Beamer of tv: wat past beter bij mijn home cinema?

Je wilt thuis een home cinema inrichten? Geraak je er niet uit of je jouw favoriete films liever op een groot scherm of op een grote tv kijkt? Beamer of tv, dat is dé centrale vraag. Spoiler: er is geen pasklaar antwoord. In plaats daarvan moet je rekening houden met aspecten zoals de grootte van de kamer, de beeldkwaliteit en de geschiktheid voor dagelijks gebruik. Sound speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Maar deze keer komt eerst het beeld aan bod.

Maximale cinema-ervaring: waarom kiezen voor een beamer

Als je in jouw thuisbioscoop helemaal wilt opgaan in de film, kun je bijna niet zonder beamer. Alleen een projector kan films en series in een reusachtig formaat op een scherm projecteren, met mogelijke schermbreedten van twee tot vier meter. Tv-toestellen met een beelddiagonaal van 75 tot 85 inch kunnen in de buurt komen, maar kosten aanzienlijk meer.

De beeldresolutie van beamers blijft altijd achter in vergelijking met tv’s. Toch is Full HD (1.920×1.080p) nu de norm. Voor echt grote beelden kies je echter het beste een 4K-projector met Ultra HD (4.096×2.160p). Er zijn ook een aantal beamers die geschikt zijn voor HDR en een uitstekend zwartniveau hebben. Maar deze kosten al snel enkele duizenden euro’s.

Om de beamer vol tot zijn recht te laten komen, heeft hij een scherm nodig (bij voorkeur een scherm dat je met een afstandsbediening kunt besturen). Let ook op de minimumafstand, zodat het scherm volledig gevuld is. De vuistregel: de afstand tot de beamer moet twee keer zo groot zijn als het scherm. Voor een beeld van 2 meter breed moet je de beamer op vier meter afstand opstellen.

Een alternatief dat geschikt is voor kleinere ruimtes, zijn bijvoorbeeld ultra-korte afstandsbeamers. Je kunt ze gewoon op een sideboard zetten. Bij de nieuwste toestellen met laserprojectie is een afstand van 30 tot 40 centimeter van het scherm voldoende om het beeld 2,5 tot 3 meter breed te maken. Deze beamers zijn ook geschikt als vervanger voor je tv.

Leestip: wil je meer weten over BenQ beamers? Hier lees je er alles over.

een beamer in de verduisterde kamer
Moderne beamers overtuigen door een beeldkwaliteit met ultrahoge resolutie, maar de audiokwaliteit is vrij slecht.

Geschikt voor dagelijks gebruik en de beste beeldkwaliteit: voordelen van een tv

Wat resolutie betreft, liggen televisies nog steeds voor. Hoewel 4K nog maar net zijn intrede doet bij beamers, is het vaak al standaard voor tv’s. De nieuwste modellen bieden zelfs al 8K. Hetzelfde geldt voor technologieën als HDR en Dolby Vision. Ze optimaliseren elke scène zodat het er bijna levensecht uitziet. Hier kunnen de beamers (nog) niet aan tippen.

In tegenstelling tot beamers leveren televisies contrastrijke beelden, zelfs bij helder omgevingslicht. Bij beamers is het beter om de kamer te verduisteren zodat je ten volle kunt genieten van de beeldkwaliteit. Bovendien hebben televisietoestellen meestal een ingebouwde tuner voor tv-programma’s. De hedendaagse toestellen hebben ook smart-tv-functies voor online video’s via YouTube of streamingportalen.

Man op sofa voor tv en Cinebar
Waarschijnlijk nog steeds de klassieker voor veel home cinema fans: de set met een vast geïnstalleerde tv.

Beamer vs. tv: waar krijg je de beste sound?

Als audiospecialisten is er natuurlijk één punt dat ons het meest interesseert: welk systeem klinkt beter? Maar hier is het ontnuchterende antwoord helaas: geen van beide. Gelukkig is er een remedie.

Televisies

Moderne tv-toestellen zijn zo plat dat je geen grote luidsprekers of zelfs maar een subwoofer voor de lage frequenties kunt integreren. Daarom moet je zelf zorgen voor de juiste sound van je home cinema. Gemakshalve zijn tv-modellen meestal voorzien van de juiste aansluitingen, zodat je geluid via een extern systeem kunt afspelen.

