Eine junge Frau lacht und hält das Handy vor sich. Im Hintergrund ist blauer Himmel zu sehen.

Een song zoeken? Met deze handige tools lukt het!

Toevallig op de radio, in een club of in de strandbar: opeens hoor je een geweldig nummer. De melodie klinkt bekend, maar je weet de titel en de artiest niet meer. Misschien heb je zelfs een compleet nieuw nummer gehoord, een aanstekelijk deuntje dat je heel erg bekend voorkomt maar de naam gewoon niet kan herinneren. Ok, geen paniek! Met onze tips vind je vast en zeker het liedje dat je zoekt.

Wil je direct naar songteksten zoeken? Dan kun je dat vanaf nu hier doen:

Klik op de onderstaande knop om de inhoud van Google Programmable Search Engine te laden.

Inhoud laden

Door de zoekfunctie te activeren, geeft u toestemming voor gegevensverwerking door Google zoals hier beschreven.

Shazam & Co. – een nummer zoeken met muziekherkenningsapps

Tegenwoordig kun je met muziekherkenningsapps zoals Shazam of Beatfind heel eenvoudig de titels en artiesten van onbekende nummers achterhalen. Start de herkenningsapp terwijl de onbekende muziek wordt afgespeeld. Met behulp van de ingebouwde microfoon van de smartphone registreert de app de geluidsfrequenties en maakt een “akoestische vingerafdruk” van het onbekende nummer. Deze wordt vergeleken met een database. Als de app overeenkomsten vindt, geeft hij antwoord op de vraag “Wat is de naam van het nummer?”. Er wordt ook meer informatie weergegeven over waar je naar luistert, waaronder aankoopinformatie of links naar streamingproviders.

Logo van de muziekherkenningsapp Shazam. Een nummer zoeken terwijl het speelt
Het is een van de bekendste muziekherkenningsapps: Shazam.

Maar er zijn enkele beperkingen: omdat de databases voor herkenning niet lokaal worden opgeslagen, maar op een server op het internet, werkt nummerherkenning eigenlijk alleen met een internetverbinding. Shazam & Co. hebben ook problemen wanneer niet alleen de muziek uit de luidspreker maar ook stemmen en andere achtergrondgeluiden te horen zijn. In de regel ben je voor muziekherkenningsapps aangewezen op je smartphone. Shazam biedt echter al een extensie voor de Chrome browser.

De app biedt ook een quasi-offline modus. Dit betekent dat onbekende nummers eerst worden opgenomen en dat de opname wordt gesynchroniseerd met de database zodra er weer een internetverbinding beschikbaar is. Praktisch voor in clubs!

Neuriën naar je smartphone – met SoundHound of Google, Siri en Alexa

De muziekherkenningsapp SoundHound werkt eigenlijk zoals Shazam, maar beweert ook gefloten of geneuriede melodieën te herkennen. Dit werkt niet altijd, maar het is zeker het proberen waard. Hoe bekender het liedje en hoe groter je talent om de noten te herkennen, hoe groter de kans dat de zoekopdracht slaagt. Net als Shazam is SoundHound direct verbonden met streamingdiensten zoals Spotify. Met Midomi bieden de makers van SoundHound ook een browserextensie aan.

Logo van de muziekherkenningsapp SoundHound
Het logo van de muziekherkenningsapp SoundHound.

Er is nu nog een andere manier om naar een bekend liedje te zoeken. Spraakassistenten zoals Google Assistant, Siri of Alexa hebben geleerd om neuriën te begrijpen: als je tegen de stemassistent spreekt en vervolgens de melodie begint te neuriën, krijg je in het beste geval snel het nummer te zien dat je zoekt. Als je een Android gebruikt, werkt deze functie handig rechtstreeks via de Google Search-app.

