ALAC? Nooit van gehoord? Dan ben je misschien een Android-gebruiker. Dit lossless audioformaat is vooral populair bij Apple-producten. Vele Apple-fans maken er waarschijnlijk gebruik van zonder het te weten. We duiken in wat het kan en wanneer het wordt toegepast.
ALAC: Lossless Audioformaat van Apple
We hebben al eerder geschreven over verschillende audioformaten, vooral het populaire FLAC-bestand. Vandaag richten we ons op ALAC (Apple Lossless Audio Codec). Dit is Apple’s eigen lossless formaat en biedt een beslissend voordeel voor Apple-gebruikers: zowel iTunes als Apple’s iPod/Pad/Phone kunnen er moeiteloos mee omgaan.
In tegenstelling tot FLAC, dat niet compatibel is met oudere apparaten en iTunes, is ALAC perfect voor Apple-gebruikers. Voor apparaten met iOS 11 of hoger kun je FLAC-bestanden wel opslaan en afspelen in de “Bestanden”-app, maar dit vereist het uploaden van nummers naar iCloud, wat wat onhandig kan zijn. Daarom is het voor Apple-gebruikers logischer om ALAC te gebruiken als lossless formaat.
ALAC vs. FLAC: dit zijn de verschillen
Technisch gezien zijn er weinig verschillen tussen beide formaten: ze zijn beide lossless en gebruiken vergelijkbare opslagruimte. Hoewel FLAC-formaat 0,8% ruimtebesparender is, maakt dit praktisch geen verschil. Wat geluid betreft, zijn ze gelijkwaardig; alleen het compressie- en decompressieproces is marginaal efficiënter bij FLAC-bestanden. Met andere woorden, FLAC-bestanden worden iets sneller gedecomprimeerd dan ALAC-bestanden bij directe vergelijking, maar dat merkt een gemiddeld persoon nauwelijks op.
Het converteren van FLAC naar ALAC is eenvoudig, hoewel ingevoegde albumhoezen en tracknamen niet altijd perfect worden overgezet – dit heeft echter geen invloed op de geluidskwaliteit. Op het internet zijn tal van geschikte conversietools te vinden, zowel gratis als betaald.
Leestip: Heb je je audiobestand in MP3 nodig? Hier lees je hoe je het van FLAC naar MP3 converteert.
ALAC, FLAC of MP3 – je hebt hoe dan ook een hoofdtelefoon nodig!
ALAC is nu ook “open source”
Overigens, wie op internet onderzoek doet naar “FLAC vs. ALAC” komt meestal dezelfde verklaring tegen: beide formaten zijn vrijwel gelijkwaardig en het enige dat in het voordeel van FLAC spreekt, is de openbaar toegankelijke code van dit formaat. Dit betekent dat het in theorie continu ontwikkeld kan worden door de internetgemeenschap en niet onderhevig is aan de wil van een groot bedrijf. Maar veel mensen realiseren zich dit niet: De ALAC-code is ook al sinds 2011 openbaar toegankelijk. Dit betekent dat zelfs als Apple op een bepaald moment zou besluiten om te stoppen met het onderhouden van dit formaat, het nog steeds bewerkt kan worden door onafhankelijke ontwikkelaars.
ALAC maakt van de iPod een lossless speler
Het doorslaggevende voordeel van het ALAC-formaat is de compatibiliteit met de iPod van Apple. Terwijl alleen bepaalde mobiele afspeelapparaten, de FLAC-spelers, het FLAC-formaat ondersteunen, kunnen alle iPods het ALAC-formaat afspelen. De oudere modellen met een grote harde schijf zijn bijzonder geschikt om de volledige ALAC-bibliotheek mee te nemen in je zak.
Als je liever ALAC’s streamt, ben je bij Apple Music aan het juiste adres. En vergeet niet dat ALAC’s ook werken met de AirPlay-interface van Apple.
Perfect geluid met de streaming speakers van Teufel
▶ STEREO M 2: Dit paar boekenplankspeakers biedt een geweldige sound voor jouw favoriete playlist. Het 3-weg systeem en de geïntegreerde versterker leveren een rijk geluid. Je kunt de luidsprekers zelfs uitbreiden tot een multiroom systeem met andere smart speakers.
▶ MOTIV®GO: Met deze draagbare bluetooth speaker kun je goede muziek overal mee naartoe nemen. Het rijke stereosound en het elegante ontwerp zijn een lust voor oog én oor. Dankzij de ingebouwde microfoon kun je er ook telefoongesprekken mee voeren of opdrachten geven aan een spraakassistent zoals Siri of Google Assistant.
Teufel streaming speakers
Conclusie: lossless muziek voor Apple fans
- ALAC staat voor Apple Lossless Audio Codec. Apple apparaten gebruiken dit audioformaat nog steeds.
- Er is nauwelijks verschil in kwaliteit tussen ALAC en het verliesvrije audioformaat FLAC.
- Apple heeft de ALAC-code in 2011 openbaar gemaakt. Net als FLAC is ALAC nu “open source”.
Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.