Product image of a loudspeaker cable

Kabel te kort? Eenvoudig zelf de kabel verlengenOntdek onze kerstdeals!


Het kan gebeuren na een verhuizing, een verbouwing of na de aanschaf van nieuwe luidsprekers: de luidsprekerkabels of de aansluitkabels zijn opeens te kort en je moet ze verlengen of vervangen door andere kabels. We gaan eens kijken welke mogelijkheden er zijn en waar je rekening mee moet houden.

Knutsel erop los: het verlengen van de kabel

Als je je nieuwe stereosysteem hebt geïnstalleerd in de woonkamer en de luidsprekers nu verder van de versterker staan, kun je meerdere luidsprekerkabels met elkaar verbinden. Voordeel: je bespaart geld. Nadeel: de geluidskwaliteit kan te hebben van je doe-het-zelf constructie.

Volg deze stappen om de luidsprekerkabels te verlengen:

 • De eerste stap is om de uiteinden van de kabels ongeveer 1 cm te strippen, bij voorkeur met een striptang – met een zijkniptang of mes kan het natuurlijk ook.
 • Zorg ervoor dat de kabels die je wilt aansluiten dezelfde kabeldiameter hebben (meer info onderaan).
 • Draai vervolgens de uiteinden van de gestripte kabels tegen de klok in. Er mag  geen kabelvezel meer uitsteken.
 • Verbind nu de twee kabeluiteinden met elkaar, ofwel door te solderen en een krimpkous voor de afwerking, of een kroonsteen wanneer je geen soldeerbout hebt.

Veel mensen kennen de variant met de kroonsteen van het aansluiten van een plafondlamp. Alles wat je nodig hebt, is een kleine schroevendraaier. Voor het solderen is een soldeerbout nodig. Deze zijn al beschikbaar in kleine versies en voor weinig geld. Als je echter nog nooit eerder hebt gesoldeerd, is het mogelijk dat je niet wilt oefenen op je luidsprekerkabels. De krimpkous beschermt de aan elkaar gesoldeerde kabels.

De volgende video laat zien hoe je een kabel kunt strippen en solderen:


Extra info: Zorg er altijd voor dat de polariteit juist is bij het aansluiten en solderen van de luidsprekerkabels. De polariteit is gemarkeerd (in kleur of met een streep) op de kabelmantel. Anders kan het gebeuren dat je de kabel verkeerd aansluit en het geluid uit de luidsprekers uit fase is.

Kabels en stekkers van Teufel

HDMI kabel

Naar product

De koopoplossing: nieuwe kabels kopen

Het verlengen van de luidsprekerkabels kan tijdrovend zijn en de geluidskwaliteit kan afnemen omdat de weerstand van de luidsprekerkabels hoger wordt. Verwen jezelf met nieuwe kabels. Hier kun je meer informatie vinden over de aansluitingen van de versterker of AV-receiver

De volgende punten zijn de belangrijk bij de aanschaf van je nieuwe kabels:

De doorsnede van de kabel

Bij de keuze van de juiste luidsprekerkabel speelt de doorsnede een doorslaggevende rol. Deze wordt aangegeven in vierkante millimeters (mm²). Typische waarden zijn 0,75 mm², 1,5 mm², 2,5 mm² of 4 mm². Hoe groter de doorsnede, hoe meer individuele draden (strengen) een kabelkern bevat, des te lager het signaalverlies. Wanneer je een nieuwe luidsprekerkabel kiest, raadpleeg dan de productbeschrijving van jouw systeem: hierin staat de de maximale doorsnede beschreven die je kunt aansluiten.

De lengte van de luidsprekerkabel

Met elke meter kabel gaat er iets van het signaal verloren: meet daarom de lengte die je maximaal nodig hebt. Tot een lengte van ongeveer 20 meter is het signaalverlies niet hoorbaar. Maar als je jouw tuinhuisje wilt voorzien van geluid kan de kabel langer uitvallen. Neem dan een iets dikkere doorsnede dan aanbevolen (2,5 mm² in plaats van 1,5 mm²).

Tip voor de beste klank: wanneer je  een perfectionist bent met een fijn gehoor, zorg er dan voor dat de kabels van de versterker naar elke luidspreker even lang zijn. Op die manier komt het geluid overal op hetzelfde moment en zonder vertraging aan.

Luidsprekerkabels van Teufel voor het beste geluid

5.2 Homecinema-kabel-set "Performance" van Teufel
5.2 Home cinema kabelset “Performance” is perfect voor krachtige soundsystemen
 • 5.1 Home cinema kabelset standaard: bij Teufel krijg je hoogwaardige luidsprekerkabels voor een eerlijke prijs: zeer zuiver, zuurstofvrij koper en veel strengen per draad hoeven geen fortuin te kosten. Zo kun je altijd vertrouwen op kwaliteit en een robuuste afwerking.
 • 5.1 home cinema kabelset 50 mm² “Performance“: als je geïnvesteerd hebt in een topsysteem, moeten de kabels natuurlijk ook op volle kracht kunnen presteren. Met de Performance set krijg je alles wat je nodig hebt om meerdere subwoofers aan te sluiten. Dat is geluid horen én voelen, dus!

De adapteroplossing: verleng de aansluitkabel

Als de HDMI- of cinch-kabels van de afspeler (bijv. cd-speler) of de speler (bijv. beamer) te kort zijn, kun je in plaats van een nieuwe kabel met juiste koppelstukken uit de vakhandel ook twee reeds bestaande kabels met elkaar verbinden en zo de gewenste lengte bereiken.

Kabel verlengen met cinch aansluitigen
Cinch-koppeling van Conrad

Luidsprekers van Teufel

LT 4 – set M

Naar product

ULTIMA 40 – 5.1

Naar product

Conclusie: luidsprekerkabels zelf verlengen is mogelijk

 • Als je geen afscheid wilt nemen van je oude kabels kun je meerdere luidsprekerkabels verbinden en deze verlengen.
 • Solderen is in de meeste gevallen de beste oplossing – je hebt hier echter wel ervaring voor nodig.
 • Of je nu een nieuw soundsysteem uitbreidt of koopt, let altijd op de doorsnede van de luidsprekerkabel om er zeker van te zijn dat alles passend is.
 • Met goedkope koppelingen uit de vakhandel sluit je bestaande cinch- of HDMI-kabels snel en eenvoudig aan.

Images:

Gerelateerde artikelen

 1. marc
  08. jan. 2021, 23:19

  Kabels even lang is inderdaad heel belangrijk. Het geluid gaat met 299 792 458 m/s. door de kabel en als de ene kabel een meter langer is dan de ander heb je dus een snelheidsverschil van in verhouding 299 792 458 m/s. en bv 299 792 459 m/s. Wat voor de gevoelige audiofiel een verschil maakt van 1/300.000.000 , onaanvaardbaar dus

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Jonathan