Ein in Dolby Vision dargestelltes Bild

Dolby Vision – wordt Dolby nu ook de video-standaard?

HDR is een van de belangrijkste trends in het home cinema segemnt en Dolby Vision is er nauw mee verbonden. Wat verbazingwekkend is, is dat Dolby Vision niet over geluidsweergave gaat, maar enkel over beeldweergave. De afkorting staat voor “High Dynamic Range” en beschrijft een beeld met bijzonder hoge contrastwaarden. We leggen uit wat nu precies de link is met Dolby’s geluidsexperts.

Wat is HDR-tv?

Een HDR-compatibele televisie bereikt aanzienlijk hogere contrastwaarden dan conventionele LCD-toestellen. Hoe dit in zijn werk gaat, is te verduidelijken met het voorbeeld van een zonsverduistering die op tv wordt uitgezonden: Met HDR-tv verschijnt de maan, die voor de zon komt, als een volledig zwarte schijf. De corona, de heldere ring van stralen, glanst daarentegen des te intenser. HDR-tv komt zichtbaar dichter bij de helderheidswaarden van de natuur. Maar hoe verhoudt Dolby Vision zich tot HDR?

De invloed van HDR via Dolby Vision

Een ijsgrot in Dolby Vision.
Een beeld met verhoogd dynamisch bereik in vergelijking met een gewoon tv-beeld.

Dolby Vision is een beeldoptimalisatie ontwikkeld voor HDR-tv. Het bijzondere is dat de beeldgegevens en het televisietoestel voortdurend worden aangepast of gekalibreerd met behulp van dynamische metadata. Dit betekent dat contrastwaarden en kleurverzadiging, beeld per beeld, van kleur veranderen. De ontwerpers uit Californië volgen een vergelijkbaar principe als bij de Dolby geluidsformaten Dolby Digital en Dolby True HD: het beeld moet precies zijn zoals de filmmaker het bedoeld heeft. Niet alle HDR-televisies zijn immers precies hetzelfde gekalibreerd en sommige houden ervan om lichteffecten op een wat extreme manier weer te geven. De Dolby oplossing compenseert deze “over-optimalisatie”.

Het alternatief voor de Dolby standaard is het open source formaat HDR10 of de verdere ontwikkeling van HDR10+. Hoewel HDR10 nog geen dynamische datalevering ondersteunt, is dit mogelijk met de opvolger. De beeldgegevens worden specifiek voor iedere individuele scène aangepast.

Op het gebied van helderheid heeft de Dolby-Technologie met een maximum van 10.000 Nits (eenheid voor lichtsterkte) veel meer te bieden dan de HDR10. De waarde is echter niet zo belangrijk, aangezien zelfs tv’s met slechts 1.000 Nits momenteel als HDR-geschikt worden beschouwd. Er zijn geen tv-toestellen die 4.000 Nits bereiken, laat staan 10.000. De meest heldere televisies bereiken ongeveer 2000 Nits. Maar het hele scherm schijnt nooit met 1000 Nits of meer. Enkel relatief kleine objecten met een grotere lichtopbrengst – zoals spots of sterren – bereiken deze waarde.

Een andere specificatie die de Dolby technologie een voorsprong geeft op de HDR10+ is de kleurdiepte. Het Dolby systeem bereikt hier 12 bits kleurdiepte, terwijl de concurrent 10 bits bereikt. Dit voordeel komt in de praktijk (nog) niet tot uiting omdat er (nog) geen apparaten zijn die 12 bits kunnen weergeven.
Deze video verklaart de verschillen tussen HDR10 en Dolby Vision:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

En hoe klinkt het geluid bij Dolby Vision?

Het Californische bedrijf is met zijn beeldoptimalisatietechnologie baanbrekend in het home cinema segment: Dolby Vision bevat  geen audioweergavegegevens voor het thuisbioscoopsysteem. Het is dus afhankelijk van welk Dolby audio formaat wordt geleverd. Dolby 5.1 en True HD zijn net zo goed mogelijk als de objectgebaseerde Dolby Atmos.

