Chromecast built-in

Chromecast built-in – een nieuwe manier van streamen

Met een smartphone of tablet heb je meestal een onuitputtelijke muziekbibliotheek in je broekzak of tas. De soundfiles die je lokaal of in de cloud hebt opgeslagen kun je via verschillende streamingsmethodes ook op externe speakers afspelen. Google Chromecast is een super simpele manier om te streamen. De technologie gigant uit Californië heeft de technologie in talrijke apps en in de Chromecast adapter geïntegreerd. Bovendien kan Chromecast ook direct in luidsprekers worden ingebouwd (Chromecast built-in).  We leggen je hier uit hoe het werkt en hoe je het in de praktijk gebruikt.

Hoe Chromecast werkt

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Chromecast gebruikt het thuisnetwerk om beeld-, video en sounddata van een zender naar ontvanger te versturen. Als zender functioneren apparaten als smartphone, tablets en pc’s. Een ontvanger is bijvoorbeeld de tv of luidsprekers. Voorwaarde is wel dat de ontvanger en zender in hetzelfde thuisnetwerk zijn aangemeld en Google Cast als streaming standaard ondersteunen. Chromecast is afgestemd op het streamen van audiodata en is niet los of als deel van een streaming architectuur in te zetten. Hoe ziet de integratie van Chromecast als Chromecast built-in uit?

De streaming technologie in de praktijk

Chromecast gebruikt het thuisnetwerk om beeld-, video en sounddata van een zender naar ontvanger te versturen. Deze streaming architectuur was eerst vooral op Chromecast te vinden, maar met Chromecast audio heeft Google vervolgens ook een streaming adapter voor soundstreams op de markt gebracht. De tv-adapter Chromecast wordt via HDMI aangesloten, Chromecast Audio sluit je echter via een 3,5-mm stereokabel of een optische kabel/TOSLINK aangesloten.

Chromecast kan ook als firmware in wifi speakers worden ingebouwd – het wordt dan betiteld als Chromecast-built. Speakers die op het thuisnetwerk zijn aangesloten kun je dan direct, zonder externe adapter muziek laten streamen. Chromecast doet meer aan een bluetooth verbinding denken hoewel beide gebruik maken van verschillende standaards. Zo hoef je bij Chromecast niet eerst je mobieltje met de speaker te pairen en heb je met wifi een veel groter bereik dan bij bluetooth. Je kunt met je mobieltje of tablet gewoon naar een andere kamer gaan zonder dat de muziekweergave stopt – je hebt alleen een verbinding met het thuisnetwerk nodig. Tijdens het streamen verbruikt Chromecast maar weinig van de batterij – je mobieltje blijft dus veel langer vol dan bij een bluetooth verbinding.

De muziek wordt via de normale app gestart. Je hoeft alleen maar op het Chromecast symbool te klikken. Chromecast wordt door een groot aantal apps als YouTube, Spotify, TIDAL, internetradio TuneIn en de Chrome-browser ondersteund.

Chromecast formaten

De streaming architectuur van Google ondersteunt een reeks audioformaten. Lossy, gecomprimeerde formaten als AAC, MP3 en WAV en het lossless FLAC-formaat. De surround sound standaards Dolby Digital en Dolby Digital Plus worden door Google Cast naar een AV-receiver doorgestuurd (audio passthrough). Die decodeert vervolgens de formaten voor de geluidsweergave. Hier vind je uitgebreide informatie over de audio-, video- en beeldformaten die Chromecast ondersteunt.

Chromecast built in op Raumfeld

Wifi speakers Stereo Cubes met Chromecast built-in

➥ Google Chromecast ook geïntegreerd in onze Raumfeld speakers, zoals de Teufel Soundbar Streaming. Wat dat betekent? Geen extra hardware meer, geen lastige kabels, maar puur streaminggenot. Chromecast vind je niet alleen in onze Raumfeld speakers maar ook in de Raumfeld Connector.

Passende producten:

Conclusie: Chromecast built-in

  • Chromecast is een streaming architectuur voor audiogegevens in een lokaal netwerk
  • Smartdevices als mobieltjes, tablets maar ook laptops en computers kunnen als zender dienen
  • Wifi speakers en netwerkspelers dienen hier als receivers
  • De streaming technologie is beschikbaar als firmware in de ontvanger (Chromecast built-in) of als externe adapter
  • Chromecast ondersteunt audioformaten als AAC, MP3, WAV en FLAC
  • Als surround formaten kunnen Dolby Digital en Dolby Digital + als doorsluis formaten functioneren

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.