Soundbar of 5.1-systeem: het verschil uitgelegd

Wie vroeger indruk wilde maken met krachtige sound in de woonkamer, koos automatisch voor een 5.1 home cinema systeem. Maar slanke soundbars zijn al een tijdje geduchte concurrenten voor complete systemen. Wat is er nu beter: soundbar of 5.1-systeem? We vergelijken de twee soundsystemen en geven je nu al een tipje van de sluier: er is geen pasklaar antwoord, want 5.1 en soundbar zijn allebei krachtig en hebben elk hun eigen kracht en toepassingen.

Soundbar vs. 5.1: hoe werken de twee soundsystemen?

Laten we eerst de basisprincipes verduidelijken: wat is een soundbar en wat kenmerkt een 5.1-systeem?

De soundbar

Een soundbar – ook wel geluidsbalk genoemd – is een systeem van meerdere luidsprekers in één slanke behuizing. Soundbars zijn ontworpen om direct voor of onder een tv te plaatsen. Meestal kan je ze gewoon op het tv-meubel kwijt. Daarnaast kun je ook kiezen om ze direct onder een hangende tv te monteren. Met een soundbar verbeter je de sound van een tv, vooral de spraakverstaanbaarheid neemt aanzienlijk toe.

Man op de bank kijkend naar tv met soundbar
Voetjes omhoog en genieten: je eigen thuisbioscoop met de Cinebar Duet “4.1 Set

De slanke behuizing bevat veel technologie: meerdere luidsprekers vormen een 2- of zelfs 3-kanaals systeem. Zelfs geïntegreerde subwoofers zijn mogelijk. Wat er precies in een soundbar zit, varieert en bepaalt ook de prijs. Ook de combinatie van soundbar en externe subwoofer is populair.

Krachtige combinatie: soundbars met subwoofer

CINEBAR DUETT

Naar product

Het 5.1 systeem

Het 5.1 geluidssysteem is een klassieker en is terecht al decennia lang de norm. Via de opstelling met midden-, voor- en achterluidsprekers en een subwoofer word je volledig omhuld door sound, omdat het een echte surround sound creeert. Een 5.1 systeem blinkt vooral uit als home cinema: in een film lost iemand achter je een schot? Dan komt het geluid ook daadwerkelijk van achteren. Een auto ontploft rechts vooraan? Dan komt de knal ook echt uit die richting. Voorwaarde is wel dat de geluidssporen van de film overeenkomstig zijn gemixt; maar dat is bij de meesten het geval.

Consono 35 met Marantz receiver
Consono 35 met Marantz receiver

Om het geluid uit verschillende richtingen te laten komen, moet je rondom jouw zitplaats meerdere speakers plaatsen. Elk van hen heeft zijn eigen taak en zorgt voor bepaalde frequenties. Om elk geluid optimaal te horen, zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden bij het opstellen van de speakers: de afstand tot de luisterpositie, tot de muur en de plaatsingshoeken ten opzichte van elkaar spelen elk een rol, zodat de sound zich optimaal in de ruimte kan verdelen.

De receiver verdeelt alle audiotracks naar de speakers. Bevat je systeem actieve luidsprekers, dan is de versterker wellicht niet nodig.

Tv-geluid, muziek en design: de sterke punten van de soundbar

Een soundbar verbetert het geluid van je tv. Of het nu gaat om nieuws, thrillers, series of games: het verbetert altijd de vaak blikkerige sound van flatscreen-tv’s. De soundbar is ook geschikt voor muziek, aangezien het extra kanalen van stereogeluid simuleert en zo de geluidservaring van bijvoorbeeld concerten kan verbeteren. Een 5.1 systeem zou hier meestal te veel van het goede zijn. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij klassieke muziek.

In een soundbar zijn meerdere speakers op een slimme manier in een slanke behuizing geïnstalleerd en zorgen zo voor een indrukwekkende virtuele surround sound. Ze maken onder meer gebruik van de geluidsreflecties op de wanden van de kamer, waardoor soundbars ideaal zijn voor kleine en middelgrote ruimtes. Echte surround sound, zoals bij een 5.1 systeem, is echter niet mogelijk – maar je kunt ook genieten van overtuigende 3D-sound met een soundbar. En dit alles met een klein formaat en weinig ruimte.

Hoe goed de soundbar in je kamer klinkt, hangt ook af van de concrete omstandigheden in de ruimte. De luidsprekers moeten vrij naar de zijkanten kunnen stralen om de virtuele surround-effecten te creëren. Bovendien mag de kamer niet te vol zijn, anders zouden de reflecties snel “opgeslokt” kunnen worden door de voorwerpen.

Side-Firing-Speaker van de CINEBAR ULTIMA
Krachtige luidsprekers ook aan de zijkanten: side firin speaker van de CINEBAR ULTIMA.

In soundbars zijn de speakers op een zeer specifieke manier opgesteld, in sommige modellen zoals onze CINEBAR DUETT ook als sidefiring speaker of zijwaarts gerichte luidspreker. Op deze manier stralen de geluidsgolven naar de zijwanden en vandaar terug naar jou, waardoor een ruimtelijke geluidsindruk ontstaat. Technologieën zoals Dynamore® geven ook de indruk dat er meerdere afzonderlijke speakers zijn.