Stream elk nummer op aanvraag: Bluetooth-luidsprekers van Teufel

RADIO ONE

Naar product

HOLIST M

Naar product

Teufel One S

TEUFEL ONE S

Naar product

Met vingergevoel – Musipedia herkent de maat van de toets

“Hoe heet het liedje?” “Het liedje heet ‘Let it be’.” Helaas is het niet zo eenvoudig. Maar als je ritmegevoel hebt, kun je naar musipedia.org gaan en een liedje zoeken. Je kunt het ritme intypen met de spatiebalk en het laten synchroniseren met de database. Je kunt ook een melodie naar het open source platform fluiten.

Songs met songteksten zoeken? Zo kun je naar een nummer zoeken met behulp van de songtekst

Als je op zijn minst nog delen van de songtekst in je hoofd hebt, is dit ook een goed startpunt voor het beantwoorden van de vraag “Wat is de naam van het liedje?”. Als je Spotify-gebruiker bent, is het ook heel gemakkelijk: je kunt direct zoeken naar het tekstfragment dat je je nog herinnert. Je krijgt dan meestal een aantal mogelijke hits. Ofwel belt het direct en weet je welk nummer je zoekt, ofwel kun je via de zoekresultaten luisteren. Op deze manier kun je ook gemakkelijk nieuwe muziek ontdekken.

Over muziek ontdekken gesproken: kijk altijd naar de tophitlijsten op Spotify!

Door de speler te laden, ga je akkoord met het privacybeleid van Spotifys/Soundclouds.
Meer informatie

Laad speler

Door de speler te laden, ga je akkoord met het privacybeleid van Spotifys/Soundclouds.
Meer informatie

Laad speler

Je kunt ook proberen te zoeken met de songtekst via de klassieke Google-zoekfunctie. Het kan helpen om termen als “song” of “songtekst” toe te voegen aan de invoer om dichter bij het juiste resultaat te komen. Er zijn ook een aantal grote songtekstdatabases online. Een van de grootste is Genius. De specialiteit hier: Je vindt er niet alleen talloze songteksten, maar ook commentaren en interpretaties uit de community.

Een speciale app voor songteksten is Musixmatch. Ook hier kun je gewoon een regel of een tekstfragment invoeren dat je je herinnert – de app geeft je dan het bijpassende nummer, inclusief links naar Spotify en YouTube. Het hoogtepunt: de songteksten worden gesynchroniseerd met het nummer dat je zoekt, dus je kunt Musixmatch gebruiken om karaoke te zingen. Dit maakt de app ook een geweldige aanvulling op je favoriete streamingdienst.

Zoek een muziekvideo: dit is de beste manier!

Soms is er een ander probleem: wat als je op zoek bent naar muziek of een specifieke videoclip, maar je de titel van het nummer niet meer weet? Geen zorgen, ook daar zijn oplossingen voor. Je kunt het nummer dat op dat moment wordt afgespeeld identificeren met een app zoals Shazam of SoundHound en dan zoeken naar de videoclip. Of, met een beetje geluk en onderzoek, kun je het vinden met zoekmachines zoals Google of YouTube. Soms volstaat het om afzonderlijke tekstregels in te voeren – als je de artiest en het genre van het nummer kent, des te beter!

Altijd on air met Teufel streaming

Multiroom luidspreker STEREO L opgesteld in een kamer
Zoek en stream je nummer met slechts een paar klikken. De STEREO L speelt het af in al zijn glorie.

STEREO L: Stagesound voor thuis met 2 actieve vloerstaande speakers met 3-kanaals systeem, een ingebouwde 280 Watt versterker en veel aansluitingsmogelijkheden.

MUSICSTATION: De allrounder in ons hifi-assortiment. De internetradio scoort met uitgebreide streamingfuncties zoals Bluetooth 5.0 met aptX™ DAB+, CD-station – en dit alles met een breed geluid dankzij de Dynamore Ultra-technologie.

▶ Je kunt ook wat hulp vinden bij het kiezen van je geluidssysteem voor je favoriete nummers met ons Teufel-geluidsadvies.

