HDMI naar SCART

Van SCART naar HDMI betekent: van analoog naar digitaal

Signalen van een SCART-aansluiting naar een HDMI-poort overbrengen? Deze twee AV-interfaces zijn niet op elkaar afgestemd. Een digitale interface zoals HDMI kan de analoge SCART beeld- en geluidssignalen niet verwerken. Maar er bestaat een techniek om analoog met digitaal te verbinden.

HDMI heeft SCART als verbindingsstandaard overgenomen

Om SCART en HDMI te koppelen moet één obstakel worden overwonnen: de incompatibiliteit tussen analoge signalen en digitale informatie. Net als HDMI (afkorting voor High Definition Multimedia Interface) zendt SCART (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) audio- als video-informatie uit – alleen in een analoge vorm. De standaard werd al in de jaren zeventig ontwikkeld en heeft zich gevestigd als een merk-onafhankelijke standaard.

SCART aansluiting op een televisie
SCART aansluiting op een televisie

Het grote voordeel van de SCART-interface is dat deze verschillende analoge standaarden zoals Composite Video, S-Video of RGB ondersteunen. SCART kan echter niet omgaan met digitale signalen. Zelfs de maximale beeldresolutie die SCART kan uitzenden lijkt verouderd ten opzichte van UHD (Ultra HD). SCART bereikt slechts de PAL-standaard met 720 x 576 pixels.

Met HDMI kun je makkelijk 4K ( 4096 x 2160 pixels) overbrengen. Daarnaast is de HDMI standaard voortdurend in ontwikkeling en om deze reden is SCART vervangen door HDMI. Dit geldt voor zowel spelers (DVD of Blu-ray) als moderne SMART TV’s met geïntegreerde  tuners.

Audio overdracht via analoog of digitaal hebben we reeds besproken. Het artikel vind je hier.

Teufel HDMI 1.4 kabel

HDMI kabel

Naar product

SUBWOOFER WIRELESS MODUL

Naar product

SATELLIETEN SPIKES

Naar product

Converter voor SCART naar HDMI

Hoewel HDMI de standaard is, kan het voorkomen dat je je oude videorecorder / gameconsole of ander apparatuur op je moderne televisie wilt koppelen. Omdat je dvd-speler, oude gameconsoles of je videorecorder met VHS tapes nog steeds een emotionele waarde hebben.

Door de incompatibiliteit tussen analoge en digitale transmissie kom je niet ver met een mechanisch-elektrische adapter. Om video van SCART naar HDMI over te brengen, heb je een converter nodig die eerst het analoge signaal van je speler omzet naar digitale gegevens. Dergelijke converters met een voedingsadateper van SCART naar HDMI zijn er al vanaf € 20!

Voordelen van converters

 • Een converter kan het analoge signaal upscalen naar 1080 pixel, Full-HD kwaliteit dus.
 • Vaak kunnen deze ook audio informatie uit het SCART-signaal filteren en apart via cinch of digitale audio kabels uitvoeren. Je kunt een SCART-apparaat ook rechtstreeks aansluiten op een modern hifi-systeem of AV-receiver.

Alternatieven voor converters

Blu-ray spelers zijn tegenwoordig betaalbaar en zijn backwards compatibel – je kan dus je oude DVD collectie ook met een blu-ray speler afspelen.

Het digitaliseren van oude VHS tapes kan met digitaliserings sets (“grabbers”). Relatief goedkoop en je kunt ruimte besparen door de films op jouw computer of een externe harde schijf te archiveren.

Converteren van HDMI naar SCART?

Je oude beeldbuis werkt eigenlijk nog perfect en je wilt je nieuwe gameconsole koppelen. Daar is ook een oplossing voor.

Een HDMI naar SCART kabel werkt in dit geval niet. Dit komt omdat het signaal ook moet worden omgezet. Als je een digitaal HDMI-signaal naar een analoge SCART-poort wilt sturen, moet je ook een converter aanschaffen. Het digitale signaal wordt omgezet naar een analoog signaal.

Teufel biedt voor analoge apparatuur ook digitale oplossingen.

Teufel BT Link voor bluetooth streamen
De Teufel BT Link verzorg oude analoge apparatuur met bluetooth.
 • Teufel BT Link bluetooth adapter: Moderne aansluitingen zijn niet aanwezig op oude hifi systemen. Je bent hartstikke blij met je soundsysteem en geniet nog elke dag. Maar je wilt meer! Je smartphone met Spotify wil je gebruiken over je oude hifi systeem. Met de Teufel BT link kun je eenvoudig een pairing tot stand brengen met je smartphone of tablet. Het geluid wat je afspeelt wordt draadloos gestreamd.

Nog meer producten van Teufel

CINEBAR LUX

Naar product

CINEBAR DUETT

Naar product

CINEBAR ULTIMA

Naar product

Conclusie: SCART-signalen naar HDMI-apparaten overbrengen is mogelijk, maar niet altijd de moeite waard.

 • SCART en HDMI worden gebruikt voor de overdracht van audio- en video-informatie.
 • HDMI heeft de analoge SCART-standaard grotendeels vervangen.
 • Om analoge gegevens naar een HDMI-interface uit te sturen, heb je een converter nodig.
 • Converters van SCART naar HDMI zijn verkrijgbaar bij de detailhandel en kosten rond de € 20.
 • SCART-HDMI-converter: Kunnen upscalen naar 1080 pixels; afzonderlijke audio uitvoer mogelijk.
Titelbild: ©Joe Anderson, SCART Lead Rechten voorbehouden. Quelle: Flickr
foto1: ©Colin Rechten voorbehouden. Quelle: Flickr

Gerelateerde artikelen

 1. G.Scholten
  14. nov. 2020, 11:31

  Ik heb een sony dvd speler S9000ES en wil deze graag aan sluiten voor beeld naar een LG tv oled 55B8P de dvd speler heeft wel een scart en een S Video aansluiten. hoe sluit ik deze aan op de tv
  graag uw bevindingen.. Groetjes Dhr Scholten

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Jonathan