Dj-equipment voor beginners: maak van je eerste homeparty mix een succes

Tegenwoordig kun je dankzij muziekstreamingdiensten gemakkelijk je eigen afspeellijsten maken en ze delen met je vrienden en de rest van de wereld. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je zelf plaatjes draaien en je eigen mixtape maken. Natuurlijk zul je niet meteen een Tiësto, Joris Voorn of David Guetta worden – maar oefening baart kunst. Wij vertellen je welk dj-equipment geschikt is voor beginners en geven je tips om stap voor stap je kunsten aan de (virtuele) draaitafels te verbeteren.

Dj op je homeparty: wat heb je nodig om thuis muziek te mixen?

Misschien komt dit je bekend voor: je wil iets nieuws leren maar eerst moet je je door de eindeloze online tools en tutorials worstelen. Bij dj’en is het niet anders. Na een paar zoekacties op het internet wordt al snel duidelijk dat er niet één juiste aanpak is. Sommigen zweren bij de combinatie van laptop, controller en dj-software, terwijl anderen aanraden om alleen met dat laatste te starten.

Dj met de Pioneer DJ XDJ-700
Digital players zoals de Pioneer DJ XDJ-700 maken het gemakkelijk om dj te worden

Een niet te onderschatten tip, waar vaak geen rekening mee wordt gehouden: begin niet met te veel technische snufjes en verlies jezelf niet urenlang in het zoeken naar de “beste” controller of koptelefoon. Je kunt je eerste dj scratches en loops maken zonder een dure controller – dj-programma’s zoals Serato, TRAKTOR en VirtualDJ zullen je daarbij helpen. Bijna alle grote spelers bieden een gratis demoversie aan.

De setup is en blijft een kwestie van smaak, maar voor beginners bevelen we volgende dj-apparatuur aan:

  • Notebook of tablet (zelfs smartphones zijn geschikt om mee te beginnen)
  • Koptelefoon (bij voorkeur circumaural en met goede externe geluidsisolatie)
  • Actief luidsprekersysteem (geschikt voor bluetooth, aansluitingen voor microfoon en line-in, naar keuze met geïntegreerde klankregeling en batterijvoeding)
  • Dj-software (start met een gratis versie)

Optioneel: controller, bijvoorbeeld met 1 tot 2 “decks” en geïntegreerde mixer. In de dj-scene worden Denon, Reloop en Pioneer gewaardeerd voor hun kwalitatief hoogstaande controllers en mixers.

Close up van Pioneer DJ set en Ultima 20 speakers
DJ DJM-250MK2 mixer van Pioneer: Ook verkrijgbaar in de Teufel webshop

Dj-skills gevraagd! Hoe mix ik muziek op een homeparty?

Eerst en vooral het goede nieuws: zelfs als je geen ervaring hebt met dj’en of muziek mixen, kun je met een paar tricks en de juiste apparatuur coole beats creëren en voor een lekker sfeertje zorgen. Wil je tracks mixen, met vloeiende overgangen en leuke sounds spelen? Dan kun je bijvoorbeeld direct op je smartphone of tablet gebruik maken van dj-apps.

Natuurlijk zien “professionele” dj’s de dingen een beetje anders. Voor hen gaat het allemaal om gevoel, muziekkennis en training. Als je veel oefent en je langere tijd met je draaitafel bezighoudt, zul je vanzelf beter worden in het mixen! Als je een controller hebt, probeer er dan eerst aan te wennen om een gevoel te krijgen voor het juiste “mixen”. De feeling voor de juiste beweging op de controller komt vanzelf als je een paar keer thuis of op feestjes hebt gespeeld. Geduld is een deugd!

Vrouw met een Teufel koptelefoon en dj set van Pioneer
Nu ook in de Teufel-Shop: Pioneer dj-apparatuur

Als je professionele dj’s vraagt naar de basisprincipes om een goede dj te worden, is het antwoord meestal unaniem: technologie is key, maar niet alles. Niets boven passie en muziek knowhow! Als oefening zou je bijvoorbeeld je favoriete songs kunnen analyseren. In welke genres kun je ze onderverdelen? Wanneer komen de hooks, refreinen en instrumentals erbij en op welk moment kun je ze tot een coherente mix vormen? Samengevat: know your songs, zodat je jouw boodschap en stijl kunt overbrengen en een bepaalde sfeer kunt creëren bij het publiek.

