Joggen in de winter: tips voor buitentraining

De hemel is bewolkt en de thermometer ligt rond het vriespunt: tijd om buiten te sporten? Absoluut! Joggen in de winter kan een uitdaging zijn – maar wel een die de moeite waard is. Tal van wetenschappelijke studies tonen aan dat een regelmatige dosis frisse lucht, zonlicht en lichaamsbeweging onze weerstand in de winter versterkt. Wij hebben een paar tips om hardlopen tijdens de koude maanden aangenamer te maken.

Sporten in de winter: buiten is het dubbel zo goed

Iedereen weet het: beweging en frisse lucht zijn belangrijk. Beiden combineren is dan ook zinvol – en dat kan in ieder seizoen. Vooral in de winter heeft ons lichaam baat bij regelmatige sportsessies in de open lucht. In de zomer zijn we automatisch veel buiten, terwijl we in de winter eerder geneigd zijn om voor de warme haard te blijven zitten. Tijdens de wintervakantie gaan we graag en veel naar buiten – maar ook in het dagelijks leven mag buitensporten niet te kort komen. Hier is waarom:

  • Gebrek aan zonlicht tijdens de winter maakt ons ongelukkiger – de winterblues is geen fabeltje. Bovendien heeft het immuunsysteem vitamine D nodig. Dit kan ons lichaam zelf produceren, maar daar heeft het wel daglicht voor nodig.
  • Lichaamsbeweging zorgt voor een beter humeur omdat het gelukshormonen vrijmaakt. Daarnaast vermindert sporten ook stress. Het kan helpen om je hoofd eens helemaal vrij te maken na een lange dag thuiswerken.
  • Als je het hele jaar door regelmatig jogt maar in de winter een radicale pauze inlast, zal het moeilijker zijn om in het voorjaar weer op gang te komen. Verminder je loopsessies in plaats van ze volledig te onderbreken. Zo blijf je ook fit tijdens de winter.

Lopen tijdens de winter: kleding is key

Het is logisch dat je in de winter andere kleding draagt dan wanneer in de zomer gaat joggen. Maar wat heb je precies nodig voor een goede workout in de frisse lucht?

Gecertificeerd: De ROCKSTER CROSS speelt tot min 10 graden

Draag verschillende lagen

We raden je in de winter minstens twee lagen aan. Kies voor de onderste laag ademende en vochtregulerende sportkleding of thermo ondergoed. Dit voert vocht weg van je lichaam. Als bovenste laag neem je iets dat je warm houdt zoals bijvoorbeeld fleece of afhankelijk van het weer een regenbestendige of winddichte jas. Het aantal lagen hangt natuurlijk af van het weer en kan verschillen van persoon tot persoon.

Zorg ervoor dat je je bij de start van de loopsessie niet te warm kleedt. De beweging zal je lichaam snel verwarmen en zo voorkom je dat je oververhit raakt omdat je te veel lagen aan hebt. Na een paar keer lopen zal je van zelf de ideale kledingcombinatie vinden.

Hoodies zijn ideaal als vervanging voor mutsen tijdens het joggen – en ze laten precies genoeg ruimte over voor je koptelefoon.

Tips voor een goede start: warm thuis alvast op. Dit hoeft niet intensief te zijn – het is niet de bedoeling dat je gaat zweten in de kou. Doe bijvoorbeeld een paar knieheffingen, jumping jacks en korte sprintjes. Jezelf opwarmen en losmaken zal de start veel gemakkelijker maken.

Denk ook aan warme voeten

Vooral in de winter zijn waterafstotende schoenen noodzakelijk zodat je tijdens het hardlopen geen natte voeten krijgt bij slecht weer. Trailschoenen zijn meestal een goede keuze. Ze hebben een stevige zool die voor een vaste grip zorgen. Je kunt ze combineren met speciale hardloopsokken die jouw voeten, achillespees en kuiten extra warm houden.

Extra uitrusting om te joggen in de winter

Aangezien we veel warmte verliezen via ons hoofd, kan het ook nuttig zijn om op echt koude dagen een dunne muts of hoofdband op te zetten. De koude wind kan soms erg vervelend zijn. Daarnaast zijn ook sporthandschoenen nodig, want lopen met handen in de zakken is niet bepaald comfortabel.

Veiligheid is uiterst belangrijk tijdens het joggen in donkere dagen. Bescherm je daarom met reflectoren. Die kunnen geïntegreerd zitten in je kleding, maar er zijn er ook allerlei reflecterende bandjes. Als je in het donker gaat hardlopen, zorg er dan voor dat andere weggebruikers je kunnen zien. Een hoofdlamp kan een nuttige metgezel zijn tijdens je looptraining. In de stad zijn er meestal straatlantaarns, maar het kan toch handig zijn voor donkere straten of op het platteland. Je bent er ook sowieso beter door te zien.

De Airy sports zijn multi-inzetbaar. Niet helemaal je ding? Ontdek hier welke koptelefoon bij je past.

Motivatietips: je hebt de passende kleding – maar je zoekt nog naar motivatie? Met levendige muziek werkt het veel beter. Muziek kan je prestaties bevorderen en aansporen om tot het uiterste te gaan. Hier een paar tips voor de passende koptelefoon tijdens het joggen.

Koptelefoons van Teufel

AIRY SPORTS

Naar product

move pro kopfhörer

MOVE PRO

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

Na de training: zoek de warmte op

Nadat je jezelf in het zweet hebt gewerkt bij het lopen, is het noodzakelijk om de warmte op te zoeken. Neem snel een douche, trek iets warms aan en doe wat rek- en strekoefeningen. Op deze manier kan je lichaam weer ontspannen.

Uitgebreid stretchen na het joggen is leuker met een goede sound.

Voordat je onder de deken kruipt is het belangrijk dat je je loopkleren goed te drogen legt als ze niet meteen de wasmachine ingaan. Vergeet ook je schoenen niet: als ze nat zijn, vul je ze met krantenpapier in plaats van ze op de verwarming te leggen. Dit beschermt het materiaal.

Een tip om het niet koud te krijgen tijdens het hardlopen: plan je route zodat je in het begin tegen de wind in loopt. Op de terugweg heb je dan niet alleen de wind in de rug, maar je goed ook minder snel af op weg naar huis.

Ook perfect voor in de winter: speakers van Teufel

Speelt muziek tot min 10 graden: de ROCKSTER GO houdt van de winter.
  • ROCKSTER GO: klein, compact en krachtig – dat is de ROCKSTER GO. De rubberen behuizing is waterdicht met IPX7 norm. Regen vormt dus geen probleem. Hij kan opboksen tegen temperaturen tot min 10 graden en zal dus niet snel bevriezen.
  • ROCKSTER CROSS: net zo robuust is de grote broer. Ook de ROCKSTER CROSS krijgt alleen maar koude voeten bij heel lage temperaturen. Door zijn afmetingen is hij wat onhandig om mee te joggen. Maar dankzij de draagriem kan je hem overal meenemen op alle andere winterse outdoor avonturen.

Meer portable speakers van Teufel

BOOMSTER GO

Naar product

MOTIV GO

Naar product

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.