aangesloten is, wordt het geluidspoor als bitstream naar de receiver geleid. Deze decodeert de Atmos gegevens en stuurt de audiosignalen naar de luidsprekers. De koptelefoon-optie zal vooral voor gamers interessant zijn. Microsoft belooft dat bijna iedere koptelefoon dankzij de update in staat zal zijn om 3D-sound weer te geven. Je hebt hier geen Dolby Atmos receiver voor nodig. Het geluid schijnt zo goed te zijn dat je explosies, autogeluiden en snipers niet ongeveer, maar exact kan lokaliseren. Of de update ook echt kan waarmaken wat Microsoft belooft, hangt natuurlijk vooral van de hardware af. In dit geval de koptelefoon, dus. Windows Sonic, een door Microsoft ontwikkeld surround sound-formaat krijgt de update ook.

Atmos bij Teufel

System 6 THX + Denon X3800H für Dolby Atmos

System 6 THX AVR voor Dolby Atmos “5.2.4-Set”

Naar product

Das Bild zeigt die ULTIMA 40 Surround mit Beamer, AV-Receiver und Blu-ray-Player.

ULTIMA 40 Surround All-In Edition “5.1.2-Set”

Naar product

Ook de Xbox krijgt een meeslepende sound

Dolby Atmos voor koptelefoons en de home cinema modus zijn verder ook beschikbaar voor de Xbox One en de nieuwe One X beschikbaar.  Zo kan de Xbox als Blu-ray speler met Atmos-functie dienstdoen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de home cinema set Dolby Atmos ondersteunt. Tot nu toe is het aantal spellen met een Atmos-sound nog overzichtelijk. Maar de samenwerking tussen Microsoft en Dolby zal er waarschijnlijk al snel toe leiden dat veel studio’s spellen met Atmos-sound gaan produceren. Sommige studio’s hebben al een patch voor bestaande spellen. Om de computer of Xbox sound op je home cinema set af te kunnen spelen, moet je de Dolby Acces app installeren. Bij koptelefoons is het nadeel dat je na een gratis periode van 30 dagen moet gaan betalen. De aankondiging over de Atmos-update kun je in de Microsoft-blogpost nalezen.

5.1 surround sound bij computerspellen

De sound van een game is beduidend anders dan een film soundtrack. Terwijl bij films een geluidspoor wordt gemixt en opgeslagen, moet de sound van een game grotendeels in realtime worden berekend, al naar gelang waar en wanneer er een explosie plaatsvindt of kogels rondvliegen. Om de sound naar een AV-receiver te kunnen doorgeven, moet hij eerst zo voorbereid worden dat de receiver hem ook kan weergeven.

Games met Dolby Atmos sound

Zoals gezegd; veel is het nog niet op dit moment, maar er wordt aan gewerkt. ● Assassin’s Creed®: Origins ● Gears of War® 4 ● Rise of the Tomb Raider™ ● Super Lucky’s Tale™ Voor de weergave van reguliere 5.1 surround sound-formaten moet de computer Dolby Digital Live (bij DTS heet de vergelijkbare codec DTS Connect) hebben. Pas dan codeert de geluidskaart het geluid zo, dat de aangesloten receiver hem kan verwerken.

Teufel CAGE – de gaming sound in een nieuwe dimensie

De Teufel CAGE is gechikt voor de weergave van Dolby Atmos op je computer
De oorschelp van de Teufel CAGE heeft een geïntegreerde volumeknop.
Geavanceerde graphics maar een teleurstellende sound? De gaming headset CAGE maakt er korte metten mee. Hier krijgt je gamer hart alles waar het naar verlangt. We hebben zowel de geluidskwaliteit als ook het draagcomfort en de bedienfuncties aangepast aan de speciale eisen van gamers.
  • ▶ Uitstekend geluid voor een nauwkeurige HD-surround sound
  • ▶ Sterke performance bij films en muziek dankzij high end drivers
  • ▶ Hoge resolutie microfoons voor een goede spraakkwaliteit – je bent duidelijk te horen
  • ▶ Hoog draagcomfort (ook voor brildragers), microfoon links/rechts te bevestigen

Teufel koptelefoons voor iedere situatie

Samengevat: Atmos voor computer en Xbox

  • Met de Creators update voor Windows 10 kun je met je koptelefoon van Dolby Atmos gaming sound genieten
  • Koptelefoons hoeven geen specifieke hardware te hebben om Dolby Atmos te kunnen weergeven
  • Na afloop van de proefperiode moet je voor koptelefoons betalen voor Dolby Atmos
  • Om 5.1 surround sound af te kunnen spelen op een home cinema systeem moet je computer Dolby Digital Live hebben

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.