Tv’s kun je meestal gemakkelijk aansluiten op een stereoset, soundbar of 5.1 of 7.1 thuisbioscoopsysteem voor een voller, rijker geluid. HDMI-aansluitingen voor hoogwaardige sound zijn eigenlijk standaard op moderne flatscreens. Maar digitaal-optische uitgangen zoals Toslinks zijn ook nog steeds alomtegenwoordig.

De nieuwste apparaten met HDMI 2.1 ondersteunen zelfs eARC. De afkorting staat voor “enhanced Audio Return Channel” en maakt de weergave mogelijk van bioscoopformaten zoals DTS:X en Dolby Atmos. Aangezien het geluid met eARC een grotere bandbreedte krijgt, wordt het veel gedetailleerder, rijker en realistischer.

De passende sound voor je beamer en tv.

Ultima 40 Surround “5.1-Set”

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

DEFINION 3 – 5.1

Naar product

Beamer

Met beamers wordt het iets ingewikkelder. De interne speakers zijn ook niet ontworpen voor bioscoopsound. Bovendien komt bij een plafondinstallatie het geluid altijd van achteren, wat de akoestiek verstoort. Een uitzondering zijn ultra-short-throw projectoren, die het geluid via de voorzijde weergeven. Beide soorten toestellen hebben echter ook te kampen met vrij luide ventilatieruis.

Voor een lekkere sound moet je de projector dus ook op externe apparaten aansluiten. Sommige projectoren kun je bijvoorbeeld via bluetooth aansluiten op een actieve luidspreker of soundbar. Als alternatief zijn er vaak analoge of digitale uitgangen waarmee je multitrack audiosignalen naar je 5.1 thuisbioscoopsysteem kunt sturen.

Het wordt pas echt spannend als je beamer een HDMI-poort heeft waarmee je de projector kunt aansluiten op een AV-receiver. Je kunt dan bijvoorbeeld jouw blu-rayspeler op de receiver aansluiten. De receiver zorgt er vervolgens voor dat het beeldsignaal in de gekozen resolutie naar de projector wordt gestuurd en regelt de meerkanaalssound van jehome cinema systeem.

Tv of beamer: welk systeem past bij jou?

Surprise surprise, de keuze voor een projector of een tv hangt af van verschillende factoren. Als je niet zeker bent, hebben wij hier enkele voordelen van beide systemen vergeleken.

BeamerTv
Enorme schermdiagonaal van meer dan 85 inchBeelddiagonaal tot 85 inch
tot 4K resolutie mogelijkResolutie tot 8K mogelijk
Beeldkwaliteit afhankelijk van omgevingshelderheidBeeldkwaliteit onafhankelijk van omgevingshelderheid
HDR alleen met dure toestellenHDR wijdverspreid
Middelgrote installatie-inspanningWeinig moeite voor installatie
Meer ruimte nodigRelatief weinig ruimte nodig
Echt home cinema gevoelVoor het dagelijks kijken van tv programma's

Beamer of televisie: altijd de perfecte sound met Teufel

CINEBAR 11 “2.1-Set”: gordijn open voor geweldige cinema met deze slanke soundbar die een compleet home cinema systeem verbergt. Films en series krijgen wat ze verdienen: bovenaardse bassen en sprankelende hoge tonen.

CINEDECK: je tv vindt het geweldig. En je zult ook genieten van deze krachtige sounddeck. Een hoogtepunt: Dynamore® Ultra-technologie met side firing speakers voor virtuele surround sound.

▶ THEATER 500 Surround AVR für Dolby Atmos “5.1.2”: ontdek een nieuwe dimensie van sound met deze speelklare Denon-bundel: echt, meeslepend 3D-geluid plus geweldige kickbass – sound van echte bioscoopkwaliteit.

Ervaar echte home cinema sound!

LT 4 – set L

Naar product

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos

Naar product

Consono 35 AVR “5.1-Set”

Naar product

Conclusie: beamer of tv voor home cinema?

  • Of je kiest voor een beamer of een tv hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer, de beeldkwaliteit en de geschiktheid voor dagelijks gebruik.
  • Het beste home cinema gevoel bekom je met een beamer van hoge kwaliteit. Toestellen met HDR en 4K leveren topbeelden, maar zijn ook erg duur.
  • Televisies scoren met een hoge beeldresolutie, rijke zwartniveaus en een heldere beelddynamiek. Wat de beeldgrootte betreft moeten ze het wel afleggen tegen beamers.
  • Voor echte bioscoopsound heb je ondersteuning nodig in de vorm van een soundbar of een home cinema systeem.  

Titelbeeld: ©Teufel
Afbeelding 1: ©Alex Litvin. Unsplash. Unsplash License

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.