De droom van iedere gamer – Dolby Atmos op computer en Xbox

Dolby Atmos op je computer of gaming console? Het vooruitzicht van een echte 3D sound zal menig gamer te gek vinden. Na de Atmos-release gold in eerste instantie dat de weergave van het 3D-formaat alleen voor home cinema sets met bijbehorende AV-receiver beschikbaar zou zijn. Maar daar heeft Windows nu iets aan veranderd.

We leggen uit hoe je 3D-geluid uit je systeem kunt halen op pc’s met Windows 10 en 11, de Xbox Series X en S en de PS5 als afspeelbasis. Dit vereist natuurlijk altijd dat je systeem – of het nu een meerkanaalsset of een soundbar is – Dolby Atmos ondersteunt en dat de soundtrack van de film beschikbaar is in Atmos.

De Windows support voor Dolby Atmos op de computer

Voor de Creators Update (de release vond plaats in het najaar van 2017) van Windows 10 heeft Microsoft een coöperatie met Dolby opgezet. Computers met deze update kunnen nu films en games met een 3D-sound weergeven. Dolby en Microsoft onderscheiden hier tussen Dolby Atmos voor home cinema systemen en Dolby Atmos voor koptelefoons.

Om je Windows 10 of 11 te “upgraden” voor Atmos, heb je de Dolby-Access-App nodig. Deze kan worden gedownload in de Microsoft Store. Dit is de enige manier om aan de softwarevereisten voor Atmos-weergave te voldoen. De app biedt je ook demodata om het afspelen te testen. Let op: mogelijk heb je extra audiodrivers nodig.

Dolby Access instellen

Screenshot der Dolby Access App im Microsoft Store
De Dolby Access-app kan worden gedownload uit de Microsoft Store.

Download eerst de Dolby-Access-App uit de Microsoft Store en installeer de app. Een klein nadeel is dat je een Dolby-licentie nodig hebt om hem te gebruiken. Deze kost ongeveer 15 euro. Als je nog niet helemaal zeker bent, kun je ook eerst een proefversie van een week gebruiken.

De andere instellingen voor Dolby Atmos worden gemaakt in de Access app. Via de app heb je ook toegang tot de pc-instellingen. Je kunt onder andere selecteren of Atmos moet worden uitgevoerd voor een home cinema systeem of voor een koptelefoon. De beeld- en audiogegevens moeten eerst van de pc naar het systeem en dan naar de tv worden gestuurd. Als de audio-informatie rechtstreeks naar de tv gaat, werkt het geluid mogelijk niet zoals gewenst.

Opmerking: de verbinding tussen de pc en het muzieksysteem wordt altijd tot stand gebracht via HDMI.

De koptelefoonoptie is vooral interessant voor gamers. De belofte van Microsoft klinkt volmondig: zo’n beetje elke koptelefoon zou in staat moeten zijn om objectgebaseerd 3D-geluid te reproduceren met de update. Een Dolby Atmos-ontvanger is niet vereist. Het geluid zou zo goed moeten zijn dat explosies, autogeluiden en sluipende vijanden in de spelwereld niet alleen bij benadering, maar heel precies kunnen worden gelokaliseerd – inclusief de hoogtedimensie. Of de Atmos-update waarmaakt wat hij belooft, hangt in de eerste plaats af van de hardware – dat wil zeggen de koptelefoon.

Ook interessant: dezelfde Windows-update bevat ook Windows Sonic, Microsofts eigen surround sound-indeling.

Dolby Atmos-luidsprekers van Teufel

System 6 THX AVR voor Dolby Atmos “5.2.4-Set”

Naar product

Theater 500 Surround + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.1.2”

Naar product

5.1 surround sound: Dolby Atmos voor pc-games

Bild: Dolby

Geluid in games verschilt aanzienlijk van soundtracks in films: terwijl een soundtrack voor films wordt gemixt en opgeslagen, moet gamesound grotendeels in realtime worden berekend – afhankelijk van waar en wanneer er crashes en explosies plaatsvinden in de spelwereld. Om het gamegeluid door te sturen naar een AV-receiver, moet het eerst verwerkt worden zodat de receiver het kan afspelen.

Momenteel beschikbare games met Dolby Atmos-geluid

Onze lijst met games is beperkt en bevat niet alle titels die de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Je kunt er meer vinden op de Dolby Games-pagina. Hier zijn onze favorieten:

  • Borderlands 3
  • Metro Exodus
  • Forza Horizon 4 & 5
  • Call of Duty: Modern Warefare / Cold War / Vanguard
  • Ori und der Wille der Irrlichter
  • Gears of War 4
  • Diablo II
  • Overwatch
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Resident Evil Village
  • Star Wars: Battlefront & Battlefront II

Opmerking: Om conventionele 5.1 surround sound formaten af te spelen, moet je PC Dolby Digital Live! ondersteunen (voor DTS heet de vergelijkbare codec DTS Connect). Alleen dan zal de geluidskaart het geluid zodanig coderen dat de aangesloten versterker het kan verwerken.

