Je geluid optimaliseren met AI? Kinderspel!

Kunstmatige intelligentie zet de wereld echt op zijn kop. En het maakt veel dingen veel gemakkelijker en praktischer, bijvoorbeeld geluidsoptimalisatie. Met de juiste tools kun je goede resultaten bereiken op het gebied van ai-sound. In dit artikel vertellen we je welke tools het meest geschikt zijn om je geluid te verbeteren met AI. Je leert ook hoe AI je luistergewoonten in de toekomst zou kunnen beïnvloeden.

Verbeter audio met één druk op de knop: AI maakt het makkelijker dan ooit

Om het geluid van je favoriete nummers naar een hoger niveau te tillen met AI, heb je een digitale, automatische equalizer voor je pc of laptop nodig. Hiermee kun je met een paar klikken geluidsfrequenties egaliseren en storende achtergrondgeluiden verwijderen, waardoor de geluidskwaliteit verbetert. We laten je zien welke programma’s geschikt zijn om ai-sound te creëren.

Auphonic

Auphonic gebruikt een AI-algoritme om de kwaliteit van je audio-inhoud te verbeteren. De online tool bevat niet alleen een hoogdoorlaatfilterfunctie die achtergrondruis zoals ruis en brom effectief vermindert. Je kunt ook automatisch het volume aanpassen met behulp van de geïntegreerde leveller. Daarnaast heeft de software een spraakherkenningsfunctie en een transcriptbewerker, wat het programma ook geschikt maakt voor het optimaliseren van podcasts. Met een gratis account kun je tot twee uur materiaal per maand bewerken. Je uploadt gewoon de geluidsbestanden waarvan je de kwaliteit wilt verbeteren, waarna je de gewenste optimalisaties kunt uitvoeren.

Sonible smart: EQ 3

Sonible’s smart: EQ 3 intelligente equalizer is een echt wonderwapen als je de geluidskwaliteit van je favoriete tracks automatisch wilt optimaliseren en akoestische tekortkomingen wilt wegwerken. Dankzij het geavanceerde algoritme kan de software binnen enkele seconden inputsignalen analyseren en vervolgens problematische frequenties wegfilteren. Hierdoor krijg je een gebalanceerd geluid zonder vervelende resonanties. Daarnaast biedt smart: EQ 3 een hele reeks geavanceerde functies voor fijnafstelling, waarmee je nog meer individueel kunt bewerken. Dit vereist echter wel enige voorkennis op het gebied van muziekproductie. Een klein minpuntje: om de software te gebruiken, moet je 79 euro betalen voor de download.

MyEdit

Met de online tool MyEdit kun je ook snel en eenvoudig de kwaliteit van je geluidsbestanden oppoetsen. Het enige wat je hoeft te doen is het desbetreffende MP3-, WAV- of FLAC-bestand uploaden en een functie genaamd KI Audio Enhancer toepassen. Deze functie verwijdert alle achtergrondgeluiden – automatisch of handmatig. Daarna kun je het voltooide bestand weer downloaden en er in ongerepte kwaliteit van genieten. Alle belangrijke functies zijn inbegrepen in de gratis basisversie.

Sonix

Sonix is eigenlijk een intelligente transcriptie-, vertaal- en samenvattingssoftware – en op dit gebied is het een van de meest precieze tools die je kunt krijgen. Daarnaast heeft Sonix ook een aantal audiobewerkingstools waarmee je het geluid van je favoriete muziek in een handomdraai kunt optimaliseren. Geavanceerde AI-algoritmen zijn ook hier de sleutel. De service voor ai-sound kost 10 US dollar per maand per 10 minuten aan audio-inhoud.

Stilisierte Pegeldarstellung, wie sie für Equalizer typisch ist
Ai-sound: met behulp van AI-ondersteunde equalizers wordt je geluid nog individueler.

