Koptelefoon aansluiten – dat doe je zo

Stekker erin en play – zo simpel is een koptelefoon aansluiten tegenwoordig niet meer. Want koptelefoons worden steeds gespecialiseerder en bieden dus ook meer aansluitingsmogelijkheden. Koptelefoons met bluetooth, met ruisonderdrukking, met speciale aansluitingen zoals bijvoorbeeld de Apple Lightning-aansluiting, of headsets voor de computer of console met USB-aansluiting en een eigen geluidskaart. Niet verkeerd dus, om dit nader onder de loep te nemen.

De jackplug als standaardoplossing, maar kan ‘ie stereo?

Wie kent de 3,5 mm jackplug van een koptelefoon niet? Aansluitingen hiervoor vind je ook op versterkers, receivers, pc’ en notebooks. Maar er bestaan verschillende varianten, want de stekker is er in een mono- of stereovariant. Let dus goed op, want alleen als de plug twee ringen heeft, kan hij stereo afspelen.

Jackstekker varianten
Verschillende jackstekkers: stereo kan wanneer er twee ringen te zien zijn

Naast de 3,5 mm stekker hebben veel semi-professionele audiosystemen als een mengpaneel of een keyboard en muziekinstrumenten als elektronische piano’s en gitaren ook een 6,35 mm jackplug. Ze zijn mechanisch sterker en hebben een groter contactoppervlak.

Funfact: de grote 7,13 mm is waarschijnlijk het minst bekend – deze stekker wordt vooral in helikopters en in de militaire luchtvaart gebruikt en heet dan ook NATO-plug.

De dominante positie van de jackplug brokkelt langzaam af; smartphonefabrikanten zien steeds vaker af van de aansluiting en stappen over op een alternatieve oplossing die in het geval van Apple met de lightning aansluiting of Sony met de USB-C, een smaller design mogelijk maken. Bij hoogwaardige headsets zie je ook vaak de mogelijkheid om de koptelefoon via USB aan te sluiten.

Headset en koptelefoon aansluiten op je computer

Wil je een headset – een koptelefoon met microfoon – aansluiten, dan komt er een tweede kabel bij kijken. In de meeste gevallen met een jackplug. Om de stekkers uit elkaar te kunnen houden zijn ze verschillend gekleurd:

  • Microfoonstekker: rood of roze (mic-in)
  • Koptelefoonstekker: groen (line-out)

De ingang van de stekker vind je zowel aan de voor- of achterkant van de computer of laptop.

Optimaal geluidsplezier met een hoofdtelefoon van Teufel

SUPREME ON

SUPREME ON

€ 129,99€ 149,99In verschillende kleuren
ZOLA + Shure MV7X

ZOLA + Shure MV7X

€ 254,-€ 329,99
AIRY TWS 2

AIRY TWS 2

€ 99,99In verschillende kleuren

Headset-aansluiting bij Xbox en PlayStation

Wil je een headset op je Xbox One aansluiten dan heb je bij de nieuwe controller (na juni 2015) een headset-adapter of splitter (Y-adapter) nodig. Deze voegt de twee kabels van de headset samen, zodat de stekker aan de audio-uitgang van de controller kan worden aangesloten. De Xbox heeft helaas geen USB-aansluiting.

Een headset aansluiten op de Playstation4 is bijna hetzelfde. De PS4 controller heeft een jackaansluiting en net als bij de Xbox One heb je voor de microfoon- en koptelefoonkabel een adapter nodig. Ook is het mogelijk de headset via USB aan de controller te sluiten.

Sluit je een stereo koptelefoon – en geen headset op de PS4 controller aan, dan geeft de koptelefoon in eerste instantie het chat-audiosignaal (van de multiplayer modus) weer en niet de sound van de game. Die moet je eerst in de geluidsinstellingen van de PS4 bij “audio totaal” activeren.

Koptelefoon voor USB-audio

Wat via een jackkabel over twee kabels verdeeld wordt, neemt een USB-kabel alleen voor zijn rekening: zowel het microfoon- als ook het audiosignaal worden zo weergegeven.

Mini-USB-Anschluss des Cage
De USB-aansluiting van de Teufel CAGE

De USB-geluidskaart van de koptelefoon activeren

Sommige koptelefoons hebben een geïntegreerde geluidskaart (inclusief D/A-converter) aan boord. Deze geluidskaart is de voorwaarde dat via USB digitaal verzonden bestanden verwerkt en gegenereerd worden in een analoog signaal voor de koptelefoon. Op deze manier wordt de ingebouwde geluidskaart van de computer omzeild.

Afhankelijk van de software van de geïntegreerde geluidskaart kan zo’n geluidskaart een hele bups verschillende mogelijkheden en equalizer instellingen bevatten.

In een ander artikel lees je hoe je het 3D-formaat Dolby Atmos via op je computer en Xbox via je koptelefoon kunt afspelen.

Ultieme vrijheid voor koptelefoon sound

Der schakelaar voor active noise cancelling op de REAL BLUE NC

Ieder afspeelscenario stelt bepaalde eisen aan een koptelefoon. Bij ons vind je passende oplossingen: een top sound, makkelijk te bedienen en mooi afgewerkt.

CAGE: hoe goed een game kan klinken weet slechts een handjevol gamers. De CAGE haalt het beste uit een game naar boven. Een indrukwekkende sound, een geïntegreerde USB-geluidskaart en twee HD-microfoons maken van de CAGE een geweldige gaming-headset. We hebben de wensen van de Teufelgamers in het ontwerp opgenomen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de microfoon aan de linker- of rechterkant te bevestigen, is het draagcomfort gericht op lange gaming-sessies – ook voor brillendragers en vind je op de tast bedieningsknoppen aan de oorschelp.

REAL BLUE NC: een noise cancelling koptelefoon die je beschermt tegen geluiden uit de buitenwereld, zodat jij je helemaal kunt opgaan in je muziek. Twee HD-drivers met neodymium-magneten nemen de sound voor hun rekening. De batterij houdt het een dikke 60 uur vol en is in een mum van tijd weer opgeladen. Bovendien heeft de koptelefoon een handsfree functie zodat je draadloos kunt bellen en chatten.

Meer Teufel koptelefoons

AIRY TWS 2

AIRY TWS 2

€ 99,99In verschillende kleuren
REAL BLUE NC

REAL BLUE NC

€ 149,99€ 229,99In verschillende kleuren
SUPREME ON

SUPREME ON

€ 129,99€ 149,99In verschillende kleuren

Conclusie: een koptelefoon aansluiten? De jackplug en andere mogelijkheden

  • De 3,5 mm jackplug is de meest gebruikte stekker. Daarnaast bluetooth en USB-C.
  • Headsets sluit je aan via twee kabels: rood voor de microfoon, groen voor de koptelefoon
  • Headsets sluit je op de Xbox en PS4 met een Y-adapter aan
  • Headsets met een USB-aansluiting en geïntegreerde geluidskaart zenden het geluidssignaal van de microfoon en de koptelefoon via een kabel.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.