Ratgeber Soundbar anschliessen

Soundbar aansluiten: de belangrijkste info voor tv, blu-ray en gameconsole

Soundbars zijn dé compacte oplossing voor home cinema. Ze combineren verschillende kanalen in één strakke behuizing. In vergelijking met traditionele home cinema systemen bespaart dit ruimte en vermijd je kabelwirwar tussen de receiver en verschillende audiokanalen. Het enige wat je hoeft te doen is de soundbar aansluiten met afspeelapparatuur zoals een blu-rayspeler of je tv. Gelukkig is een soundbar aansluiten een fluitje van een cent: hier lees je waar je op moet letten.

Teufel Tutorial op YouTube

In deze Youtube Teufel tutorial vertelt Lisa je alles over HDMI. De video is beschikbaar met Nederlandse ondertiteling.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De juiste kabel voor je soundbar

De verbinding met de soundbar kan analoog, digitaal en draadloos zijn. HDMI is één van de meest gebruikte oplossingen, omdat deze standaard zowel beeld als geluid via een kabel overdraagt. HDMI is echter niet de enige optie – hier volgt een overzicht van de belangrijkste overdrachtsstandaarden:

  • HDMI: digitale interface voor de overdracht van audio- en videogegevens. Moderne soundbars hebben tegenwoordig meestal één of meerdere aansluitingen.
  • Optische audiokabel: deze methode wordt ook wel Toslink genoemd. De gegevens worden als optische signalen via een kabel verzonden.
  • Digitale en analoge coaxiale kabels: de coaxiale kabels worden gebruikt voor zowel analoge als digitale signaaloverdracht van audio- en videogegevens. De aansluitingen voor de analoge stereodata zijn rood en wit. De rode connector van de kabel sluit je aan op de witte ingang en de witte op de rode ingang.
  • Draadloze standaarden: voor draadloze gegevensoverdracht zijn sommige soundbars uitgerust met bluetooth of wifi. Hiermee kun je geluid streamen van computers en mobiele afspeelapparaten naar de soundbar.
TOSLINK Optisches Kabel
TOSLINK optische kabel

Tv en beeld-audiobron aansluiten op je soundbar

Eerst moet je uitzoeken welke aansluitingen de tv en soundbar hebben. Als HDMI-aansluitingen beschikbaar zijn, gebruik dan deze. Dit is vooral handig als de soundbar het geluid van verschillende afspeelapparaten moet weergeven. Controleer daarnaast of de HDMI is uitgerust met ARC. De afkorting staat voor “Audio Return Channel” – dit betekent dat het audiogegevens in twee richtingen kan doorgegeven, bv. van de soundbar naar de tv en vice versa. Hierdoor heb je in bepaalde configuraties een audiokabel minder nodig.

Cinebar Pro close up
De soundbar Cinebar Pro aansluiten via HDMI

Heb je bijvoorbeeld een DVB-tuner in je tv geïntegreerd voor de ontvangst van het tv-programma en een blu-rayspeler op de soundbar aangesloten? Dan is het mogelijk om via een ARC HDMI-kabel, de audiogegevens van je tv naar de soundbar te sturen en tegelijkertijd ook de beelgegevens van de blu-rayspeler naar de tv. Hierbij is het belangrijk dat je de HDMI-kabel (van de tv) aansluit op de HDMI-out ingang van de soundbar – niet op de HDMI-In. HDMI (ARC) ondersteunt ook verliesvrije meerkanaals geluidsformaten zoals Dolby Digital en DTS-HD.

Als er geen audioretourkanaal is op de HDMI-interface, moet je een extra audiokabel aansluiten tussen het tv-toestel en de soundbar voor het tv-geluid. Sommige soundbars zijn uitgerust met een externe subwoofer, die gewoonlijk wordt aangesloten met een RCA-kabel. Bovendien moet je vaak het kanaal (kanaal, analoge cinch, audio digitaal) in het menu van de tv selecteren om het geluid af te spelen.

Passende Teufel producten

HDMI kabel

Naar product

Randapparatuur aansluiten op je soundbar

Je kunt blu-rayspelers en spelconsoles zoals Playstation 5 of Xbox via HDMI aansluiten op de soundbar (HDMI-in). De videogegevens gaan dan via de soundbar naar de tv. Nieuwere soundbars sturen 3D-beelden ook via HDMI van de blu-ray speler naar je tv. Het is ook mogelijk om audiobronnen zoals mp3-spelers en cd-spelers aan te sluiten op de audio-aansluitingen van de soundbar. Sommige soundbars zijn uitgerust met een USB-poort waarmee je muziek van mobiele harde schijven kunt afspelen. Om via bluetooth een draadloze verbinding tot stand te brengen, moet je gewoon de soundbar koppelen met je mobiele telefoon of andere afspeelbron. Via wifi verbind je de soundbar met je lokale netwerk.

Onze soundbars voor geluid zonder kabel rompslomp

Soundbar aansluiten
De Cinebar Pro – eenmaal aangesloten, krijg je geweldige tv-sound

Cinebar Pro: deze high end Teufel soundbar zal je kamer doen beven: met acht enorme high-performance speakers en een 250 mm subwoofer. Een topsound in combinatie met luide volumes en een stevige bas zorgen voor een onvergetelijke surround sound tijdens jouw filmavond.

Cinebar One: voor de liefhebbers raden wij ook de Cinebar One aan. Hij is bijzonder klein en onopvallend, past discreet in de sfeer van de woonkamer en biedt een heldere sound.

▶ Twijfel je nog? Met ons digtaal soundadvies helpen wij je graag bij het kiezen van de juiste soundbar.

Andere speakers van Teufel

ULTIMA 40

Naar product

DEFINION 3 – 5.1

Naar product

Conclusie: HDMI maakt het aansluiten van een soundbar een fluitje van een cent

  • Soundbars voorkomen kabelwirwar en maken een eenvoudige home cinema-opstelling mogelijk.
  • HDMI is de belangrijkste verbinding bij het aansluiten van de soundbar.
  • Als alternatief zijn digitale en analoge audio-interfaces beschikbaar.
  • Bij het aansluiten is het belangrijk om na te gaan welke aansluitingen beschikbaar zijn op je tv en met welke andere apparaten je de soundbar wil gebruiken.
  • Als de HDMI-aansluiting van het tv-toestel een audio-return channel heeft, is er geen audiokabel nodig tussen de tv en de soundbar.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.