Andere voordelen die soundbars met zich meebrengen: ze hebben vaak bluetooth en NFC of zijn wifi-compatibel. Dit betekent dat je jouw smartphone kunt koppelen aan de soundbar en er muziek mee kunt streamen.

Geluid zoals in de bioscoop: het 5.1-systeem

Geluid in film is essentieel om je helemaal mee te nemen naar een andere wereld. Het doel is een realistische geluidservaring, zowel voor de stemmen van de acteurs, alle omgevings- en achtergrondgeluiden alsook de luide effecten. Dit bereik je het beste door de verschillende frequenties te verdelen over afzonderlijke, gespecialiseerde luidsprekers. Van zacht gefluister tot diepe bassen, alles is inbegrepen. De plaatsing van de luidsprekers in een ruimte speelt hier ook een balangrijke rol: stemmen moeten altijd van voren komen en duidelijk hoorbaar zijn. De lage tonen van de subwoofer kunnen zich ook van verder weg door de ruimte verspreiden.

Als je van klassieke muziek of hoorspelen houdt, komt een 5.1 systeem ook goed van pas. Dit komt omdat je de verschillende instrumenten of stemmen hoort op de plaats waar ze in de ruimte staan – net als in een concertzaal of alsof je zelf midden in de actie zit. Dit effect heb je enkel wanneer de opname compatibel is – bij muziek is dit vaak niet het geval omdat dit meestal gewoon stereogeluid is. Als je klassieke muziek in hoge kwaliteit streamt, bijvoorbeeld via IDAGIO, is een 5.1 systeem zeker zinvol.

Gamersound tip: 5.1 geluidssystemen werken ook goed voor consoles. Ontdek meer over gaming luidsprekers!

Grafische voorstelling van een 5.1 opstelling
De klassieke 5.1 opstelling voor home cinema systemen

Op de receiver, die meestal fungeert als versterker en centrale verdeler voor je soundsysteem, kan je andere apparaten aansluiten, omdat hij veel meer aansluitingen heeft dan een soundbar. Je kunt er gemakkelijk meerdere gameconsoles of een blu-ray speler op aansluiten.

Een groot voordeel van een 5.1 systeem is dat je het op een later tijdstip gemakkelijk kunt uitbreiden, bijvoorbeeld tot een 7.1 systeem. Op dezelfde manier kun je met stereo beginnen en later upgraden naar een 5.1 systeem.

Soundbar of 5.1: wanneer past welk geluidssysteem beter bij je?

Soundbar vs 5.1 systeem
Soundbar of 5.1 systeem? Wij helpen met de keuze

Of je voor een soundbar of een 5.1-systeem kiest, hangt van veel factoren af. Als je nog twijfelt, kunnen de volgende overwegingen en vergelijkingen misschien helpen:

Soundbar5.1 systeem
Geen kabels en luidsprekers verdeeld in de woonkamerLuidsprekers verdeeld in de woonkamer, bekabeling vereist indien je speakers niet draadloos kunt bedienen
Wandmontage mogelijkVoor elke frontspeaker en center- en rearspeakers is een aparte standaard of muurbeugel nodig.
Virtuele surround sound, ook afhankelijk van de plaatsingEchte surround sound via achterste luidsprekers
Geen AV-receiver nodigAV-receiver vereist
Goedkoper dan een vergelijkbaar 5.1 systeemDuurder dan een vergelijkbare soundbar
Ideaal voor kleinere ruimtesOptimaal voor grote ruimtes

Soundbars van Teufel: volwaardige soundsystemen in een ruimtebesparende behuizing

Gedetailleerd overzicht van de Cinebar Pro soundbar
Slank design, maar boordevol hightech: de CINEBAR PRO
 • CINEBAR PRO: met deze luxe soundbar zul je nauwelijks het verschil horen met klassieke home cinema systemen. Zes eindversterkers, acht high performance drivers en niet te vergeten een XL-subwoofer, zullen je muren doen daveren.
 • CINEBAR ULTIMA: de essentie van onze legendarische ULTIMA-reeks in een krachtige soundbar die net zo sterk klinkt als hij eruitziet. Met 380(!) watt heeft hij een enorme power – moeten we nog meer zeggen?
 • CINEBAR ONE: Voor echte liefhebbers raden we ook de CINEBAR ONE aan. Hij is bijzonder klein en onopvallend, past onopvallend in de sfeer van de woonkamer en bied je een helder geluid.
 • ▶ Je kunt nog meer hulp vinden bij het kiezen van een passend geluidssysteem via ons sound-advies.

Meer soundbars van Teufel

CINEBAR 11 “2.1-Set”

Naar product

Conclusie: soundbar of 5.1 systeem?

 • Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem.
 • Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
 • Voor concertopnames, klassieke muziek of hoorspelen kan een 5.1-systeem onder bepaalde omstandigheden zinvol zijn; voor het overige volstaat een soundbar voor muziek – vooral omdat de toestellen steeds beter worden.

Gerelateerde artikelen

 1. Marcel
  10. dec. 2023, 12:36

  win hebben recentelijk een soundbar gekocht, maar mijn vrouw wilde graag een witte.
  Tja, graag gegund, maar geen witte.

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.