Dolby Atmos op Netflix, Amazon Prime, Disney Plus & Paramount Plus: een inventarisatie

Het 3D-geluidsformaat van Dolby, Atmos, was lange tijd alleen beschikbaar in geselecteerde Atmos-bioscopen en op Blu-rays. Maar nu bieden streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Video Prime en Disney+ ook content met Atmos-geluid aan. Hoewel het huidige aanbod nog beperkt en wat lastig te verkrijgen is, wint de trend van 3D-geluid aan terrein in videostreaming. We vertellen je aan welke technische vereisten je setup moet voldoen om van Dolby Atmos te kunnen genieten. Bovendien hebben we ook de beste films en series voor je uitgezocht voor jouw eerste Dolby Atmos-ervaring!

Wat heb je nodig voor Dolby Atmos?

Eerst het goede nieuws: Met de juiste hardware en wat basiskennis kun je al genieten van films en series in Dolby Atmos via streamingdiensten zoals Netflix & Co. Maar er is een grote “maar”: zelfs als je je huiswerk hebt gedaan, en je voldoet aan alle eisen voor Dolby Atmos, geven de videostreamingdiensten soms het Atmos-symbool niet weer in de beschrijving van de film of serie. Hoe komt dat?

  • Het is mogelijk dat de juiste geluidsinstelling niet geactiveerd is in het Smart TV menu. Alle grote aanbieders van smart-tv bieden de uitgebreide menufunctie “HDMI-eARC” (of “Pass-Through” of “Auto”) – deze modus moet worden geactiveerd.
  • Je luidsprekers of ontvanger ondersteunen de Atmos-codec niet. Om de 3D-standaard van Dolby te kunnen horen, moeten luidsprekers die geschikt zijn voor Atmos aangesloten zijn op een overeenkomstige Dolby Atmos-ontvanger.
  • Een probleem voor alle geluidspuristen: wie precies weet hoe Dolby Atmos zou moeten klinken, heeft snel door of het echt het “echte” Dolby Atmos-geluid is of de lossy Dolby Digital Plus (DD+) codec. Helaas kunnen de beste series en films op Netflix & Co. vaak alleen worden gestreamd in de originele Dolby Atmos-soundtrack.
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Naast een luidsprekersysteem dat compatibel is met Atmos, moet je ook aan andere vereisten voldoen: Je hebt een stabiele internetverbinding nodig. Netflix raadt een bandbreedte van minstens 3 Mbit/s aan. Als je wilt genieten van Dolby Atmos via je smart tv, moet deze ook Atmos-compatibel zijn. Hetzelfde geldt voor eventuele HMDI-kabels. Let op de HDMI eARC-classificatie.

Goed om te weten: Je kunt ook een Xbox (Series S/X), PS4/5, Blu-ray spelers van Samsung (vanaf 2012), LG (vanaf 2013) en Panasonic (vanaf 2015) gebruiken, evenals de volgende streamingboxen: Apple Apple TV 4K, TV Stick (4K Max), Nvidia Shield TV en Google’s Chromecast.

Dolby Atmos - de revolutie in home cinema
Dolby Atmos biedt omhullend 3D-geluid. Alleen de streamingdiensten spelen niet helemaal mee.

Leestips: Dolby Atmos op mobiele telefoons en next-gen consoles?

Dolby Atmos en Netflix: de status-quo

Om blockbusters en hoogtepunten van actuele series in Dolby Atmos op Netflix te kunnen streamen, heb je absoluut het Premium-abonnement nodig. Maar als je het Dolby Atmos-symbool niet in de filmbeschrijving ziet, komt dat omdat je apparaat niet geschikt is voor Dolby Atmos. Als je een basis- of standaardabonnement hebt, krijg je het geluid nog steeds in Dolby Digital Plus.

Maar zelfs als je aan alle eisen voor Dolby Atmos voldoet, is vanaf oktober 2023 vaak alleen de originele Engelse soundtrack beschikbaar in Atmos-geluid. Een uitzondering is bijvoorbeeld de Duitse serieDark, die ook op Netflix beschikbaar is in het Duits met Dolby Atmos. Synchronisaties worden gestreamd in Dolby Digital Plus. De Atmos-codec wordt ook door Netflix doorgegeven op basis van Dolby Digital.

