Moderne luidsprekers kunnen veel, maar er zijn weinig die tegen water kunnen. Waterdichte luidsprekers zijn een uitzondering. Afhankelijk van wat je van plan bent met je speakers, moet je ook letten op de waterbeschermingsklasse.
Waterdichte luidsprekers: waarom heb je ze überhaupt nodig?
Het antwoord is heel eenvoudig: af en toe heb je speakers nodig op plekken waar het vochtig, hobbelig of oncomfortabel kan worden. Maar zelfs in zulke gevallen zijn waterbestendigheid en robuustheid niet de enige criteria voor de aanschaf van luidsprekers. Voor vaste luidsprekers – vooral voor meerkanaalssystemen – zijn deze eigenschappen meestal toch niet relevant; de meeste woonkamers zijn waarschijnlijk droog op hun oorspronkelijke locatie. Maar als het zwembad, het terras of het balkon ook goed gevuld moeten worden met geluid, veranderen de omstandigheden snel: Dan zijn robuuste, waterdichte luidsprekers goud waard.
Waar je op moet letten als je waterdichte speakers koopt
Een luidspreker is een vrij gevoelige structuur. De spreekspoel, conus, mand en surround zijn tot op de millimeter nauwkeurig op elkaar afgestemd en binnenin zijn elektronische componenten geïnstalleerd. Daarom kunnen trillingen tijdens transport en opstelling een luidspreker uit balans brengen of zelfs het zwijgen opleggen. En water heeft hetzelfde verwoestende effect.
Een speaker hoeft niet eens direct in de regen te staan. Zelfs de ochtenddauw na een nacht feesten in de tuin kan hoorbare schade veroorzaken. Daarom zijn de volgende eigenschappen vereist voor muziekluidsprekers die op verschillende locaties en ook buiten moeten worden gebruikt:
- een hoogwaardige, robuuste behuizing die bestand is tegen schokken en trillingen
- een beschermende voorziening voor de luidsprekerconus (bijv. een metalen rooster)
- een antislip onderkant voor een stevige ondergrond op verschillende oppervlakken
- een apparaat om de luidsprekers op te hangen (openingen in de behuizing)
- een waterdichte constructie voor bescherming tegen spatwater
De familie ROCKSTER
IPX7 en andere beschermingsklassen voor waterdichte luidsprekers
Wil je de belangrijkste dingen leren in een korte video? Bekijk dan Lisa’s Teufel-tutorial op YouTube:
Wat wordt bedoeld met “waterdicht” kan per geval sterk verschillen. De opgegeven beschermingsklasse geeft je echter betrouwbare informatie. Je moet ervoor zorgen dat je luidspreker is voorzien van een label met de beschermingsklasse die aangeeft dat de luidspreker is beschermd tegen vocht.
De beschermingsklasse wordt gespecificeerd als een IP-code (International Protection) met twee cijfers – bijvoorbeeld IP34. Het eerste cijfer staat voor bescherming tegen stof, het tweede voor bescherming tegen water. Als een van de twee opties niet expliciet is getest, wordt een X gebruikt in plaats van een cijfer. De specificatie is gebaseerd op internationaal gestandaardiseerde testprocedures. Over het algemeen kan echter worden aangenomen dat een bepaald niveau van stofbescherming wordt geboden voor geteste apparaten met waterbescherming.
Dit zijn de soorten bescherming die een effectieve bescherming tegen water bieden:
- IPX5: Bescherming tegen waterstralen uit alle richtingen
- IPX6: Bescherming tegen sterke waterstralen
- IPX7: Bescherming tegen tijdelijke onderdompeling
- IPX8: Bescherming tegen permanente onderdompeling
Waterdichte bluetooth luidsprekers
Mobiele, waterdichte luidsprekers worden vaak aangeboden met Bluetooth. Met deze transmissiestandaard kan een draadloze verbinding tot stand worden gebracht tussen de speler en de luidspreker. De voordelen liggen voor de hand: het is niet nodig om de audiobron – bijvoorbeeld een smartphone – te verbinden met de speakers, wat de installatie vereenvoudigt. Andere voordelen van Bluetooth zijn de snelle koppeling en stabiele gegevensoverdracht over afstanden tot 10 meter. De transmissie vereist ook heel weinig energie.
Leestip: De bluetooth-standaard 5.0 brengt verbeteringen met zich mee op het gebied van bereik, snelheid en stroomverbruik.
Het geluid kan echter lijden onder Bluetooth. Dit komt omdat de audiogegevens worden gecodeerd voor het Bluetooth A2DP-profiel om het datavolume te beperken. Hierbij gaat informatie van het bronbestand verloren, wat ten koste kan gaan van de geluidskwaliteit. Bluetooth aptX biedt een verbetering door audiogegevens te verzenden met vrijwel geen gegevensverlies. Deze standaard komt echter alleen van pas als zowel de zender als de ontvanger deze ondersteunen.
ROCKSTER op (en in) het meer
▶ ROCKSTER GO 2: De kleinste ROCKSTER en toch de sterkste van allemaal: Dankzij de IP67-beschermingsgraad is hij zelfs bestand tegen korte onderdompeling. We hebben de GO 2 ook uitgerust met een zeer robuuste behuizing. Een krachtig stereosysteem met Dynamore-technologie zorgt voor kamervullend en krachtig geluid. Maar de draagbare speaker maakt niet alleen indruk met zijn goede geluid: de batterij gaat tot 28 uur mee, Bluetooth met AAC maakt bijna lossless audiostreaming mogelijk en er is een USB-C geluidskaart geïntegreerd voor aansluiting op pc’s en laptops.
▶ ROCKSTER CROSS: Deze CROSS is geweldig! Water kan hem ook niet zo snel beschadigen (IPX5). De robuuste en dikwandige behuizing absorbeert schokken ook heel goed. Het stereosysteem bestaat uit twee tweeters en een subwoofer en ontwikkelt ook buitenshuis voldoende vermogen. Met 2,4 kg is hij iets groter dan de GO. Natuurlijk heeft de CROSS ook Bluetooth aptX aan boord. We hebben hem ook krachtige extra functies gegeven: Er kunnen twee smartphones tegelijk worden aangesloten en een geïntegreerd handsfree systeem maakt telefoongesprekken en videogesprekken via Facetime en Skype mogelijk.
▶ Meer Bluetooth-luidsprekers vind je in onze digitale koopgids.
Meer bluetooth luidsprekers van Teufel
De belangrijkste feiten over waterdichte luidsprekers op een rijtje
- Waterdichte luidsprekers zijn bestand tegen contact met spatwater en vocht zonder schade.
- Alleen luidsprekers met beschermingsklasse IPX7 of hoger zijn bestand tegen (korte) onderdompeling in water.
- Andere belangrijke kenmerken van waterdichte speakers zijn een beschermd speakermembraan, een schokbestendige behuizing en een stevige standaard.
Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.