Muziek en sport: hoe liedjes je prestaties verbeteren

Wanneer ons favoriete nummer op de radio begint te spelen, voelen we ons automatisch beter. Het heeft bijna een magisch vermogen om ons even weg te voeren van eventuele frustraties en een glimlach op ons gezicht te toveren. Muziek is niet alleen een manier om te ontspannen, te dagdromen en onze emoties te beïnvloeden, maar speelt ook een belangrijke rol in ons sportleven. De ritmische beats kunnen ons motiveren tijdens het sporten, terwijl rustige melodieën ons helpen te ontspannen na een intensieve workout. Het is dan ook geen verrassing dat muziek een significante invloed heeft op onze sportprestaties – wij leggen uit hoe.

Alles op spelen: muziek maakt dingen makkelijker

Of je nu aan Crossfit, fietsen of joggen doet: met dreunende beats is het vaak veel makkelijker om de oefeningen vol te houden en je snelheid te verhogen. Hoe komt dat? Ten eerste waarschijnlijk omdat je favoriete muziek het je over het algemeen wat makkelijker maakt en je motiveert. Daardoor concentreer je je minder op de inspanning en kom je in een soort atletische flow.

Maar presteer je echt beter bij het sporten dankzij muziek of lijkt dat maar zo? Of het een placebo-effect is of dat je echt beter presteert met de juiste muziek, is een vraag die herhaaldelijk wordt gesteld en onderzocht in de sportsector.

Sport met muziek: de positieve effecten

Voor amateursporters kan muziek helpen om vermoeidheid te overwinnen, het langer vol te houden en mogelijk betere resultaten te behalen. In de professionele sport daarentegen, waar topprestaties het doel zijn, concentreren veel atleten zich naar binnen en volledig op hun lichaamssignalen om te presteren tijdens de training of wedstrijd. Op dit niveau speelt achtergrondmuziek niet meer zo’n grote rol bij het verbeteren van prestaties als bij recreatieve sporters. Muziek kan echter ook helpen om de opwinding te verminderen en zich met plezier en gedrevenheid op de wedstrijd te richten: Daarom is het niet ongewoon om atleten bij grote sportevenementen te zien uitschakelen met een koptelefoon in hun oren voordat ze op hun best presteren.

Vrouw rent een trap op.
Zet de muziek aan en begin met hardlopen: joggen vereist snelle beats.

Veel professionele atleten luisteren echter ook graag naar muziek tijdens de training. Neem bijvoorbeeld sprinter Ali Lacin, die rent en rent en rent met de juiste muziek in zijn oren – en bijna uit het oog verliest hoeveel rondjes hij al heeft afgelegd. Of gewichtheffer Saskia Stärk, die zichzelf in de juiste stemming brengt met harde rap om de volgeladen halterstang aan te pakken. Ook professioneel surfer Finn Springborn gebruikt muziek als “warming-up” voor het surfen of een wedstrijd: “Het motiveert me echt en brengt me in de juiste stemming.”

Onderzoeken tonen goede resultaten

Verschillende experimenten en testgroepen onderzoeken in hoeverre muziek de sportprestaties beïnvloedt. De Brunel Universiteit in Londen speelde bijvoorbeeld bekende liedjes af op de loopband. Het resultaat: gemiddeld hielden de proefpersonen het ongeveer 15% langer vol op de loopband.

Er is al een groot aantal onderzoeken gedaan naar muziek en uitvoering – allemaal gericht op verschillende en zeer specifieke aspecten. Onderzoekers onder leiding van Peter Terry van de University of Southern Queensland in Australië voerden daarom in 2020 een review uit om een uitgebreid overzicht te krijgen. Ze bekeken in totaal 139 onderzoeken met in totaal bijna 3600 proefpersonen. Het overkoepelende resultaat: muziek kan prestaties tijdens het sporten verbeteren. Positieve effecten zijn een gelijkmatige ademhaling in combinatie met een betere zuurstoftoevoer naar de organen en spieren. Dit alles werkt samen en zorgt ervoor dat luisteren naar muziek tijdens lichamelijke activiteit zorgt voor meer kracht en uithoudingsvermogen.

Atleet neemt pauze zittend op een atletiekbaan.
Het is goed om een pauze te nemen na de training

Neem af en toe een pauze van de muziek

Prof. Ingo Froböse, sportprofessor en hoofd van het Centrum voor Gezondheid aan de Duitse Sportuniversiteit Keulen, bevestigde ook de positieve effecten van muziek op sport. Hij richt zich in het bijzonder op sporten met een cyclisch ritme zoals joggen of fietsen. De juiste beat van muziek kan het makkelijker maken om je loopritme vast te houden en gelijkmatiger te ademen. Het positieve effect slijt echter snel en daarom moet je trainingen altijd zonder muziek doen om het gewenningseffect te minimaliseren. Froböse raadt ook aan om niet te beginnen met nummers die te snel en intens zijn, omdat beginners zich misschien wel overbelasten als ze alleen naar het ritme van de muziek luisteren en niet naar hun eigen lichaam.

