Gamingspeakers: kiezen, instellen, harder zetten

Schitterende, fotorealistische werelden verschijnen op het scherm, maar de speakers leveren vaak slechts vlak geluid – ver verwijderd van hifikwaliteit. Gelukkig is dat eenvoudig te verbeteren. Wat heb je nodig voor perfecte gamingspeakers? We leggen alles uit over systemen, aansluitingen en formaten, en geven tips voor de beste instellingen.

2.0, 2.1, 5.1, 7.1 – is er een klassieke gamingopstelling?

Typisch voor desktop-pc’s is een 2.0-set met kleine luidsprekers links en rechts van de monitor. Zonder subwoofer missen de bassen vaak kracht en gaan ze bij hogere volumes dreunen. Dit is jammer, want veel game-soundtracks en -effecten zijn juist rijk aan bas en maken de ervaring indrukwekkender.

Een stap verder is de klassieke 5.1 homecinema-opstelling met center- en rear-speakers. Zowel voor films als games creëert surroundgeluid een realistische geluidsculisse. Zo kun je tijdens het spelen niet alleen op je ogen, maar ook op je oren vertrouwen om gevaren te lokaliseren. De geluidskwaliteit hangt echter af van of het spelgeluid voor zes kanalen is gemixt. Veel games, zoals “Counter Strike: Global Offensive” (CS), hebben een 5.1-modus, en ook de Xbox Series X en PlayStation 5 ondersteunen surroundgeluid met gaming-luidsprekers.

Woonkamer met twee mensen die spelen op de PS5.
Ook tijdens het gamen kan je genieten van goede sound.

De ultieme surround-opstelling is een 7.1-set, met twee extra luidsprekers achter je. Deze extra kanalen brengen geluidseffecten nog gedetailleerder tot leven. Of het geluid nu van opzij of van achteren komt, de luidsprekers passen zich aan voor een optimale beleving. Vooral bij games, en zeker bij shooters, zorgt dit voor een nog meeslependere ervaring.

Gamingspeakers aansluiten – waar je op moet letten

Bij meerkanaalsystemen is de juiste aansluiting van gaming-luidsprekers cruciaal. De meest gebruikte audio-aansluiting op computers is nog steeds de 3,5 mm-jack, perfect voor 2.0- en 2.1-systemen met actieve luidsprekers of gaming-koptelefoons. Maar voor surround-systemen schiet de 3,5 mm-jack tekort.

Bij passieve speakers sluit je de receiver of versterker meestal aan via TOSLINK-, Cinch- of HDMI-kabels. Het hangt vooral af van welke aansluitingen je computer heeft en welke poorten beschikbaar zijn. Sommige luidsprekers kun je ook via USB aansluiten, handig als je een externe geluidskaart gebruikt.

Leestip: In een ander artikel vertellen we meer over het verschil tussen HDMI- en TOSLINK-kabels en welke het beste is voor jouw setup.

USB of jack – waar moet je op letten

USB blijft een geliefde aansluiting voor desktops, laptops en zelfs smartphones. Als je aan bepaalde technische voorwaarden voldoet, kun je via USB ook audiosignalen overdragen. Dit werkt anders dan bij de analoge 3,5 mm-jack, die al het versterkte geluidssignaal levert.

Bij USB worden frames of datapakketten van de harde schijf naar de USB-geluidskaart gestuurd, waar ze in de luidspreker worden omgezet en versterkt. De digitaal-analoogomzetter, die deze taak uitvoert, zit op motherboards en geluidskaarten. USB-luidsprekers zijn bijzonder omdat ze, net als actieve luidsprekers, een geïntegreerde versterker hebben en ook de signaalverwerking doen.

Om de kwaliteit van verschillende USB-luidsprekers te beoordelen, kijk je naar de ingebouwde USB-geluidskaart. Elke USB-luidspreker heeft een omzetter die het digitale signaal in analoog omzet voor de versterker.

Voor de geluidskwaliteit gelden dezelfde criteria als voor andere luidsprekers. Via USB kun je ook meerkanaalsystemen aansluiten, zolang de geluidskaart de juiste aantal kanalen ondersteunt.

Sound voor gamers

Ultima 40 Active

Ultima 40 Active

€ 699,99€ 899,99In verschillende kleuren
Consono 35 Mk3 Power Edition "5.1-Set"

Consono 35 Mk3 Power Edition "5.1-Set"

€ 499,99€ 529,99In verschillende kleuren

Wanneer gamingspeakers een nieuwe geluidskaart nodig hebben

Sommige hoogwaardige luidsprekers klinken op een computer soms verrassend zwak. De boosdoener is vaak de interne geluidskaart. Deze kaart, inclusief de ingebouwde D/A-omzetter, bereidt digitale audiogegevens voor op de luidsprekers. Als de geluidskaart op het motherboard deze digitale gegevens niet nauwkeurig omzet in analoge signalen, hebben gaming-luidsprekers moeite om goed te presteren. Vooral bij surround-sound-systemen blijkt dit een struikelblok als de geluidskaart niet goed wordt ondersteund.

Je kunt een nieuwe geluidskaart zowel intern (via PCI-Express) als extern aansluiten. Externe audio-interfaces worden doorgaans via USB of Firewire verbonden. De mogelijkheden variëren afhankelijk van het type, inclusief de ingebouwde uitgangen en ondersteunde audioformaten, die je kunt ontdekken in onze blog.

