Een song zoeken met diverse online tools

Een song zoeken? Met deze handige tools lukt het!

Een situatie die je vast wel kent – je hoort een song op de radio maar de volgende track wordt er meteen achteraan gedraaid, zodat je moet raden naar de titel. Of een andere situatie: je weet het refrein van een song, maar hebt geen idee hoe de rest gaat, laat staan dat je de titel kent. In een lang en ver verleden, nog voor de tijd van de smartphone en internet had je twee mogelijkheden om een song te zoeken:

 1. Wachten tot het nummer nog een keer op de radio langs kwam flitsen – in de hoop dat de titel nu wel werd verkondigd.
 2. Het lied hard neuriën in de hoop dat iemand in je omgeving het herkent.

Maar dat was toen en dit is nu: door de komst van internet, is de zoektocht naar die onbekende track geen onmogelijke klus meer.
Hier vind je de tools om als song detective te slagen – we beginnen met de eenvoudigste case.

Met muziekherkenningsapp een song zoeken

Met behulp van een muziekherkenningsapp is het easy peasy om de titel van die onbekende song te achterhalen: klik tijdens de song op Shazam, Soundhound, TrackId of een soortgelijke app en de ingebouwde microfoon op je telefoon vangt de geluidsfrequenties op en maakt zo een “akoestische vingerafdruk”. Vervolgens wordt er in de databank gekeken naar overeenstemmingen. Deze databanken zijn niet lokaal maar op een server opgeslagen – het lukt daarom alleen met een internetverbinding.

Logo van de muziekherkenningsapp Shazam. Een song zoeken terwijl hij gedraaid wordt.

Shazam heeft echter ook een offline modus. Hier neemt de app eerst een gedeelte van de song op en vergelijkt dit zodra de telefoon weer met internet is verbonden. Shazam kan zijn taak maar moeilijk doorvoeren wanneer hij niet alleen muziek maar ook stemmen en andere achtergrondgeluiden opneemt.  En wat als je geen mobieltje bij de hand hebt?

Een song zoeken? Zing in je smartphone

De herkenningsapp Soundhound beweert ook melodieën te kunnen herkennen die je voorzingt of -fluit. Werkt helaas niet altijd, maar je zult verbaasd zijn hoe vaak de app de gezochte track toch weet te vinden. Net als Shazam heeft Soundhound een directe verbinding met Spotify. Handig, want als je die op je telefoon hebt staan, kun je de track meteen in Spotify opslaan.

Heb je gevoel voor ritme, dan kun je bij musipedia.org de melodie via de spatiebalk voor trommelen – vervolgens even wachten en de databank zijn werk laten doen. Kun je niet trommelen? Dan fluit je de melodie op het open source platform.

Met de lyrics een song zoeken

Ken je de tekst van het gezochte lied, of flarden ervan, dan kun je ook hiermee op zoek gaan. Google de woorden en bekijk de zoekresultaten. Het kan helpen om er “song” of “lyrics” aan toe te voegen. Vindt Google de song niet, dan heb je grote kans van slagen bij een van de vele songtext-databanken. Een van de grootste is Genius. Wat deze databank bijzonder maakt is niet alleen de hoeveelheid lyrics, maar ook de commentaren en interpretaties van de community.

Met Raumfeld ontdekken wat er gespeeld wordt

Internetradio, muziekstreams en meer – Raumfeld verenigt de online en wifi-wereld. Je bedient de speakers met de Raumfeld app. Hiermee regel je de instellingen en de setup van je multiroom systeem. De Chromecast app die in alle Raumfeld speakers is geïntegreerd, maakt het mogelijk om songs meteen via de speakers te streamen.

Een song zoeken - songtitels verschijnen in de app
Stereo L – bedienen met app
 • Teufel Sounddeck: de wifi sounddeck zorgt met zes geïntegreerde speakers en twee subwoofers voor een ruimtevullende high-end sound. De sounddeck is verpakt in een stijvolle mix van aluminium en hout.
 • Teufel Stereo L: stagesound voor thuis met actieve vloerstaande speakers met 3-kanaals systeem, een ingebouwde 400 Watt versterker en veel aansluitingsmogelijkheden.