Jouw sportvrienden van Teufel

AIRY SPORTS TWS

Naar product

REAL BLUE TWS 2

Naar product

AIRY SPORTS

Naar product

Rustige sounds voor ontspanning, snelle beats voor energie

Eén ding is zeker: muziek heeft een positief effect op lichaam en geest, en niet alleen tijdens het sporten. Ontspannende geluiden helpen ons om uit te schakelen en worden vaak gebruikt voor kalmere sporten zoals yoga of pilates. Er bestaan al lang speciale apps en podcasts voor, maar ook afspeellijsten met yogamuziek om je te motiveren en te ondersteunen. Op de spinningfiets daarentegen stimuleren snelle popsongs ons en trappen we sneller. Overigens maakt het niet eens uit of je van de muziek houdt of niet, want het gaat er hier vooral om dat de beats per minuut (BPM) van de nummers overeenkomen met je eigen tempo en ritme. En als dit het geval is, maakt het niet uit waar het liedje inhoudelijk over gaat.

Het nummer Happy van Pharrell Williams is bijvoorbeeld heel geschikt voor een stevig hardlooptempo van 140 tot 160 BPM.

Bij de warming-up zijn iets snellere nummers over het algemeen voldoende om ons voor te bereiden op de fitnesssessie. Als we tot het uiterste willen gaan en ons echt in het zweet willen werken, zijn snelle nummers met een zware bas en een hoge BPM goed. Als het daarna weer rustig wordt, worden onze ademhaling en hartslag ook weer rustiger – langzamere nummers zijn dan een goede begeleiding.

Leestip: Over hoge BPM’s gesproken! Iedereen die af en toe van een uitstapje naar de clubscene houdt, is zich natuurlijk bewust van de kracht van dreunende electro/techno tracks. In een ander artikel hebben we de Berlijnse clubscene onder de loep genomen.

Stretching voor sporters
Met de REAL BLUE TWS 2 krijg je een top in-ear hoofdtelefoon zonder verwarde kabels.

Tip: Voor veel sporten zijn hoofdtelefoonkabels nogal vervelend. Met een draadloze Bluetooth hoofdtelefoon zoals de REAL BLUE TWS 2 ben je flexibel in elke positie. Als je graag thuis sport en naar muziek luistert, zijn slimme speakers voor streaming ideaal – je kunt op elk moment de juiste afspeellijst laten afspelen. Je vindt een grote selectie in de Teufel online shop, sommige met geïntegreerde spraakbesturing.

Stuwt je vooruit met prestatiebevorderende muziek: De BOOMSTER GO

BOOMSTER GO speaker op de vloer naast halters
Klein maar krachtig! Je kunt BOOMSTER GO meenemen naar elke sportsessie.

BOOMSTER GO: Of je nu je mantra doet op de yogamat of gewichten tilt in de sportschool, neem deze extreem robuuste Bluetooth speaker gewoon overal mee naartoe. De rubberen behuizing beschermt tegen stoten en is IPX7 waterdicht. Een krachtige full-range driver en twee passieve woofers zorgen voor hoge niveaus zonder vervorming. De ingebouwde klasse D eindversterker is zeer efficiënt voor een laag energieverbruik en maximaal geluidsplezier – met een batterijlevensduur tot 10 uur ben je zeker toe aan een pauze.

▶ AIRY TWS 2: Deze draadloze Bluetooth-koptelefoon heeft een goede akoestiek zonder op te stijgen. Met de slimme in-ears, die geen kabels nodig heeft, stream je muziek via Bluetooth 5.2 van Spotify, Deezer en co. in topkwaliteit. Dankzij Active Noise Cancelling met schakelbare transparantiemodus in combinatie met de praktische – en qua kleur bijpassende – oplaadcase is de True Wireless-koptelefoon je betrouwbare metgezel in de stad.

▶ Meer buitenspeakers en bluetooth-koptelefoons vind je in de webshop van Teufel.

Nog meer mobiele Bluetooth-luidsprekers

MOTIV GO

Naar product

ROCKSTER GO 2

Naar product

Teufel One S

TEUFEL ONE S

Naar product

Muziek tijdens het sporten? Probeer het gewoon eens!

  • Muziek kan je helpen om je hoofd leeg te maken en in een trainingsflow te komen tijdens het sporten – liedjes met de juiste beats per minuut kunnen hierbij helpen.
  • Tijdens het joggen kun je een ideaal loop- en ademhalingsritme vinden dat je dankzij de beat langer kunt volhouden.
  • Of je kunt jezelf in een energieke stemming brengen met intense rap – perfect voor krachttraining.
  • Vergeet niet om af en toe zonder muziek te trainen, anders raak je er misschien aan gewend.
  • Beginners moeten zich echter niet door de muziek laten aansporen tot topprestaties – dit kan leiden tot overbelasting. Luister niet alleen naar de muziek, maar ook naar de signalen van je lichaam.
Bild 1: ©Ev. Unsplash. Unsplash License

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.