Met geluidskaarten die Dolby Digital Live of DTS-Connect ondersteunen, wordt zelfs Dolby Atmos-gaminggeluid mogelijk. Deze surround-sound-upscalers zetten stereo-signalen om voor meerkanaals gaming-audiosystemen. Zo kun je meerkanaalsystemen vanaf je PC bedienen, zelfs als het spel zelf geen surround-sound-audio levert. Xbox Series X en Series S bieden ondersteuning voor zowel Dolby Atmos als Dolby Vision, terwijl de PlayStation 5 nu ook Dolby Atmos ondersteunt dankzij de nieuwste update van september 2023.

Man op gaming-pc met surround speakers.
PC of console – met Teufel heb je altijd het beste gamegeluid

Gamingpeakers instellen: zo doe je dat

Hoe je je speakers neerzet, hangt natuurlijk vooral af van de indeling van je gaming-kamer. Toch zijn er een paar belangrijke richtlijnen om te volgen.

Plaats de frontspeakers links en rechts op gelijke afstand van je monitor of bevestig ze aan de muur boven je bureau. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de luisterplek en de speakers is. Het beste is als de frontspeakers op oorhoogte staan, ergens tussen de 0,80 en 1,60 meter hoogte. Als de speakers lager staan, kun je ze iets verhogen zodat het geluid goed op je gericht wordt.

Een alternatief is om speakerstatieven te gebruiken. Plaats ze achter je bureau als de ruimte het toelaat. Door ze verder van de luisterplek te plaatsen, creëer je een ideale opstelling voor een stereotriangel. De plaatsing van de subwoofer kun je flexibel kiezen. Hoewel het mogelijk is om de subwoofer onder het bureau te zetten, is het beter om hem naast het bureau te plaatsen voor een optimale geluidsbeleving.

Grafische weergave van een 5.1 opstelling
5.1 – de klassieke opstelling voor home cinema-systemen

Voor een 5.1-opstelling met klassiek surround sound voeg je ook de centerspeaker en de achterste speakers toe. De centerluidspreker, die vooral voor stemgeluid bedoeld is, plaats je het liefst dicht bij je monitor, zodat geluid en beeld perfect samensmelten. Achter- of surroundluidsprekers positioneer je het best lichtjes verschoven achter je luisterplek langs de zijwanden. In tegenstelling tot de frontspeakers hoeven de surroundsatellieten niet recht op je hoofd gericht te staan. Plaats ze idealiter op een hoogte van 1,40 tot 1,80 meter, met minstens 1 meter afstand tot je luisterplek.

Bij een 7.1-systeem worden de extra back surround-luidsprekers bij voorkeur op dezelfde hoogte als de achterste speakers geplaatst. Zorg ervoor dat de afstand tussen deze vier effectluidsprekers gelijkmatig verdeeld is om een meeslepend ruimtelijk geluid te creëren. Ook deze twee extra speakers moeten niet direct op je luisterpositie gericht zijn.

Gamingspeakers van Teufel

Twee mensen gamen op de bank.
CONSONO 25 CONCEPT Surround “5.1 Set” brengt surroundgaming in je woonkamer.
  • Die CONSONO 25 CONCEPT Surround “5.1-Set” muss nur noch im Wohnzimmer aufgebaut werden und ist sofort spielbereit, denn der AV-Receiver ist im CONCEPT 8 Subwoofer bereits integriert. Ab jetzt spielt ihr nur noch mit beeindruckendem Surround-Sound.
  • Genau richtig für Gaming am PC ist die ULTIMA 20 CONCEPT Power Edition “2.1-Set”. Die beiden Regallautsprecher stellst du rechts und links vom Monitor auf, während der CONCEPT 12 Subwoofer für eine gute Portion Bass sorgt.
  • De CONSONO 25 CONCEPT Surround “5.1-Set” hoeft alleen nog maar in de woonkamer te worden opgesteld en is meteen klaar voor gebruik, omdat de AV-receiver al geïntegreerd is in de CONCEPT 8 Subwoofer. Vanaf nu geniet je alleen nog maar van indrukwekkend surround-geluid.
  • Speciaal geschikt voor gaming op de pc is de ULTIMA 20 CONCEPT Power Edition “2.1-Set”. Plaats de twee boekenplankspeakers links en rechts van je monitor, terwijl de CONCEPT 12 Subwoofer zorgt voor een stevige dosis bas.

Voor het ultieme gameplezier: koptelefoons en accessoires van Teufel

CAGE ONE

CAGE ONE

€ 59,99€ 79,99In verschillende kleuren
ZOLA

ZOLA

€ 89,99€ 129,99In verschillende kleuren
ZOLA

ZOLA

€ 89,99€ 129,99In verschillende kleuren

Conclusie: Gamingspeakers – van 2.0 tot 7.1, alles is mogelijk

  • Typisch worden gaming-luidsprekers gebruikt in 2.0- of 2.1-stereo-opstellingen.
  • Ze worden meestal aangesloten via een 3,5 mm audiostekker.
  • Voor 5.1/7.1 surround sound is de ingebouwde geluidskaart vaak niet voldoende.
  • Externe geluidskaarten kun je meestal aansluiten via USB of Firewire.
  • Dankzij surround sound upscalers kun je videogames ervaren in Dolby Atmos-kwaliteit.
  • Voor hulp bij het kiezen van je gaming-geluidssysteem, kun je ook terecht in onze keuzehulp.

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.