Het grote voordeel van muziek via een smartphone is dat je er met een koptelefoon overal naar kunt luisteren. De sound hoeft daarbij geen nadeel te zijn. Als je een Teufel SUPREME ON, SUPREME IN of AIRY SPORTS koptelefoon hebt, kun je de Teufel Headphones app (voor Android en iOS) gebruiken om de equalizer instellingen en meer te regelen. Maar hoe stel je de koptelefoon in op je smartphone zonder de app? Wij geven je tips over hoe je de sound van je smartphone kunt verbeteren.
Goede sound uit een smartphone – ook een kwestie van software
Over het algemeen geldt dat een koptelefoon – net als luidsprekers – afhankelijk is van de muziekbron. Maar de beste sound krijg je niet alleen met goede hardware, ook het juiste audioformaat en software zijn belangrijk. Wanneer je naar muziek luistert op je smartphone, gebruik je ofwel een muziek app of een muziekstreamingdienst. Deze bieden meestal al dan niet uitgebreide instelmogelijkheden voor het geluid via een equalizer. Maar zelfs het besturingssysteem van je smartphone biedt in de meeste gevallen basisopties voor audio.
Tip: In ons Teufel Magazine lees je ook hoe je een equalizer instelt.
Audio-instellingen van Android en iOS
Op een Android smartphone kan je de sound verbeteren door de audioversterker te gebruiken. Die vind je in de instellingen onder besturingshulpmiddelen – zo niet, download het dan gewoon uit de Play Store. De geluidsversterker is er om bij het gebruik van een koptelefoon relevante geluiden, zoals gesprekken te benadrukken en om achtergrondgeluiden te verzachten. Finetuning is mogelijk via schuifregelaars. De audioversterker is echter minder geschikt voor muziek – daarvoor is er de interne equalizer. Zo kan je een geluidsprofiel kiezen of zelf de schuifregelaars aanpassen. Helaas zijn het slechts een paar basisopties en is het niet beschikbaar op elke Android-smartphone.
Apple geeft je met zijn iPhone de mogelijkheid om instellingen van bepaalde type koptelefoons te veranderen. Aanpassingen voor jouw koptelefoon kan je activeren via de instellingen onder toegangkelijkheid, audio/visueel en dan aangepaste koptelefoon. Je kunt kiezen tussen “Telefoon” en “Media”, afhankelijk van of je het geluid wilt aanpassen voor gesprekken of muziek, video’s, podcasts, enz. Vervolgens gebruik men audiosamples om het geluid te configureren. Je kan het geluid van je iPhone ook handmatig verbeteren. Instructies zijn te vinden op de Apple supportpagina. iOS heeft ook een gebruiksvriendelijke equalizer – ga naar ‘Muziek’ in de instellingen en vervolgens naar ‘EQ’. Daar kan je kiezen uit een aantal vooraf ingestelde profielen. Voor individuele afstelling heb je een aparte app nodig.
De sound in de muziekspeler app verbeteren
Luister je voornamelijk naar muziek via de koptelefoon van je smartphone? Afhankelijk van welke app je hiervoor gebruikt, vind je daarin verschillende audio-opties waarmee je de geluidsweergave min of meer gedetailleerd kunt afstellen. Elke goede afspeelapp bevat een equalizer en andere basisinstellingen. Zo kan je bijvoorbeeld de voorversterking in- of uitschakelen, bepaalde weergave-effecten selecteren of de hoge en lage tonen aanpassen.
Met een koptelefoon kan je op je smartphone ook heel precies de geluidskwaliteit en de akoestische verfijning van het audiomateriaal horen. Het geluid bereikt immers rechtstreeks jouw oren in plaats van zich eerst in de kamer te verspreiden. Daarom kan zelfs een kleine verandering in de equalizer-instellingen een groot effect hebben. Om een goed geluid te krijgen, kun je verschillende presets gebruiken. Zo zijn er meestal geluidsprofielen voor verschillende muziekstijlen. Pop en hip-hop hebben meestal meer lage tonen, jazz is evenwichtiger, rock is lager in het middenfrequentiegebied en klassieke muziek heeft meer hoge tonen. Probeer gewoon uit wat het beste bij je past.