Meer streaming luidsprekers van Teufel

Lautsprecher Holist M in Schwarz

HOLIST S

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

Conclusie: geen song blijft verborgen

 • Muziekherkenningsapps als Shazam herkennen songs en beschikken over een offlinefunctie ter identificatie op een later tijdstip.
 • De app SoundHound herkent ook gefloten of gezongen melodieën.
 • Op musipedia.org type je via de spatiebalk het ritme in, dat vervolgens met de databank wordt vergeleken.
 • Een song zoeken door flarden van teksten te googlen of in tekstdatabanken op zoek te gaan.

Titelbeeld: ©Perzon Seo, Entrepreneur working on his Macbook 2. Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr
Beeld1: ©Shazam, Logo. Sommige rechten voorbehouden. Bron: Wikimedia

Gerelateerde artikelen

 1. margot
  05. nov. 2022, 11:54

  hallo ik had een liedje dat ik niet wist het is met een piano en ze zongen vaak ooooh a doesiedoem

  weet iemand welk liedje dit is? het is engels

  • Jonathan
   17. nov. 2022, 15:31

   Wellicht nog wat extra tips geven in welke genre? :-)

 2. Sandra
  23. sep. 2022, 15:39

  ik zoek een nummer met in de tekst ‘I dont care about the rules’ , ik vind een nummer maar dat is hem niet. ik zoek het up tempo vrolijk nummer. wie kan helpen, ik maak er iemand heel blij mee.

  • Jonathan
   06. okt. 2022, 13:39

   Lastig, ik kon helaas niet een passende uptempo song vinden.

 3. eric vernaillen
  30. mei. 2022, 9:09

  wie zingt dit liedje (champagne mijn dochter die trouwt)

 4. Jan Klarenbeek
  06. mei. 2022, 15:58

  Hi allemaal, ik zoek een nummer en krijg het maar niet gevonden. Ergens in de tekst wordt denk ik “and i’m singing obladie oblada). Nee het zijn niet The Beatles. Het is een wat steviger nummer. Iemand een idee. Grt Jan

 5. Daniëlle
  02. apr. 2022, 17:54

  Hallo, ik zoek een Engelstalig nummer dat begint met jhet geluid van een aansteker die aangestoken wordt.. het is een rustig nummer.

  Wie o wie weet dit

  • Tim Teufel
   25. apr. 2022, 15:46

   Hi Daniëlle, dat is een moeilijke. Heb je nog wat meer info over de song en het genre?

 6. nele Lecluyse
  13. feb. 2021, 23:13

  Ik zoek een nummer van een punkband dat ik hoorde in de jaren 80. Een deel van de tekst was: the truth is gone, something’s going very wrong, when they can’t look you in the eyes, when all you get is lies

  • Jonathan
   17. feb. 2021, 10:40

   Lastig, ik kon het helaas ook niets vinden.

 7. Kylian
  10. feb. 2021, 17:21

  suzanne misschien?

 8. Rayy Hermes
  07. jan. 2021, 14:06

  Ik heb een complete song uit rond 2000 van een Amerikaanse band Stikmen, getiteld Real love. Daar is echter nergens iets over te vinden. Weet iemand daar meer van?

 9. Johan
  21. dec. 2020, 0:05

  Ik zoek een nederlandstalig nummer waar “Suzan” in voorkomt en het is niet Suzan en Freek of zo, ik hoorde het 100% NL op 15 december, maar kan het niet terug vinden helaas…

  • Jonathan
   20. jan. 2021, 8:14

   Alternatief, je zou het ook eens kunnen vragen aan 100 % NL via social media / per e-mail. Wie weet kunnen ze het in de playlist nog achterhalen

 10. Danny
  05. sep. 2020, 14:31

  Ik zoek een Nederlandstalig rustig nummer waarin de naam Amy of Ami voorkomt ik hoorde dit eerder deze week op de radio.

 11. Bouilliaert Anita
  22. jun. 2020, 8:11

  Ik zoek liedje waar in komt:op zoek naar weer gelukkig zijn

  • Edward Populaire
   06. jul. 2020, 14:25

   Hi Anita, hier intern klinkt de tekst niet meteen bekend in de oren.
   Bij genius.com vinden we enkel “Johan Verminnen – ik wil gelukkig zijn” of “Ester de Jong – Haas”.
   Is het één van deze?

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.