De vereisten voor Dolby Vision

Voor Dolby Vision moet de tv HDR-ready zijn en in staat zijn om het Dolby-formaat te verwerken. De helderheidswaarden van het beeld moeten minimaal regelbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met OLED-tv’s zoals die van LG. Deze genereren het beeld via zelf lichtende diodes. Inmiddels bieden een aantal fabrikanten apparaten met Dolby Vision aan, ook in het midden- en lage prijssegment.

Een belangrijke voorwaarde voor distributie is dat filmproducenten en -studio’s de standaard van Dolby overnemen en er inhoud voor produceren. Langzaaamaan wordt het duidelijk dat de Dolby Vision standaard een steeds sterkere positie inneemt. Hollywood-studio’s zoals Universal, MGM en Warner hebben zich daarop ingesteld. Bovendien heeft de streamingdienst Netflix, met “Marco Polo”, ook de eerste serie voor Dolby Vision geproduceerd. Inmiddels is er een hele reeks films te vinden in het dynamische HDR-formaat. De Ultra HD Blu-ray kan de extra beeldgegevens opslaan op een speciale datalaag. De eerste films zijn al uitgebracht met Dolby Vision en HDR10+. Aangezien beide formaten op een Blu-ray disc passen, kan het goed zijn dat ze nog enige tijd naast elkaar zullen blijven bestaan.

Het afspeelapparaat vereist een speciale decoder voor Dolby Vision. Dit vind je bijvoorbeeld op de daaroorbestemde Blu-ray spelers, maar ook op de Xbox One X en de Xbox One S.
Opmerking over HDMI: Dolby Vision en ook HDR10+ worden door de standaard HDMI 2.0 ondersteund.

Home cinema sound bij Teufel

LT 4 – set L

Naar product

Nu de sound nog: Dolby Atmos in het Teufel assortiment

Geluid dat past bij Dolby Vision wordt geleverd door het 3D-geluidsformaat Dolby Atmos. Atmos heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan het home cinema geluid. Onze Dolby Atmos geluidssystemen zorgen ervoor dat je deze extra dimensie, prachtig ervaart.

System 6 THX AVR für Dolby Atmos "5.2.4-Set" von Teufel
Speelklare bundel voor Dolby Atmos-geluid: Systeem 6 THX AVR voor Dolby Atmos “5.2.4 Set
  • System 4 THX AVR voor Dolby Atmos “5.1.2-Set”: THX-sound meets Dolby Atmos – dat kan alleen maar goed zijn. We hebben ons System 4 THX uitgebreid met 2 plafondluidsprekers. Deze worden eenvoudig op de satellietluidsprekers geplaatst en stralen de geluidsgolven naar het plafond toe. Geluidsreflecties creëren een adembenemend realistische geluidsindruk. Het systeem is met de  de Onkyo TX-NR696 A/V receiver speelklaar.
  • LT 5 voor Dolby Atmos “5.1.4 -Set”: Zuilen met goed geluid – onze LT 5 is een surround systeem van buitengewone kwaliteit. De nieuw ontwikkelde luidsprekers, met Atmos licentie, maken er een waardig 3D-geluidssysteem van. Ook de Atmos-luidsprekers zijn boven op de satelliet geïntegreerd. Dit systeem maakt zelfs gebruik van 4 plafondluidsprekers. De LT 5 surround-speakers zijn 4 identieke 3-kanaals systemen met aluminium behuizingen. De set bevat ook een actieve sub en de LT centerspeaker.
  • ▶ Een overzicht van onze  home cinema systemen: Dolby-Atmos-sets, 5.1, 7.1.

Teufel multiroom-luidsprekers

CINEBAR LUX

Naar product

TEUFEL ONE M

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

Conclusie: Dolby Vision is bezig aan een opmars

  • Dolby Vision is een beeldoptimalisering voor televisie met bijzonder hoge contrastwaarden (HDR)
  • De technologie concurreert met het open source formaat HDR10.
  • In tegenstelling tot HDR10 levert Dolby Vision dynamische metagegevens die zijn aangepast aan ieder eindapparaat en elk beeld.
  • Het betreffende geluidsformaat is onafhankelijk van Dolby Vision.
  • Tot nu toe bieden voornamelijk streaming providers de Dolby beeldtechnologie aan.
  • Tv-fabrikanten zijn nog steeds terughoudend over Dolby Vision.
Titel foto: ©Dolby

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.