Xbox-geluid is ook meeslepend

Dolby Atmos voor koptelefoons en de home cinema modus zijn ook beschikbaar voor de Xbox Series X en S. We konden al genieten van Dolby Atmos op de voorganger, de Xbox One. Voorwaarde is natuurlijk altijd dat het home cinema systeem Dolby Atmos ondersteunt. De koptelefoonondersteuning heeft één nadeel: na een proefperiode van 30 dagen moet je de app kopen.

Er zijn nu bijna 40 games met Dolby Atmos. Hier is een selectie:

  • FORZA Horizon 5
  • Call of Duty Vanguard
  • Marvel’s Guardians of the Galaxy
  • Resident Evil Village
  • Assassins Creed Origins
  • Final Fantasy XV Royal Edition

Sinds 2021 is de console van Microsoft echter niet alleen voorzien van Dolby Atmos, maar ook van Dolby Vision. Nu krijg je dus niet alleen meeslepend geluid, maar ook een extra sterk beeld met betere contrasten en intensere kleuren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de tv ook Dolby Vision ondersteunt.

Dolby Atmos nu ook op de PlayStation 5

Toen de nieuwe PlayStation 5 werd gelanceerd, was deze nog zonder Dolby Atmos. Het oorspronkelijke plan van Sony was om een eigen 3D-geluidssysteem te ontwikkelen: Tempest 3D AudioTech. Sony heeft nu echter toegegeven en Dolby Atmos is sinds de firmware-update in september 2023 ook beschikbaar op de PS5.

Op dit moment kunnen alle games die zijn ontworpen voor Sony’s eigen Tempest 3D AudioTech ook Dolby Atmos afspelen. Daarnaast kunnen games nu ook rechtstreeks door de ontwikkelaars worden uitgerust met Dolby Atmos.

Het is echter niet genoeg om alleen de update te installeren. Je moet ook Dolby Atmos activeren in het PS5-menu.

Activeer Dolby Atmos op de PS5:

  1. Ga naar “Geluid” in de systeeminstellingen.

  2. Selecteer “Audio-uitgang”.

  3. Ga dan naar “Audioformaat (prioriteit)”.

  4. Selecteer “Dolby Atmos”.

Hoewel Dolby Atmos pas sinds kort beschikbaar is, zijn er al heel wat games die de functie ondersteunen. Hier is onze selectie:

  1. Assasin’s Creed: Valhalla
  2. Hogwarts Legacy
  3. Horizon: Forbidden West
  4. Call of Duty: Moder Warfare II und Black Ops – Cold War
  5. DIRT 5
  6. The Witcher 3: Wild Hunt
  7. Final Fantasy VII Remake en XIV
  8. Spider-Man: Miles Morales
  9. Resident Evil 2 / 3 / 4
  10. The Last of Us: Part I und II

Teufel ZOLA – Gamingsound in een nieuwe dimensie

Kopfhörer auf einer Tastatur liegend.

▶ De ZOLA gaming headset combineert uitstekend geluid met innovatieve aanpassingsmogelijkheden. Luister naar je games, muziek en series met een krachtige bas en precieze hoge tonen. DTS Headphone:X® 2.0 garandeert je bovendien een indrukwekkend 7.1 surround-geluid op je PC. Andere indrukwekkende kenmerken van de gamingheadset zijn de lineaire HD-driver van 40 mm en de HD-microfoon.

▶  Ontdek de nieuwe CONSONO 25 CONCEPT Surround, een gebruiksklaar 5.1-systeem met geïntegreerde AV-receiver in de CONCEPT 8 subwoofer. Geniet van indrukwekkend surround sound voor games, films en muziek, zowel op je tv als rechtstreeks op je pc.

▶ Je kunt ook wat hulp vinden bij het kiezen van je geluidssysteem voor games in onze digitale koopgids.

Teufel koptelefoon voor elke situatie

REAL BLUE TWS 2

Naar product

REAL BLUE PRO

Naar product

Samengevat: Dolby Atmos voor pc, Xbox en PS5

  • Sinds de Creators Update voor Windows 10 is het mogelijk om naar Dolby Atmos-gaminggeluid te luisteren via een koptelefoon.
  • Er zijn geen specifieke hardwarevereisten voor koptelefoons voor Dolby Atmos-weergave.
  • Op de Xbox Series X en S kun je niet alleen genieten van Dolby Atmos, maar ook van Dolby Vison.
  • Dolby Atmos is sinds september 2023 ook beschikbaar op de PS5.

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.