Kabel te kort? Verleng de luidsprekerkabel zelf

Na een verhuizing, een nieuwe inrichting of de aanschaf van nieuwe luidsprekers kan het gebeuren: je oude luidsprekerkabels of aansluitkabels zijn nu te kort en moet je verlengen of vervangen door geschikte kabels. We leggen uit welke oplossingen er zijn en waar je rekening mee moet houden.

De doe-het-zelf-oplossing: verleng zelf luidsprekerkabels

Als je je hifi-installatie opnieuw hebt opgebouwd en de luidsprekers en versterker nu verder uit elkaar staan dan voorheen, kun je verschillende bestaande luidsprekerkabels met elkaar verbinden. Het voordeel: je bespaart geld dat je anders voor een nieuwe, langere kabel zou uitgeven. Het nadeel is echter dat de geluidskwaliteit eronder kan lijden als je het zelf doet.

Stapsgewijze instructies

Ga als volgt te werk om je luidsprekerkabels te verlengen:

  1. Kabeluiteinden blootleggen

    Eerst moet je de uiteinden van de ommantelde kabels ongeveer 1 cm blootleggen, bij voorkeur met een speciaal afbijtgereedschap – maar een cuttermes is vaak al genoeg.

  2. Let op diameter

    Zorg ervoor dat de kabels die je wilt aansluiten een identieke diameter hebben.

  3. Draai de kabeluiteinden

    Draai vervolgens de uiteinden van de gestripte kabels tegen de klok in. Er mogen geen kabelvezels meer uitsteken.

  4. Kabel aansluiten

    Verbind nu de twee kabeluiteinden met elkaar door te solderen en een krimpkous, krimptang en krimpconnectoren te gebruiken of door een lusterklem te gebruiken.

Belangrijke opmerking: Hoe je ook te werk gaat, let altijd op de juiste polariteit bij het aansluiten en aan elkaar solderen van luidsprekerkabels. De polariteit is aangegeven (in kleur) op de kabelmantel. Anders is het gemakkelijk om de kabel verkeerd aan te sluiten en dan zal er geen signaal de luidsprekers bereiken.

Sluit luidsprekerkabel aan met glansklem

Veel mensen kennen de kroonluchter terminal variant van het aansluiten van een plafondlamp. Alles wat je nodig hebt – afgezien van de lusterklem – is een kleine schroevendraaier. Je moet de draden niet solderen als je ze met een lusterklem wilt verbinden. Als je echter de kale draden in de lusterklem steekt, kan dit ook tot problemen leiden: De schroef van de terminal kan de fijne draden afknellen en beschadigen. Voordat je de kabeleinden samenbrengt in de lusterklem, moet je er daarom zogenaamde adereindhulzen op krimpen met een speciale tang.

Abisolierte Kabel, verschiedene Aderendhülsen und Zange
Adereindhulzen voor kabeluiteinden zijn verkrijgbaar in verschillende versies.

Kabeleinden solderen – zo werkt het

Voor het solderen is een soldeerbout nodig. Deze zijn al verkrijgbaar in kleine versies en voor weinig geld. Als je echter nog nooit hebt gesoldeerd, moet je waarschijnlijk niet oefenen op je luidsprekerkabels. De krimpkous dient om de gesoldeerde kabels te beschermen. De volgende video laat zien hoe het eruit moet zien.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Krimpkabel met krimpverbinding

Het verbinden van de twee gestripte kabeluiteinden met een krimpverbinding – bekend als crimpen – werkt volgens een soortgelijk principe. De twee kabeleinden worden samengebracht in de kabelconnector en vervolgens wordt de connector samengekrompen met een krimptang. Net als bij krimpkous is ook hier meestal verwarming met een aansteker nodig zodat het verbindingspunt goed beschermd is en de connector strak tegen de kabels past en ze bij elkaar houdt.

