Wat vandaag de allernieuwste tv-resolutie is, kan morgen alweer oud nieuws zijn. In een paar jaar tijd zijn de resolutienormen enorm veranderd: HD ready werd gevolgd door Full HD, Full HD werd vervangen door 4K en met 8K is de volgende standaard al in de woonkamer te zien. De afkortingen zijn een constante bron van verwarring. Daarnaast roept het verschil tussen UHD en 4K ook veel vragen op, omdat veel mensen aannemen dat dit dezelfde standaard is – maar dit is niet (helemaal) waar.
Pixels: Resolutie correct begrijpen
De resolutie van een beeld wordt meestal aangegeven door het aantal horizontale en verticale pixels. HD ready betekent bijvoorbeeld dat een scherm een resolutie heeft van 1.280 pixels op de horizontale as en 720 pixels op de verticale as. Pixels zijn de bouwstenen van een afbeelding, die – voorzien van de bijbehorende kleurwaarde – samen als een mozaïek het totaalbeeld vormen.
Pixelspecificaties geven maar beperkte informatie over hoe scherp het beeld op een scherm daadwerkelijk is voor het menselijk oog. De resolutie moet worden bepaald in relatie tot de grootte van het scherm. Alleen dan kan de dichtheid van de pixels op een scherm worden bepaald. De pixeldichtheid wordt uitgedrukt in PPI (pixels per inch). Full HD, bijvoorbeeld, bereikt een aanzienlijk hogere pixeldichtheid op een 32-inch televisie dan op een 40-inch toestel: de weergave is dus fijner.
Teufel producten voor je thuisbioscoop
UHD en 4K: het verschil kort uitgelegd
- De afkorting “K”: De letter “K” is gebaseerd op de afkorting “k” van het internationaal gestandaardiseerde voorvoegsel kilo, dat staat voor 1000.
- UHD: De afkorting “UHD” staat voor Ultra High Definition. Dit is de opvolger van Full HD. De resolutie van UHD is 3.840 x 2.160 pixels (= 8.294.400 pixels in totaal) en is daarmee vier keer hoger dan zijn voorganger Full HD.
- 4K: De term “4K” is afkomstig uit de bioscooptechnologie en wordt nu ook in de volksmond gebruikt voor televisies, hoewel dit technisch gezien niet helemaal correct is. 4K verwijst naar de horizontale resolutie van 4.096 pixels (4K = ongeveer 4.000). Het aantal verticaal geplaatste pixels in televisies is 2.160 pixels (2K). Daarom wordt soms de term 4K2K gebruikt.
Strikt genomen haalt een UHD-televisie niet de resolutie van een 4K-televisie omdat het aantal horizontale pixels lager is. In de praktijk worden de termen UHD en 4K bijna als synoniemen gebruikt. Daarom hebben veel televisies “slechts” een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, ook al worden ze gelabeld als 4K-apparaten.
Huidige projectoren werpen wèl een echt 4K-beeld op je muur. Let hierop bij het kiezen van een nieuwe projector voor je thuisbioscoop!
Andere belangrijke afkortingen voor schermresoluties:
- 8K: 8K staat voor 7.680 x 4.320 pixels. Sommige apparaten met deze resolutie zijn al op de markt. Meestal moet je er echter diep voor in de buidel tasten. Fabrikanten zoals Samsung en LG zijn hier de pioniers.
- Full HD: De Full HD-standaard biedt een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Je vindt deze resolutie meestal in films op Blu-ray discs. Alleen Ultra HD-blu-rays bieden echter een echte 4K-resolutie.
- HD-ready: De HD-ready resolutie van 1.280 x 720 pixels is bijna verdwenen van televisies – zelfs kleinere nieuwe apparaten ondersteunen meestal minstens Full HD. Vandaag de dag wordt de HD-ready standaard vooral gebruikt bij het ontvangen van hoge-definitie televisieprogramma’s.
Resolutie is niet alles
Tot een paar jaar geleden was de ontwikkeling van flatscreentelevisies vooral gericht op het bereiken van een hogere resolutie. Dit is veranderd: de focus is verschoven naar kleur- en contrastweergave. Het doel is om de contrasten tussen “bijzonder helder” en “bijzonder donker” zo goed én natuurlijk mogelijk weer te geven.
De technische pionier hier is Dolby met de Dolby Vision technologie. Deze technologie is ontworpen om HDR-beelden te optimaliseren. HDR (High Dynamic Range) verbetert het dynamische bereik van kleuren en contrasten en zorgt zo voor een natuurlijkere weergave. Niet alle 4K-apparaten ondersteunen echter HDR.
Leestip: Dolby is een echte pionier op het gebied van geluid. Als je je beeld upgradet naar 4K of 8K, moet je geluid natuurlijk mee: en dat brengt ons bij de Dolby Atmos 3D-geluidsstandaard.
Duizelen de verschillen om je oren? Ga de verschillen nog eens na in deze video:
Teufel home cinema: High definition voor ogen én oren
Een ultrascherp beeld in UHD- of 4K-resolutie is maar half zoveel waard als de geluidskwaliteit het niet kan bijbenen. Teufel systemen leveren het complete pakket van Blu-ray speler en geluid met hoge resolutie.
▶ ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H DAB “5.1 set”: Het 5.1 complete systeem incl. Denon AV-receiver AVR-X2800H DAB biedt je thuisbioscoop de perfecte geluidservaring. Het geeft je alles wat je nodig hebt voor een spannende bioscoopervaring. En toch kun je het op elk moment upgraden met onze REFLEKT Dolby Atmos-luidsprekers.
▶ SYSTEM 6 THX „5.2-Set“: dit THX home cinema systeem laat niets te wensen over. De twee subwoofers zorgen voor een soundexplosie in je woonkamer. De vijf extra luidsprekers zorgen voor een volledig geluidsbeeld.
▶ Je kunt meer surroundsystemen, inclusief AV-receivers of alternatieve geluidssystemen, vinden in onze online productzoeker.
Volle bas in de thuisbioscoop
Conclusie: het verschil tussen UHD en 4K is nauwelijks relevant
- De gangbare standaarden voor schermresolutie zijn HD ready, Full HD, UHD en 4K.
- UHD en 4K worden vaak synoniem gebruikt als opvolgers van Full HD.
- De term 4K komt oorspronkelijk uit de bioscooptechnologie en verwijst naar een resolutie van 4.096 horizontale pixels.
- De UHD-resolutie van de meeste televisies is daarentegen “slechts” 3.840 x 2.160 pixels.
- De eerste tv’s met een resolutie van 8K zijn nu verkrijgbaar. Deze zijn alleen (nog) niet voor iedereen betaalbaar.