Muzieksmaak – welke muziek past bij een avondje lekker tafelen?

Je kent het vast wel. Je hebt een gezellig avondje met vrienden gepland. De tafel is gedekt, het eten is klaar en iedereen heeft al een drankje. Opeens schiet je te binnen dat je nog helemaal niet aan muziek hebt gedacht. Wat past er nu goed bij zo’n avond? We helpen je een handje met passende playlists en een paar tips.

Dat zegt de wetenschap over “muziek bij het eten”

Dat de vraag naar passende muziek bij het eten serieus genomen moet worden zegt zelfs de wetenschap. De in Oxford residerende professor Charles Spence heeft namelijk in een studie met proefpersonen bewezen dat muziek bij het eten van invloed is op de smaak. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat je oren mee eten. Zo smaken zoet en bitter intensiever wanneer er op de achtergrond harmonische muziek wordt gespeeld. Een pianoconcert van Debussy gaat er dan tijdens het toetje als zoete koek in. Heeft het eten een zure touch, dan mag je rustig iets met hoger tonen opzetten, denk aan Robyn of Kate Bush.

Of deze resultaten ook in het dagelijks leven van pas komen, is nog maar de vraag, maar een etentje met muziek die afgestemd is op de avond en je gasten, maakt de avond zeker geslaagd.
Dus, laten we op zoek gaan naar passende muziek en de vraag of je metal kunt opzetten tijdens je diner.

Slayer, ook al luister je er privé maar wat graag naar, het kan zijn dat iemand aan tafel zich verslikt als Reign in Blood uit de speakers knalt. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van je gezelschap. Het kan zijn dat je tafelgasten niets liever horen bij het verorberen van hun rumpsteak. Chaqu’un son gout 😉

Je knt natuurlijk voor de weg van de minste weerstand gaan en music for the masses opzetten. Maar als je het ons vraagt, is André Rieu ook niet de oplossing. Wie bij Spotify de top 50 opzet, kan ook meteen een diepvries pizza op tafel zetten. Hier is het ook vaak raden naar de ingrediënten.

Stereo sound voor fans

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

3 regels voor de juiste muziek bij het eten

Volg je onderstaande regels op, dan kan het niet in de soep lopen met je muziekselectie. Beschouw het als een culinair musikale etiquette.

  • Muziek bij het eten is principieel een goed idee. In restaurants hoor je dan ook niet voor niets muziek op de achtergrond. De (juiste) muziek zorgt voor een gezellige sfeer en is het even stil aan tafel, dan valt dit niet eens echt op. En het zou zelfs zomaar kunnen dat de tunes op de achtergrond een gespreksthema worden.
  • Denk eraan dat het eten, je vrienden en de gesprekken de hoofdrol spelen, niet de muziek. Een booming bass leidt eerder af en is eerder iets voor na het eten, wannner jullie nog thuis willen doorfeesten. Het is een kunst om muziek te kiezen die terughoudend is, zonder dat het een willekeurige keuze lijkt.
  • Pas op met teveel zang. Dit kan ook afleiden van wat er gesproken wordt. In restaurants wordt dan ook vaak ambient en andere rustige elektronische muziek, net als rustige instrumentale jazz gespeeld.

Diner-playlists van componisten

Ryuichi Sakamoto is een van de belangrijkste hedendaagse componisten van filmmuziek. Hij componeerde onder andere de titelmelodie van The Revenant.
Omdat Sakamoto in zijn lievelingsrestaurant wel gek was op het lekkere eten dat hij altijd kreeg voorgeschoteld, maar de muziek die er liep verschrikkelijk vond, maakte hij een playlist voor hun. De playlist voldoet aan de bovengenoemde regels: weinig zang, discreet, elektronisch. Niet alle tracks zijn wat je noetmt toegankelijk. Zet deze dan eerder op wanneer je haute cuisine serveert in plaats van eenpansgerechten.

Door de speler te laden, ga je akkoord met het privacybeleid van Spotifys/Soundclouds.
Meer informatie

Laad speler

De playlist uit Teufel’s kitchen

Af en toe lak hebben aan regels doet goed. Daarom hebben we een tegendraadse playlist samengesteld rondom het thema eten. Lees hem maar door, het kan wel zijn dat je al lekkere trek krijgt.

+++ Songs für Spotify Playlist xxx

The Sugarcubes – Eat the Menu

Blondie – Eat to the Beat

Weezer – Pork and Beans

Dead Kennedys – Soup is Good Food

The Smiths – Meat is Murder

UB40 – Red Red Wine

D.R.A.M. – Broccoli

Led Zeppelin – Custard Pie

Funkadelic – Fish, Chips and Sweat

Beastie Boys – Egg Man

New Order – Tutti Frutti

Kelis – Milkshake

The Undertones – Mars Bars

Beatles – Strawberry Fields Forever

Slayer – Piece by Piece

Sterren sound van Teufel

Radio 3sixty op het aanrecht
Goed begin van de dag: ontbijt, koffie en het nieuws op je Radio 3sixty.
  • Radio 3sixty: keukenradio en meer. De 3sixty kan alles wat je van een wereldontvanger mag verwachten. Met FM-radio, Spotify Connect, DAB+ en internetradio, maar ook bluetooth. Oh, en z’n 360-graden sound niet te vergeten, die klinkt fantastisch.
  • Stereo M: deze stereoset is puur muziekgenot. De sound van het 3-kanaals systeem met high-end is onovertroffen goed. Je kunt de boekenplankspeakers aansluiten op je thuisnetwerk, via bluetooth streamen, maar ook bijvoorbeeld koppelen aan je platenspeler. Met de Teufel app is alles ook nog eens gemakkelijk te regelen – ook in multiroom modus.

Bluetooth speakers van Teufel

Een korte samenvatting

  • Muziek beïnvloedt niet alleen de sfeer tijdens het eten, maar ook je smaak.
  • De muziek dient voor een gezellige sfeer te zorgen, zonder dat hij van het eten afleidt.
  • Soepele afdronk: ambient en rustige jazzy sound.

Nieuwste artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.