Kabels en stekkers zijn verkrijgbaar bij Teufel

HDMI kabel

Naar product

HDMI 2.1 kabel rond

Naar product

De adapteroplossing: de verbindingskabel verlengen

Als HDMI– of RCA-kabels van de speler (bijv. cd-speler) of naar de speler (bijv. projector) te kort zijn, kun je ook twee bestaande kortere kabels verbinden met geschikte koppelingen van een gespecialiseerde handelaar in plaats van nieuwe te kopen en zo de vereiste lengte te bereiken. Dergelijke koppelingen zijn verkrijgbaar voor verschillende kabelverbindingen.

Cinch-koppeling van Conrad

De winkeloplossing: nieuwe kabels kopen

Is zelf de luidsprekerkabels verlengen te tijdrovend en is geluidskwaliteit je topprioriteit? Verwen jezelf dan met nieuwe kabels. Hier vind je gedetailleerde informatie over wat belangrijk is bij het aansluiten van luidsprekerkabels.

Hieronder volgen de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van luidsprekerkabels:

De kabeldiameter

Bij het kiezen van de juiste luidsprekerkabel speelt de diameter een doorslaggevende rol. Deze wordt gespecificeerd in vierkante millimeters (mm²). Typische waarden zijn 0,75 mm², 1,5 mm², 2,5 mm² of 6 mm². Hoe groter de diameter, hoe meer afzonderlijke draden (strengen) een kabelkern bevat en hoe lager het signaalverlies. Raadpleeg bij het kiezen van een nieuwe luidsprekerkabel de productbeschrijving van je systeem: hierin staat de maximale doorsnede die je kunt aansluiten.

De lengte van de luidsprekerkabel

Met elke meter kabel gaat er een deel van het signaal verloren: Kies je luidsprekerkabels daarom niet langer dan nodig is. Tot een lengte van ongeveer 20 meter is het signaalverlies niet hoorbaar. Maar als je geluid wilt toevoegen aan je tuinhuisje, moet de kabel langer zijn. Je kunt dan het beste een iets grotere diameter kiezen dan aanbevolen (bijvoorbeeld 2,5 mm² in plaats van 1,5 mm²).

Tip voor het beste geluid: Als je een geluidsperfectionist met een delicaat gehoor bent, zorg er dan voor dat de kabels van de versterker naar elke afzonderlijke luidspreker even lang zijn – zodat het geluid overal tegelijk en zonder vertraging aankomt.

We leggen ook uit hoe je je luidsprekers aansluit op je versterker in onze videotutorial:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Luidsprekerkabels van Teufel voor optimaal geluid

Das 5.2 Heimkino-Kabel-Set "Performance" von Teufel
De “Performance” 5.2 home cinema kabelset is ideaal voor krachtige systemen.

5.2 home cinema kabelset “Performance”: Als je hebt geïnvesteerd in een topsysteem, moeten de kabels natuurlijk ook het volledige vermogen kunnen transporteren. Met onze performance sets krijg je alles wat je nodig hebt om meerdere subwoofers aan te sluiten: Zodat je het geluid niet alleen hoort, maar ook voelt.

5.1 home cinema kabelset “Standaard”: Bij Teufel krijg je hoogwaardige luidsprekerkabels voor een faire prijs: zeer zuiver, zuurstofvrij koper en veel strengen per draad hoeven geen fortuin te kosten. Natuurlijk kun je altijd vertrouwen op de kwaliteit en robuuste afwerking van al onze kabels.

Het beste geluid van Teufel

The ULTIMA 40 home cinema set

ULTIMA 40 SURROUND “5.1-Set”

Naar product

CINEBAR 11 “2.1-Set”

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

Conclusie: Luidsprekerkabels zelf verlengen is mogelijk

  • Als je geen afstand wilt doen van je oude kabels, kun je meerdere luidsprekerkabels aansluiten om ze te verlengen.
  • Solderen geeft het beste geluid – maar je moet er ervaring mee hebben.
  • Uitbreiden of nieuw kopen: let altijd op de doorsnede van de luidsprekerkabel zodat alles bij elkaar past.
  • Goedkope koppelingen van gespecialiseerde verkopers verbinden bestaande cinch- of HDMI-kabels snel en veilig.
Bild 1: ©Simon A. Eugster. Bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Wikimedia Commons Bild 2: Conrad Online

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.