Tip: Als je de kwaliteit van je eigen stemopnames wilt verbeteren, kun je tools gebruiken zoals Adobe Enhance, Cleanvoice, Descript en Voice Cleaner. Al deze programma’s hebben ook AI-ondersteunde functies aan boord die ideaal zijn om ruis in opnames te minimaliseren en de stem helderder te laten klinken.

Equalizer in de loop der tijd

Het lijdt geen twijfel: geautomatiseerde optimalisatie van frequentiebanden bespaart tegenwoordig kostbare tijd en vereist weinig of geen voorkennis. Tot een paar jaar geleden was dat echter anders: toen was er geen manier om de geluidsfrequenties handmatig aan te passen. Wat opnamestudio’s en professionele liveconcerten betreft, is het gebruik van intelligente equalizers met AI nog steeds eerder uitzondering, aangezien muziekproducenten en geluidstechnici het geluid met het klassieke mengpaneel veel gerichter en individueler kunnen regelen.

Nieuwe Deezer AI herkent stemmingen in muziek

Muziekstreamingplatforms maken ook steeds meer gebruik van ai-sound. De Franse dienst Deezer heeft bijvoorbeeld een nieuwe AI laten ontwikkelen die herkent welke emoties een muziekstuk bij de luisteraar oproept. Op basis hiervan kan Deezer bijbehorende afspeellijsten genereren en aanbieden aan zijn klanten.

In het verleden waren er al pogingen onder streamingaanbieders om tracks in te delen op basis van stemmingen; dit werd meestal gedaan door de songtekst en het audiosignaal te analyseren. Er waren hier echter vaak onnauwkeurigheden, bijvoorbeeld wanneer een nummer impulsief en bruisend klonk ondanks een droevige tekst. Het nieuwe Deezer-mechanisme, dat werd getest in een experiment met de gegevens van 18.000 nummers, schijnt veel nauwkeuriger onderscheid kunnen maken.

En dat is naar verluidt nog lang niet het eindpunt. Volgens Deezer zou de emotionele stemming van de luisteraar op middellange termijn zo nauwkeurig kunnen worden vastgelegd door zijn of haar gebruiksgedrag te analyseren dat je individuele afspeellijsten krijgt voorgeschoteld die overeenkomen met je huidige gemoedstoestand. Dat zou een echte revolutie zijn.

Geniet van je favoriete geluiden met Teufel in topkwaliteit

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

REAL BLUE PRO: de gesloten HD-bluetooth-koptelefoon behoort tot de absolute topklasse op het gebied van geluid en technologie. Hoogtepunten zijn de drietraps Active Noise Cancelling, de 44 mm lineaire HD-luidspreker, die ook perfect geschikt is voor Hi-Res audio, en Bluetooth 5.1 met Qualcomm® aptX™ voor streaming van cd-kwaliteit. Een andere speciale functie is de geïntegreerde Mimi Sound Personalisation, die het geluid in realtime dynamisch aanpast aan je gehoor.

▶ De ZOLA is net zo individueel als jij: kies je favoriet uit de verschillende kleurencombinaties en luister naar games en muziek in superieur geluid met diepe bas. De gaming HD-headset is uitgerust met de DTS Headphone:X® 2.0 audiocodec voor realistisch binauraal surround-geluid.

Nog meer goed klinkende producten van Teufel

CAGE ONE

Naar product

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

CINEBAR ONE+

Naar product

Conclusie: AI-tools helpen het geluid te verbeteren

  • Kunstmatige intelligentie maakt geluidsequalizers nog krachtiger.
  • Met verschillende tools kun je je geluid individueel optimaliseren.
  • Streamingdiensten zoals Deezer gebruiken AI voor gepersonaliseerde afspeellijsten die binnenkort ook gebaseerd zullen zijn op de emotionele stemming van de luisteraar.

Leestip: AI kan niet alleen je geluid verbeteren – AI componeert ook muziek. In ons artikel lees je hoe Deep Learning kan worden gebruikt om hele stukken te genereren en hoe je daar als dj van kunt profiteren.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.