SPDIF: coaxiale digitale uitgang en interface

Dit blog artikel is het tweede deel van onze antwoorden op vragen die lezers hebben gesteld naar aanleiding van het artikel AUX en Co. Een lezer vroeg ons naar de functie van de digitale uitgang op de cd-speler. In dit artikel beantwoorden we deze vraag en gaan we tevens in op de kabelbenamingen “cinch” en “coax” maar ook op de interface S/PDIF in. Deze drie begrippen zorgen namelijk soms nogal voor verwarring.

SPDIF, coax, cinch? Hulp bij de kabel wirwar

De lezersvraag over de digitale uitgang aan de cd-speler heeft betrekking op het proces voor de overdracht van digitale audiogegevens. Hier worden de digitale bestanden door middel van elektrische impulsen van afspeelapparatuur als een cd- of dvd-speler aan een receiver of versterker weergegeven. Deze standaard werkt met een gemeenschappelijke interface: SPDIF (afkorting voor Sony/Philips Digital Interface) en vaak zijn deze beide poorten op hetzelfde apparaat te vinden.

De ingangspoorten voor de elektrische overdracht zijn rond en hebben vaak een gele of oranje omranding. Optische kabelingangen herken je daarentegen aan de rechthoekige vorm. Als elektrische kabels worden coaxiale ingangen met cinchstekkers gebruikt. De beschrijving coaxiaal en cinch kunnen soms misleidend zijn, want caoxiaal verwijst naar de opbouw van de kabel en niet naar het gebruik, want tv-antennekabels zijn bijvoorbeeld ook coaxiaal opgebouwd. Dit soort kabel bestaat uit een binnen- en buitengeleider die de signalen van binnenuit tegen storingen beschermt.
Cinch-verbindingen worden ook veel gebruikt. Je vindt ze bijvoorbeeld bij kabels voor een analoge audio- en videogegevensoverdracht.

Af en toe krijgen we de vraag te horen of niet iedere cinchkabel voor een elektrische digitale bestandsoverdracht geschikt is. Het antwoord hierop is: niet altijd. De reden hiervoor is de weerstand (impedantie) van de kabels. Deze is bij coaxiale kabels voor een digitale geluidsoverdracht op 75 Ohm vastgelegd. Bij analoge cinchkabels kan deze waarde afwijken (50 Ohm) en dat kan bij bijzonder lange kabels voor storingen zorgen.

Stereospeakers voor de beste geluidservaring

ULTIMA 40 ACTIVE

Naar product

KOMBO 11

Naar product

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

Wat is de beste oplossing: optische of coaxiale kabel?

Wie de overdrachtsmethoden met elkaar vergelijkt, zal geen verschil horen. Omdat zowel TOSLINK- als coaxiale kabels digitale gegevens verzenden en de interface S/PDIF gebruiken, is er geen verschil in de transmissiesnelheid.

In bepaalde situaties kunnen de verschillende methodes toch een uitwerking op de klank hebben. Zo zijn digitale coaxkabels beter voor lange transmissieafstanden. Bij een optische kabel kan na 5 tot 10 meter een zogenaamde repeater nodig zijn om het signaal te versterken. In het algemeen zijn coaxiale kabels steviger, breken ze minder snel en worden ze ook minder snel stoffig. Dit kan wel gebeuren bij TOSLINK-kabels, daarom hebben deze een kapje. Het belangrijkste argument voor de optische methode is de ongevoeligheid voor interferentie. Zo kunnen er geen defecte signalen of magnetische straling tussen de verschillende hifi-componenten optreden.

Bij de meeste toepassingen spelen deze factoren echter geen rol. Concurrentie krijgt SPDIF van een andere digitale standaard: HDMI. Want aan de ene kant kun je met HDMI bij home cinema zonder videokabel aan de slag, en aan de andere kant heb je bij HD-audioformaten een betere klank, omdat HDMI genoeg bandbreedte heeft om het grote datavolume ongecomprimeerd te verzenden.

Boekenplankspeakers Ultima 20 van Teufel
Sterk contrast – de nieuwe ULTIMA 20 is verkrijgbaar met een witte en zwarte behuizing

Boekenplankspeakers voor een luisterplezier in kleinere ruimtes

  • THEATER 500S: veel sound voor kleinere ruimtes. De stereospeakers met 2-kanaals systeem zorgen voor een gelijkmatige geluidskwaliteit. Waar je je ook bevindt: de akoestiek is perfect.
  • ULTIMA 20: boekenplankspeakers uit onze bestsellerserie Ultima. Met een gebalanceerde en precieze sound is dit een optimale speaker voor films, muziek en games.

Kabels en andere accessoires

HDMI kabel

Naar product

SATELLIETEN SPIKES

Naar product

Statief AC 7001 SP

Naar product

Conclusie met betrekking tot de SPDIF digitale uitgang

  • De digitale interface ondersteunt twee stekkertypes : coax- en TOSLINK
  • De digitale coax stekker is rond en heeft een gele of oranje omranding
  • Digitale coaxkabels hebben een cinch stekkerverbinding
  • Cinchstekkers worden gebruikt bij de overdracht van analoge geluids- en videobestanden
  • Deze zijn vanwege afwijkend Ohm-waarde niet altijd geschikt voor een SPDIF coax stekker
  • Er is geen verschil in geluid tussen de overdracht via TOSLINK- en via coaxkabel
  • Is de afstand meer dan 5 meter, dan zijn coaxkabels geschikter
Titelimage: ©Marco, Cavetteria RCA bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Flickr
Image1: ©Tkgd2007, A cutaway diagram of a coaxial cable bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Wikimedia

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.