Natuurlijk kan je ook verder experimenteren door de regelaars voor de afzonderlijke frequentieniveaus zelf hoger of lager te zetten. Je zal merken dat hoe meer regelaars de equalizer heeft, hoe moeilijker het is om een samenhangend geluid te creëren. Het menselijk gehoor wordt afgedekt, d.w.z. ongeveer het frequentiegebied tussen 20 en 20.000 Hz. Hoe hoger een schuifregelaar staat, hoe sterker (in dB) het desbetreffende frequentiebereik hoorbaar is.
Meer opties zijn bijvoorbeeld:
Basversterking
Aanpassing van de balans tussen het linker en rechter stereokanaal
Reverb effecten
Virtueel surround sound
Bluetooth koptelefoons van Teufel
Geluidsinstellingen bij muziekstreaming
Muziekstreamingdiensten zoals Spotify, Deezer of Amazon Music bied je ook diverse opties waarmee je het geluid van jouw koptelefoon kan verbeteren. Beginnen doe je met de geluidskwaliteit. Bij Spotify vind je de mogelijkheden in de instellingen onder “Geluidskwaliteit”. Daar kan je kiezen tussen verschillende kwaliteitsniveaus – het hoogste niveau, dat alleen bij premium beschikbaar is, komt momenteel (oktober 2021) overeen met een bitsnelheid van 320 kbit/s. Wil je een veel hogere kwaliteit, dan moet je overstappen naar een Hi-Res streamingdienst zoals TIDAL of Qobuz of wachten op Spotify HiFi (lanceerdatum nog niet bekend). Deezer HiFi (FLAC kwaliteit) is al beschikbaar.
Sommige streamingdiensten (waaronder Spotify en Deezer) hebben ingebouwde equalizers. Je activeert bijvoorbeeld de Deezer tool via de geluidsinstellingen. Er zijn een handvol geluidsprofielen beschikbaar, evenals de gepersonaliseerde optie. Net als bij Spotify zijn de instelmogelijkheden echter beperkt.
Verbeter de sound van je smartphone met een equalizer app
Ben je niet tevreden over de opties in je muziek app of streamingdienst? Om het beste geluid van je smartphone naar je koptelefoon te krijgen, kun je een aparte equalizer app gebruiken. Er zijn tal van apps beschikbaar voor zowel Android als iOS. Hoe goed de app is, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is jezelf. Weet je bijvoorbeeld niet waar je aan begint? Dan ga je misschien beter voor een minder uitgebreide app. Vind je het leuk om met geluiden te spelen, zelfs op je smartphone? Probeer dan een paar apps uit tot je de app vindt die bij je past.
Equaliser apps bieden meestal een ruimere keuze aan geluidsprofielen, waaronder verschillende muziekstijlen, maar ook ruimtelijke effecten. Of deze daadwerkelijk goed klinken is iets wat je moet uitproberen, eventueel ook met verschillende koptelefoons. Zodra je een eigen instelling hebt gevonden die je bevalt, kun je die opslaan. Sommige apps vereisen hiervoor een betaalde premium versie.
De beste sound uit je smartphone met een Teufel koptelefoon
▶ AIRY: Altijd de beste sound – dat is wat je krijgt met de AIRY. De lichtgewicht, draadloze on-ear koptelefoon is voorzien van een krachtige lineaire HD-driver en effectieve geluiddemping van buitenaf. Je kan het ontwerp aanpassen met de verwisselbare kleurringen.
▶ MOVE BT: First class sound is geen kwestie van grootte, maar van de ingebouwde technologie. De MOVE BT is gemaakt van aluminium, robuust en bevat een neodymium HD driver voor een gebalanceerd geluid met precieze bassen. Dankzij bluetooth met aptX® slaagt de overdracht van de smartphone naar de koptelefoon in cd-kwaliteit.
Meer koptelefoons van Teufel
Conclusie: verbeter de sound van je koptelefoon op de smartphone
- Er zijn verschillende manieren om het geluid van je mobiele telefoon te verbeteren: de audio-instellingen van je favoriete muziek app, die van de streamingdienst of speciale equalizer apps.
- Op Android (afhankelijk van de versie en de fabrikant) en op de iPhone kan je al basisinstellingen voor audio en koptelefoon aanpassen.
- Een goede equalizer app biedt de meest uitgebreide opties voor het afspelen van muziek.