Wie kent het niet: je wilt je nieuwe multimedia-apparaat in gebruik nemen, maar plotseling sta je voor een hoop aansluitingen en je weet niet zeker welke aansluiting het meest geschikt is. HDMI, coaxiaal, soms zelfs de antieke SCART-standaard of component ingang: de meeste van ons zullen hooguit één of twee aansluitingen gebruiken – als ze die al gebruiken. Tegenwoordig proberen de meeste fabrikanten het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken: sluit gewoon de juiste kabel aan en je bent ready to go. Maar wat zijn de verschillen tussen de verbindingen? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over digitale signaaloverdracht.
YouTube-video-tutorial: HDMI of TOSLINK – Welke aansluiting is waarvoor geschikt?
Wat is HDMI?
De HDMI-interface (High Definition Multimedia Interface) is tegenwoordig niet meer weg te denken. Ontwikkeld in 2002, is het nu de standaard en wordt het in de meeste multimedia-apparaten ingebouwd. Dit omvat beamers, spelconsoles, Blu-ray/DVD-spelers en computermonitoren. Tegenwoordig wordt HDMI overal gebruikt, zelfs in verschillende uitvoeringen, om apparaten met elkaar te verbinden.
Wanneer wordt een HDMI-kabel gebruikt?
In het kort: wanneer je digitale video- en audiosignalen verzendt. Als je bijvoorbeeld jouw blu-ray dvd-speler op de televisie wil aansluiten, kun je dit doen via de HDMI-interface. Het grote voordeel hier is dat je maar één kabel nodig hebt. HDMI zendt niet alleen videosignalen uit, maar tegelijkertijd ook audio-informatie. Hierdoor zijn er geen andere kabels nodig en wordt er ook technisch voor gezorgd dat er geen vertragingen of onderbrekingen zijn.
Veelzijdige geluidsinstallaties van Teufel
TOSLINK /SPDIF als standaard in de hifi-wereld
TOSLINK/ SPDIF (Sony/ Philips Digital Interface) is een methode om digitale audiobestanden via lichtpulsen over te brengen. Deze interface werd oorspronkelijk ontwikkeld door de fabrikanten Sony en Philips. Net als HDMI is de SPDIF-methode geschikt voor de overdracht van multitrack audiosignalen – bijvoorbeeld Dolby Digital in home cinema.
Verschil tussen HDMI en TOSLINK
Het grootste technische verschil tussen HDMI en SPDIF ligt in de signaaloverdracht: HDMI werkt puur elektrisch, terwijl je via SFDIP ook optische signalen kan doorgeven.
Hoewel S/PDIF een ouder formaat is, wordt het nog vaak gebruikt, vooral in hoogwaardige HiFi-apparatuur. Een voordeel kan de extreme storingsvrijheid zijn: als signalen via optische vezels worden overgedragen, zijn ze optimaal afgeschermd tegen elektromagnetische interferentie. Voor HiFi-puristen heeft deze eigenschap vanzelfsprekend een hoge waarde. Een voorbeeld van een toepassing van S/PDIF zou de verbinding zijn tussen een netwerkstreamer zoals de TEUFEL Streamer en een stereoreceiver. De TEUFEL Streamer ontvangt de digitale audiosignalen en stuurt deze door naar de stereoreceiver. Deze ontvangt het signaal, zet het om in een analoog signaal met behulp van een DAC (Digital Audio Converter) en voert het naar de eindversterker.
HDMI vs. TOSLINK – welke standaard is beter voor mij?
Hier is HDMI de betere keuze. In de afgelopen jaren zijn de eisen voor de transmissie en ook de datasnelheden van audio snel toegenomen. Een digitaal uitgangssignaal is niet in staat om meerkanaalsgeluid in DTS-HD of Dolby-HD formaat over te brengen zonder gegevensverlies. Dankzij lossless digitale codering bieden HD-geluidsformaten het beste geluid. Sommige moderne apparaten hebben zelfs aparte audio-uitgangen in HDMI-formaat voor een bijzonder goede geluidskwaliteit. Als je een hifi-purist bent en oudere apparaten wilt gebruiken, heb je HDMI zeker niet nodig en kun je de digital out- of TOSLINK-norm verder gebruiken voor de audiofiele signaaloverdracht.
HDMI of TOSLINK voor Dolby Atmos
Deze objectgeoriënteerde weergave maakt gebruik van een technologie waarbij elke geluidsbron zijn eigen audiotrack bevat. Dolby Atmos breidt bestaande surroundsysteem uit door hoogtekanalen toe te voegen, waardoor een driedimensionale objectinterpretatie ontstaat.
Ook voor Dolby Atmos wordt de HDMI-interface gebruikt. Hiervoor wordt uitsluitend HDMI ARC ingezet. Dolby Atmos kan alleen via de televisie of via de HDMI-aansluiting op de AV-receiver worden uitgegeven. ARC is een digitaal kanaal dat in televisietoestellen wordt gebruikt wanneer audiobestanden naar een soundbar of receiver moeten worden gestuurd.
De ontwikkeling gaat ondertussen verder, en ARC zal geleidelijk worden vervangen door eARC. Het belangrijkste verschil ligt in de verbeterde bandbreedte en snelheid. Hierdoor kunnen er nog meer gegevens via het audioretourkanaal worden overgedragen. Bij het gebruik moet men ervoor zorgen dat men een High-Speed HDMI-kabel met Ethernet gebruikt. Evenzo zijn Ultra-High-Speed HDMI-kabels ontworpen voor overdracht via eARC.
HDMI en TOSLINK zijn ook verkrijgbaar bij Teufel
▶ Om je HiFi-installatie storingsvrij aan te sluiten, raden wij je ons optische audiokabel C7515O aan. Hiermee kun je je console, AV-receiver of zelfs de Teufel Streamer verliesvrij aansluiten en optimaal van je muziek genieten.
▶ Met de HDMI-2.1-rondkabel sluit je daarentegen je home cinema system of soundbar aan. Hiermee kun je ook films in 4K probleemloos overdragen. Dankzij de verschillende kleuren en lengtes past het kabel in veel opstellingen.
Geweldig geluid van Teufel
Conclusie: HDMI vs. TOSLINK
Vandaag de dag is HDMI niet meer weg te denken. Het heeft met succes een plaats veroverd en blijft zich voortdurend ontwikkelen. Dit weerspiegelt de enorme veelzijdigheid van HDMI. Terwijl andere verbindingen beperkt zijn tot één functie, biedt HDMI de mogelijkheid om een verscheidenheid aan extra informatie over te brengen, zoals geluidsinformatie, ARC-signalen, netwerkinformatie en besturingssignalen. Voor users die waarde hechten aan weinig kabels en een hoge gegevensdoorvoer, is er momenteel geen alternatief in zicht. Toch blijft de inmiddels verouderde TOSLINK-uitgang populair.
Als een lossless transmissiepad voor zuivere audiosignalen is de TOSLINK bijzonder populair bij hifi-liefhebbers, vooral wanneer er geen video-informatie is. Uiteindelijk beslist iedereen voor zich welke interface men gebruikt. Verwacht wordt dat TOSLINK in de toekomst steeds meer aan populariteit zal inleveren.