Als je “Dolby Atmos” zoekt op Netflix, krijg je een lijst met de bijbehorende titels – natuurlijk alleen als je het juiste abonnement hebt. Als 3D-geluid beschikbaar is, wordt dit aangegeven door het Atmos-logo op de overzichtspagina.

Film/SerieJaarGenreGeluidTrailer
Red Notice 2021Actiethrillerengl.: Atmos (DD+)Engels
Midnight Mass2021Mystery miniserieengl.: Atmos (DD+)Engels
Im Westen nichts Neues 2022Dramadt.: Atmos (DD+); engl.: Atmos (DD+)Duits; Engels
The Adam Project2022Sci-fi dramaengl.: Atmos (DD+)Engels
Paradise 2022Sci-fi thrillerengl.: Dolby AtmosEngels
Heart of Stone 2023Actiethrillerengl.: Atmos (DD+)Engels
Reptile2023Drama, crimeengl.: Atmos (DD+)Engels
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Atmos-Sets bij Teufel

Das Bild zeigt die ULTIMA 40 Surround mit Beamer, AV-Receiver und Blu-ray-Player.

ULTIMA 40 Surround All-In Edition “5.1.2-Set”

Naar product

THEATER 500 Surround + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.1.2”

Naar product

SYSTEM 6 THX + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.2.4-Set”

Naar product

Amazon Prime Video en Dolby Atmos zijn geen match!

Amazon Prime Video introduceerde 3D-geluid iets later dan Netflix. Dit werd op 31 augustus 2018 afgetrapt met de eigen productie Tom Clancy’s Jack Ryan. Voor het afspelen heb je, naast een Atmos-compatibel systeem, een Amazon Fire TV, Fire TV Cube, of Fire TV Stick 4K nodig. Helaas blijkt Amazon Prime Video over het algemeen teleurstellend te zijn als het op Dolby Atmos aankomt. Als gebruiker is het lastig te achterhalen of een huidige blockbuster het Dolby 3D-formaat ondersteunt. Bij het invoeren van “Dolby Atmos” in het zoekmasker verschijnen weliswaar talloze titels, maar het Atmos-symbool ontbreekt vrijwel altijd in de filmbeschrijving. Dit is verwarrend en weinig gebruiksvriendelijk, moeten we toegeven.

Uiteindelijk kun je er alleen voor zorgen dat de Dolby Atmos-functie wordt ondersteund via de Prime Video-app en in combinatie met je eigen installatie of eindapparaat (je vindt een lijst met ondersteunde apparaten hier).

Film/SerieJaarGenreGeluidTrailer
Lord of the Rings: The Ring of Power2022Fantasyserieengl.: Atmos (DD+)Engels
Apache Reste Apache2022Muziekdocumentaireengl.: k. A. Engels
Tom Clancy’s Jack Ryan, seizoen 42023Spionage thrillerengl.: Atmos (DD+)Engels
The wheel of time, seizoen 22023Fantasyengl.: Atmos (DD+)Engels
Citadel2023Thrillerengl.: Atmos (DD+)Engels
Air2023Sportdramaengl.: Atmos (DD+)Engels
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Dolby Atmos voor films en series op Disney Plus?

En hoe zit het met de streamingdienst van mediagigant The Walt Disney Company – is er op zijn minst Dolby Atmos-actie om je aan te vergapen? Laten we het kort houden: niet echt! De paar uitzonderingen, zoals Star Wars: Obi-Wan Kenobi of de Marvel-serie Ms Marvel, zijn alleen beschikbaar in Dolby Atmos in de originele Engelse versie.

Goed om te weten: Als je Disney+ wilt streamen op je smartphone en wilt weten of een film of serie beschikbaar is in Dolby Atmos, kijk dan in de beschrijving onder “Details” > “Beschikbaar in de volgende formaten”.

