Dj-mixer aansluiten en instellen: tips & tricks

Zin om ook eens achter de draaitafels te staan? Go for it! Alles wat je nodig hebt lees je in deze blog! Als je jezelf nog steeds afvraagt welk mengpaneel je precies nodig hebt en wat eigenlijk het verschil is tussen een mixer, mengpaneel, controller of draaitafel, dan ben je hier aan het juiste adres.

Dj-mengpaneel voor beginners: first things first!

Meer dan ooit belangrijk: first things first! Je leest dit waarschijnlijk omdat je wil starten met plaatjes draaien en mogelijk op zoek bent naar je eerste dj-mengpaneel. Maar voordat we ingaan op enkele basisprincipes, willen we eerst nog op een belangrijk aspect ingaan.

Zoals je al kon lezen in het artikel over dj-equipment voor beginners, gaat het er niet om de beste high-end dj-mixer of de meest indrukwekkende dj-mixer met alle toeters en bellen en fancy features te hebben.

Verlies jezelf niet in te veel technische snufjes! Begin gewoon met een mixer met een of twee draaitafels, ook wel decks genoemd. Je kunt ook een all-in-one dj-systeem (~dj-controller) aanschaffen; hierdoor hoef je niet te kiezen tussen afzonderlijke componenten.

Vrouwlijke dj met een mengpaneel van Pioneer met twee mixers.
Doe je eigen ding en combineer je mengpaneel met 2 afzonderlijke decks

Dj-mengpaneel en mixers aansluiten en afstellen

Welke opstelling je ook kiest – alle componenten kun je in een handomdraai met elkaar verbinden. Quasi alle decks en consoles hebben overeenkomstige in- en uitgangen voor speakers, koptelefoons en microfoons. Als je wil starten met een eenvoudige setup, sluit je de dj-mixer en console gewoon aan op je pc of notebook via een USB-of ethernetkabel. Gebruik de geïntegreerde koptelefoonuitgang van de mixer of console voor je koptelefoon. Om luidsprekerboxen aan te sluiten op de dj-controller, sluit je beide componenten gewoon aan via een universele stereo cinchkabel.

Om op je huisfeest zelf lekker lost te gaan, is op elke controller een 6.3 mm jack-ingang voor een microfoon te vinden. Voor de meer gevorderde dj’s is er ook de mogelijkheid om een microfoon aan te sluiten via een XLR-kabel. Bovendien heb je een stabiele internetverbinding nodig, zodat je de dj-software online optimaal kunt gebruiken.

Das DJ Mischpult DDJ-400 von Pioneer DJ
Weinig kabelwirwar: de dj-controller is in een mum van tijd aangesloten op de laptop en de speakers.

Natuurlijk kunnen we in dit artikel niet ingaan op de individuele kenmerken van dj-mixers en consoles – wie wil er nu een roman lezen over iets dat audiovisueel veel gemakkelijker te begrijpen is? Daarom hebben wij drie vermakelijke video’s voor je uitgezocht:

Dj op een homeparty? Niet zonder een koptelefoon!

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE NC

Naar product

TEUFEL MASSIVE

Naar product

over-ear koptelefoon van Teufel

REAL PURE

Naar product

Veelgestelde vragen over dj-mixers (voor beginners)

Dj-controller, mengpaneel, dj-mixer, draaitafel – wat is het verschil?

Zowel een dj-mengpaneel als dj-mixer kun je omschrijven als een “controlecentrum” waar de verschillende signalen van speakers, pc, platenspeler enz. samenkomen. Een dj-mixer heeft gewoonlijk 2 kanalen voor 2 players (b.v. voor 2 aangesloten controllers ernaast), maar in tegenstelling tot een mengpaneel heeft hij geen “jog wheels” of “decks”. Een dj-controller is een all-in-one dj-systeem met decks plus mixer in één. Met “turntables” bedoelt men klassieke platenspelers.

Hoeveel moet een dj-mixer of dj-mengpaneel kosten?

Om op lange termijn plezier te beleven aan dj-en en om voorbereid te zijn op eventuele latere upgrades, moet je denken aan een bedrag van 300 tot 400 euro voor een kwalitatief mengpaneel. Als je de opstelling individueel wilt samenstellen, kom je al snel op 1.150 tot 1.900 euro voor 2 decks plus een dj-mixer.

Hoe is een dj-set opgebouwd?

In zowat elke dj-setup is de dj-mixer, die in het midden tussen de mengpanelen staat, het kloppend hart van je dj-set. Alle andere eindtoestellen waar de muziek vandaan komt, zijn ermee verbonden. Hier worden de signalen gemengd tot een audiosignaal dat het publiek kan horen. Je ziet vaak dat dj’s een koptelefoon dragen, maar vreemd genoeg niet de hele tijd. Dat komt omdat de dj eerst de verschillende geluidssignalen moet afstemmen op het tempo van de beat voordat de overgang echt vloeiend klinkt. Veel dj-mixers hebben hiervoor een voorluisterfunctie.

Heb ik dj-software nodig om plaatjes te draaien met een dj-mengpaneel?

Theoretisch heb je niet per se dj-software nodig, maar moderne dj-software ondersteunt je enorm bij het leren van de dj-basisbeginselen. Populaire dj-programma’s zoals Serato, TRAKTOR en VirtualDJ zijn ook als gratis versies verkrijgbaar voor beginners.

Kan ik mijn dj-mengpaneel ook aansluiten op mijn smartphone of tablet?

Zeker weten! Er bestaan verschillende dj-apps waarmee je je controller kunt aansluiten op je smartphone of tablet waardoor ze in virtuele draaitafels veranderen. Ook praktisch is het fet dat je de meeste dj-apps kunt verbinden met streamingdiensten zoals Spotify, TIDAL of SoundCloud – zodat je op elk moment toegang hebt tot je opgeslagen playlists.

Dj-en kan zo makkelijk zijn: Met de dj-mengpanelen van Pioneer DJ

De DDJ-400 DJ-mixer van Pioneer DJ
Ben je nieuw in de dj game? Probeer de DDJ-400 DJ-controller van Pioneer.

Pioneer DJ DDJ-400: misschien is dit je eerste stap op weg om dj te worden? Wie weet waar de reis je zal brengen. Wat we zeker weten: met deze 2-kanaals dj-controller heb je alles wat je nodig hebt voor je eerste mixes, scratches en loops. De belangrijkste aansluitingen, zoals line-out, microfooningang en koptelefoonuitgang, alsmede een geïntegreerde USB-geluidskaart zijn aan boord. Heel praktisch: een gratis licentie voor de Dj-software Recordbox is bij de levering inbegrepen, zodat je meteen na het aansluiten kunt beginnen met dj-en!

▶Wie van meet af aan geen compromissen wil sluiten en zijn eigen dj-setup wil samenstellen, kan in de Teufel webshop dj-equipment vinden die je naar eigen wens kan combineren. Bijvoorbeeld door twee XDJ-700 spelers (als draagbare digitale mixers) aan te sluiten op het DJM-250MK2 2-kanaals mengpaneel. Voor ultraprecieze, krachtige sound sluit je een ULTIMA 20 set (voor kleine ruimtes tot 20 m²) of ULTIMA 40 set aan zodat je fissa kan beginnen!

Make some noise: mobiele speakers van Teufel maken je dj-equipment compleet.

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

Tip: Pioneer DJ biedt uitgebreide aanvullende informatie voor alle producten, zodat je je op de supportpagina kunt inlezen over de features, toepassingsmogelijkheden of mogelijke technische problemen en ook de gebruiksaanwijzing gratis kunt downloaden. Veel succes met je dj-carrière!

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.