Wifi of bluetooth – twee manieren om te streamen

Muziek via wifi of bluetooth streamen – is dat echt zo verschillend? Een luid en duidelijk antwoord: ja! En voordat je een variant kiest, dien je het verschil tussen de twee te kennen. De verschillen hebben vooral betrekking op het bereik, de bediening en de ondersteunde formaten. Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen over streamen via wifi of bluetooth.

De streaming technologieën – wat streamt hoe?

De uitgangspositie bij audiostreaming is bij audiostreaming steeds dezelfde: de muziekbestanden moeten van één plaats, meestal een internet gebaseerde server (cloud) een muziekdienst als TIDAL of Google Play Music maar ook de lokale harde schijf – naar de luidsprekers. Zonder kabels in dit geval. Zowel bluetooth als wifi doen dit via een licentievrije radiofrequentie. Wat betreft de opbouw en de verbinding van de stream; hier verschillen de beide technologieën enorm.

Bij bluetooth speakers verloopt de uitwisseling van gegevens altijd direct tussen zender en ontvanger. Beide moeten een corresponderende chipset met een individueel serienummer ter identificatie hebben. De koppeling van zender en ontvanger gebeurt met pairing binnen een paar seconden. Beide apparaten zenden en ontvangen dus via een permanente directe verbinding die enkel tussen de zender en ontvanger bestaat. Het batterijverbruik van het smartdevice is zo natuurlijk wel iets hoger, vooral wanneer het zowel met mobiel internet als met de cloudserver is verbonden om muziek naar de speaker te sturen.

Bij wifi-streaming is de verbinding tussen opslagplaats en speaker altijd via het thuisnetwerk. Er moet dus een wifi-netwerk voorhanden zijn. Het smartdevice dient er slechts toe om de verbinding te sturen. Dit vergt in tegenstelling tot een bluetooth verbinding veel minder van de batterij.

Wifi of bluetooth

✔ Bereik: hier scoort wifi hoger dan bluetooth. Zolang de streaming apparaten met het thuisnetwerk verbonden zijn, functioneert de gegevensoverdracht. In de meeste gevallen betekent dat door het hele huis een verbinding mogelijk is. Het bronapparaat hoeft vaak niet eens in dezelfde kamer als de speaker te staan. Daarentegen heeft bluetooth moeite met een afstand van meer dan 10 meter tussen speaker en telefoon of tablet – wel kunnen de twee apparaten in verschillende kamers staan.

Radio3sixty met internetradio
Radio 3sixty met internetradio, bluetooth, DAB+ en meer

 

✔ Bediening: heb je een bluetooth verbinding, dan bedien je alles met het bronapparaat. Om te pairen druk je meestal op een knop op de speaker. Maar heeft je luidspreker een NFC-functie, dan gaat het koppelen nog sneller: je hoeft je telefoon alleen maar in de buurt van de speaker te houden. De audiostream tussen wifi-apparaten wordt door een streaming architectuur geregeld. Systemen als Teufel Streaming met de Raumfeld technologie, Google Cast of Apple AirPlay zijn voorbeelden van zulke technologieën.

WLAN und Bluetooth im Vergleich

✔ Formaten: bluetooth biedt voor streams slechts een beperkte bandbreedte. Daarom worden audiogegevens voor de geluidsoverdracht geconverteerd in de lossy codec SDC. Dit gaat ten koste van de geluidskwaliteit. Wie via bluetooth maar met een betere geluidskwaliteit wil streamen die moet erop letten dat het formaat aptX ondersteunt. De audiogegevens worden zo met weinig of zelfs geen kwaliteitsverlies verstuurd. Belangrijk is dat beide apparaten aptX ondersteunen. Omdat wifi een duidelijk grotere bandbreedte dan bluetooth heeft, kunnen ook formaten met een hoger datavolume in het thuisnetwerk worden verzonden. Wie lossless of surround formaten wil afspelen, dient erop te letten dat de hardware en streamingprotocollen dit ondersteunen.

Batterijverbruik: de constante verbinding die bluetooth nodig heeft, vergt veel van de batterij. Bij wifi-streaming functioneert het mobieltje slechts als afstandsbediening. Zodra de stream gestart is, gaat het mobieltje in standby-modus en dat spaart de batterij.

✔ Gebruiksgemak: wordt je tijdens het streamen via wifi gebeld, dan kun je gewoon opnemen en een gesprek voeren. Bij bluetooth is dit slechts beperkt mogelijk. Multiroom streamen is eigenlijk ook alleen bij wifi-streaming mogelijk.

Wifi of bluetooth: wanneer gebruik je welke standaard?

De vraag welke streaming methode het meest geschikt is voor audiostreaming is het beste te beantwoorden wanneer je weet WAAR je wilt streamen. Ben je veel buiten, in het park op de boot of in het vakantiehuisje dan is bluetooth de ideale oplossing. Met een speaker en je mobieltje heb je alles bij je wat je nodig hebt. Bovendien is het batterijverbruik toch nog zo gering dat speakers zonder accu het gemakkelijk 8 uur lang volhouden.

Wil je thuis van een draadloze sound genieten, dan is wifi-streaming een voor de hand liggende oplossing. Een thuisnetwerk als streaming infrastructuur is ondertussen standaard in ieder huishouden aanwezig. De hoge bandbreedte en het bereik maakt het mogelijk comfortabel te streamen – zelfs bij grotere afstanden. Bovendien zijn er met AirPlay en Google Cast betrouwbare streamingprotocollen en apps beschikbaar. En met een netwerkspeler is het zelfs mogelijk om van je oude stereo een muziek streamend systeem te maken.

Multiroom speakers, netwerkspelers en app – het Teufel Streaming systeem is de all-in-one oplossing voor draadloze wifi sound.

  • ➥ Van pocketsize mini speaker de BAMSTER XS naar de krachtige ROCKSTER – alle Teufel bluetooth speakers.
  • ➥ Surround speakers, netwerkspelers en app – het Teufel Streaming systeem is de all-in-one oplossing voor draadloze wifi sound.
  • ➥ Voor onderweg heb je de mogelijkheid je muziek via bluetooth koptelefoons af te spelen. Zonder kabel, met een maximale flexibiliteit geniet je van een hoogwaardige sound.

Teufel Streaming met bluetooth en wifi

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

TEUFEL ONE M

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

Teufel One S

TEUFEL ONE S

Naar product

Conclusie: wifi of bluetooth – streaming voor thuis en onderweg

  • Bij bluetooth wordt een directe verbinding tussen de twee apparaten gemaakt
  • Wifi-streaming maakt gebruik van het thuisnetwerk om de audiogegevens van geluidsbron naar de speaker te versturen.
  • Bluetooth-Lautsprecher und Zuspieler lassen sich unabhängig von einem Netzwerk mobil einsetzen.
  •  Wifi is met een groot bereik en hoger datavolume de meest voor de hand liggende streaming methode voor thuis.

 

Beeld 1: ©Vortexionic, Streamingsymbool rechten voorbehouden. Bron: Pixabay
Beeld 2: ©Mediengestalter, bluetooth-symbool rechten voorbehouden. Bron: Pixabay

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.