Film/SerieJaarGenreGeluidTrailer
What If…?, seizoen 12021Marvel/actieengl.: Atmos (DD+)Engels
Eternals2021Marvel/sci-fiengl.: Atmos (DD+)Engels
Black Widow2021Marvel/actieengl.: Atmos (DD+) Engels
Star Wars: Obi-Wan Kenobi2022Star Warsengl.: Atmos (DD+)Engels
The Book of Boba Fett, seizoen 12022Sci-Fi, Actie engl.: Atmos (DD+)Engels
Black Panther: Wakanda Forever 2023Marvel/actieengl.: Atmos (DD+)Engels
Guardians of the Galaxy Vol. 32023Marvel/actieengl.: Atmos (DD+)Engels
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Hoe zit het met de streaming underdogs Paramount+ en Apple TV+?

Last but not least is er ook nog de nieuwe streamingconcurrent Paramount+, die sinds begin 2023 beschikbaar is in Duitsland, en Apple’s eigen videostreamingdienst Apple TV+. Volgens dit artikel zijn de eerste Dolby Atmos-titels vanaf december 2023 beschikbaar bij Paramount+. De streamingdienst werd aanvankelijk gelanceerd zonder functies zoals 3D-geluid of 4K. Omdat er nog steeds geen geldige informatiebronnen zijn over de beschikbaarheid van Dolby Atmos op Paramount+, houden we dit artikel voor je up-to-date.

Het Apple streamingproject is daarentegen een heel ander verhaal. Zoals we van Apple gewend zijn, moet Apple TV+ zijn gebruikers ook een hoogwaardige gebruikerservaring bieden, zodat je veel films en series in Dolby Atmos kunt streamen.

Geluidsvuurwerk boven je hoofd: koop de Dolby Atmos-upgrade

Theater 500 Surround + Denon X3800H voor Dolby Atmos "5.1.2"
Levert puur Atmos-geluid: Theatre 500 Surround AVR.

Theater 500 Surround + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.1.2”: Deze kant-en-klare Denon Dolby Atmos set biedt je een enorme thuisbioscoop met 3D-geluid. De vloerstaande luidsprekers leveren een massief maar ongelooflijk gedifferentieerd surround-geluid. De Denon X3800H AV-receiver, center en subwoofer en de 2 Reflekt-luidsprekers vervolledigen het 5.1.2-systeem. Naast Dolby Atmos en Dolby True HD worden Bluetooth, Spotify, Deezer, AirPlay 2 en verschillende andere standaarden voor draadloos geluid natuurlijk ook ondersteund.

Reflekt: Je hebt niet per se een nieuw compleet systeem nodig? Dan is het motto: Pimp mijn surroundsysteem! Met deze Dolby Atmos-upgrade, bestaande uit twee hoogteluidsprekers, kun je jouw systeem eenvoudig upgraden – als een naar boven gerichte Dolby Atmos-luidspreker of als een normale achterluidspreker.

▶ Lees meer over Dolby Atmos-luidsprekers en compatibele home cinema-sets in de Teufel Shop.

Meer home cinema-systemen uit de Teufel Shop

ULTIMA 40 ACTIVE

Naar product

CONCEPT E 450

Naar product

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

De belangrijkste feiten op een rij:

  • Om films en series in Dolby Atmos te kunnen streamen, moeten alle eindapparaten de Atmos-codec hebben.
  • Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ bieden bepaalde content aan in Dolby Atmos, maar de selectie is in begin 2024 nog beperkt. Paramount+ biedt sinds medio 2023 ook Atmos-titels aan.
  • Bovendien is het geheel grotendeels beperkt tot de originele Engelse soundtrack.
  • Inhoud met een Atmos-soundtrack is alleen beschikbaar op Netflix met een Premium-abonnement.
  • Een systeem dat compatibel is met Atmos en een smart-tv of streamingbox die door Netflix wordt genoemd, zijn vereist voor weergave.
  • Het is soms moeilijk om aan de streamingproviders te zien of 3D-geluid daadwerkelijk beschikbaar is voor de geselecteerde film of nieuwe serie of niet.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.