Meer streaming speakers van Teufel

TEUFEL ONE M

Naar product

HOLIST S

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

Conclusie: geen lied gaat verloren

 • Muziekherkenningsapps zoals Shazam identificeren nummers en hebben soms een offline functie voor latere herkenning.
 • De SoundHound app kan gefloten of geneuriede melodieën vinden met behulp van een database. Hetzelfde werkt met Google.
 • De spraakassistenten Alexa, Siri en Google Assistant maken het zoeken naar nummers ook heel eenvoudig.
 • Op Musipedia.org kun je het ritme intypen op de spatiebalk en het laten synchroniseren.
 • Je kunt Google en songtekstdatabases zoals Genius of songtekstapps zoals Musixmatch gebruiken om naar een nummer te zoeken aan de hand van delen van de songtekst.

Gerelateerde artikelen

 1. margot
  05. nov. 2022, 11:54

  hallo ik had een liedje dat ik niet wist het is met een piano en ze zongen vaak ooooh a doesiedoem

  weet iemand welk liedje dit is? het is engels

  • Jonathan
   17. nov. 2022, 15:31

   Wellicht nog wat extra tips geven in welke genre? :-)

 2. Sandra
  23. sep. 2022, 15:39

  ik zoek een nummer met in de tekst ‘I dont care about the rules’ , ik vind een nummer maar dat is hem niet. ik zoek het up tempo vrolijk nummer. wie kan helpen, ik maak er iemand heel blij mee.

  • Jonathan
   06. okt. 2022, 13:39

   Lastig, ik kon helaas niet een passende uptempo song vinden.

 3. eric vernaillen
  30. mei. 2022, 9:09

  wie zingt dit liedje (champagne mijn dochter die trouwt)

 4. Jan Klarenbeek
  06. mei. 2022, 15:58

  Hi allemaal, ik zoek een nummer en krijg het maar niet gevonden. Ergens in de tekst wordt denk ik “and i’m singing obladie oblada). Nee het zijn niet The Beatles. Het is een wat steviger nummer. Iemand een idee. Grt Jan

 5. Daniëlle
  02. apr. 2022, 17:54

  Hallo, ik zoek een Engelstalig nummer dat begint met jhet geluid van een aansteker die aangestoken wordt.. het is een rustig nummer.

  Wie o wie weet dit

  • Tim Teufel
   25. apr. 2022, 15:46

   Hi Daniëlle, dat is een moeilijke. Heb je nog wat meer info over de song en het genre?

 6. nele Lecluyse
  13. feb. 2021, 23:13

  Ik zoek een nummer van een punkband dat ik hoorde in de jaren 80. Een deel van de tekst was: the truth is gone, something’s going very wrong, when they can’t look you in the eyes, when all you get is lies

  • Jonathan
   17. feb. 2021, 10:40

   Lastig, ik kon het helaas ook niets vinden.

 7. Kylian
  10. feb. 2021, 17:21

  suzanne misschien?

 8. Rayy Hermes
  07. jan. 2021, 14:06

  Ik heb een complete song uit rond 2000 van een Amerikaanse band Stikmen, getiteld Real love. Daar is echter nergens iets over te vinden. Weet iemand daar meer van?

 9. Johan
  21. dec. 2020, 0:05

  Ik zoek een nederlandstalig nummer waar “Suzan” in voorkomt en het is niet Suzan en Freek of zo, ik hoorde het 100% NL op 15 december, maar kan het niet terug vinden helaas…

  • Jonathan
   20. jan. 2021, 8:14

   Alternatief, je zou het ook eens kunnen vragen aan 100 % NL via social media / per e-mail. Wie weet kunnen ze het in de playlist nog achterhalen

 10. Danny
  05. sep. 2020, 14:31

  Ik zoek een Nederlandstalig rustig nummer waarin de naam Amy of Ami voorkomt ik hoorde dit eerder deze week op de radio.

 11. Bouilliaert Anita
  22. jun. 2020, 8:11

  Ik zoek liedje waar in komt:op zoek naar weer gelukkig zijn

  • Edward Populaire
   06. jul. 2020, 14:25

   Hi Anita, hier intern klinkt de tekst niet meteen bekend in de oren.
   Bij genius.com vinden we enkel “Johan Verminnen – ik wil gelukkig zijn” of “Ester de Jong – Haas”.
   Is het één van deze?

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.