Bluetooth speakers van Teufel

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

ULTIMA 40 ACTIVE

Naar product

TEUFEL MASSIVE

Naar product

Waar vind je dj-sets voor je volgende home party

Een muziekbibliotheek of course! Het is vanzelfsprekend dat een dj goede muziek nodig heeft als basis. Maar waar halen dj’s eigenlijk al die tracks en samples vandaan? Er zijn veel websites en apps waar je liedjes kunt kopen of streamen. De eerste stap is het doorzoeken van de gratis muziekstreamingdiensten, waar miljoenen beschikbare nummers op je wachten.

Man met een dj set van Pioneer en Teufel boxen.
Streamingdiensten maken de keuze voor de juiste playlist enorm

Wat ook erg handig is: in-app functies zoals “RADAR” en “New Releases” (beide Spotify) of “My Mix” (TIDAL) helpen je nieuwe releases te vinden.

Weet je eigenlijk al wat online clubbing is? Door initiatieven als United We Stream zijn party- en clubstreams slechts één klik verwijderd. Je kunt live luisteren naar nieuwe dj-sets en volop inspiratie opdoen voor je eigen playlists.

Zet het volume harder: het draait allemaal om de juiste speakers!

Vrouw die een dj set speelt.
Geschikt voor je homeparty: dj-apparatuur van Pioneer en luidsprekers van Teufel

Om ervoor te zorgen dat je uitgebreide playlists niet alleen in jouw hoofd goed klinken, maar ook fantastisch klinken voor het feestpubliek, heb je een goed audiosysteem nodig. Bij het kiezen van speakers is het belangrijk om na te denken over waar en voor hoeveel mensen je wilt spelen. Is het de woonkamer van je appartement of wil je muziek streamen in je hele flat? En als je buiten in het stadspark voor een groepje wil spelen, dan heb je natuurlijk luidsprekers nodig die relatief gemakkelijk te vervoeren zijn. Actieve systemen zijn een goede keuze, omdat ze al een geïntegreerde versterker hebben en dus compacter zijn.

Power HIFI
Power HIFI

Concreet betekent dit niet per se dat je een high end systeem nodig hebt voor je eerste dj-set op een homeparty. In plaats daarvan is het voor beginners de moeite waard om eens te kijken naar volledig actieve, modulaire luidsprekersystemen zoals onze POWER HIFI of de ROCKSTER serie. De robuuste bluetooth speakers dreunen tot 121 dB en hebben een geïntegreerde dj-mixer met toonregeling. De draaghandvatten en bijgeleverde wielen (alleen voor ROCKSTER) zorgen voor de nodige mobiliteit.

Onmisbaar bij het draaien: speakers & een koptelefoon

Je naam mag dan Joris Voorn of Tiësto zijn, als het luidsprekersysteem waardeloos is, heb je niets aan je dj-skills. Om de juiste sfeer op je party te creëren, heb je moderne speakers nodig die lekker hard kunnen knallen. Ook koptelefoons zijn essentieel, zodat je jezelf af en toe van het feest kunt afzonderen en je mix kunt voorbereiden. Dit alles vind je bij Teufel.

Rockster speaker
Met de ROCKSTER mobiele luidspreker kun je naar jouw favoriete muziek luisteren, waar je ook bent.
  • ROCKSTER: met deze krachtige en mobiele bluetooth luidspreker kun je met jouw mixtape indruk maken op de party crowd – in zeer grote ruimtes of op oppervlakken tot 150 m² of buiten de vier muren, bijv. in de tuin of bij een spontane set in het park. De luidspreker is uitgerust met een geïntegreerde 2-kanaals dj mixer inclusief toonregeling, crossfader en pre-listening functie. Dankzij de AB-440 watt versterker met 380 mm woofer plus tweeter, krijg je altijd en overal geweldige sound.
  • Teufel MASSIVE: zodra de zachte, dikke kussens je oren bedekken, word je volledig ondergedompeld in jouw mix. De Teufel MASSIVE is zeer geschikt voor beginnende dj’s en maakt indruk met een 50 mm neodymium driver en een aluminium-koper spreekspoel voor volle, warme bassen en een zijdezachte weergave van het hoog.

Deze producten kunnen je ook interesseren

Shure MV5C

Naar product

over-ear koptelefoon van Teufel

REAL PURE

Naar product

Conclusie: dj-equipment voor beginners

  • Dj-equipment voor beginners bestaat uit een notebook, (gratis) dj-software, een koptelefoon en een actief luidsprekersysteem.
  • Als je geen notebook tot je beschikking hebt, kun je dj-apps gebruiken om virtueel muziek te spelen via smartphone en tablet.
  • Dj-software en draaitafels kunnen in het begin overweldigend zijn, dus oefen geduldig en word geleidelijk beter.
  • Als je songs hebt gekocht of ze streamt via een provider met licentie, ben je wettelijk beschermd voor private gigs.

Titel image: ©Marcela Laskoski. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.